Egyre többet hallani a paleolit étkezésről, ami abban tér el a többi szigorú diétától, hogy engedi a hús fogyasztását, viszont az összes tejterméket tiltja - tehát ami a bociból származik, az a paleóban tabu. Szekeres Adrien, a csinos énekesnő is ennek a diétnak a híve, és azt is elárulta, miért.
Első hallásra mindenki megijed ezektől a szigorúnak vélt diétáktól, amelyek más-más elven működnek, de ha beleásod magad és megtanulsz egy-egy receptet, pár hét alatt fantasztikus változáson mehet keresztül a tested, és sokkal egészségesebbnek érezheted magad. A Life.hu-nak Szekeres Adrien mesélte el, miért kezdett párhuzamosan két diétába, és hogyan tudja a fellépések mellett beiktatni az életébe a főzést és a különleges élelmiszerek beszerzését.
"A paleo étkezéssel egy főzőtanfolyamon találkoztam. Nagyon ízlett az elkészített étel, és érdekesnek találtam, hogy a tejet teljesen kiiktatják az alapanyagok közül. Pár hónappal később kiderült, hogy a nagyobbik lányunknak tejfehérje-allergiája van. Azonnal tanulmányozni kezdtem az okokat és a megoldásokat. Így beleástam magam a témába, és kerestem, hogyan tudnék segíteni a lányomnak. Két étkezési formát találtam, ami a tejérzékenyeknek jó: a paleót és a gap diétát. Mindkettő nagyon szigorúnak tűnt - azt hittem, ezentúl semmit nem ehetünk, de nem volt más választásunk. Elkezdtem a két diétát összeilleszteni, kiszedni mindkettőből, ami jó és fontos. Közben bebizonyosodott, hogy a gyermekem betegségéből én is tanulhatok. Abban az időszakban sokszor voltak légúti problémáim, ami egy énekes életében nem túl szerencsés. Így kiiktattam a tejet az étrendemből. Hamarosan azt vettem észre, hogy megerősödött az immunrendszerem, és azóta a megbetegedéseim maximum pár napig tartanak.
Két évig csináltuk nagyon szigorúan a két diétát, közben a lányom teljesen kigyógyult az allergiából, én pedig megerősödtem. Már nem volt fontos, hogy betartsuk az előírásokat, mégis ez az időszak teljesen megváltoztatta a hozzáállásomat az étkezéshez. A paleo arról szól, hogy nagyon sok zöldséget, magokat és húst lehet enni. A tej és a tejtermékek helyett mandulatejet iszunk, növényi sajtokat, tejszínt eszünk. A gap pedig azt mondja, ne egyél semmit, ami konzervált és ami kémiai eljáráson ment keresztül. Sok időt töltök azzal, hogy beszerzem a megfelelő alapanyagokat és utána elkészítem a családnak a menüt, mert máshogy nem lehet megoldani, hogy betartsuk a szabályokat, és tényleg olyan ételeket fogyasszunk, amiben semmi ártalmas hozzávaló nincs.
Gábor, a férjem nagyon jó társam, ő is alkalmazkodott hozzánk, és a kisebbik lányom szintén bekapcsolódott, így az egész család egészséges étkezésbe kezdett. Minden reggel frissen facsart zöldséglével kezdjük a napot. Az életünk része lett az egészséges életmód, amit jógával és nagy közös sétákkal egészítünk ki."
Adrien tippjei:
- Vaj helyett használj növényi margarint.
- Készíts krémeket: pl. májpástétom, avokádókrém, padlizsánkrém.
- A sütikbe liszt helyett használj darált diót és mandulalisztet.
- A megfelelő táplálkozást mozgással egészítsd ki.
Íme Adrien két kedvenc receptje - próbáld ki őket!
A ropogós alaphoz: 10 dkg mandula vagy kesudió, 60 dkg datolya
A krémhez: 15 dkg mandula vagy kesudió, 2 citrom leve, 1 tk vaníliakivonat, 80 ml kókuszolaj, 80 ml méz, 130 g eper/málna
Az alaphoz a hozzávalókat aprítóban aprítsd ragacsosra, majd vizes kanállal nyomkodd a fóliával kibélelt tortaformába. A krémhez a mandulát aprítsd krémes vajjá (12-15 perc) majd a gyümölcsökön kívül add hozzá az összes többi hozzávalót. A krém 2/3-át kend az alapra. A maradék 1/3 krémhez add az epret, aprítsd simára és kend az előző rétegre. Tedd fagyasztóba, majd fogyasztás előtt 10 perccel vedd ki.
Elkészítés: A padlizsánt vágd ketté, és a végeit vágd le, majd szedd ki a belsejét, vágd apró kockákra és sózd be. A hagymát kockázd fel, kókuszolajon pirítsd meg és add hozzá a kaliforniai paprikát, a padlizsánkockákat és legvégén a fokhagymát. A darált húst kis olajon piríts meg és sózd, borsozd, majd add hozzá a párolt zöldségeket, a petrezselymet és ízlés szerint még fűszerezd. Ezután a tojást és a szezámlisztet dolgozd össze a darált húsos masszával, majd töltsd meg vele a padlizsánokat, a tetejére tegyél paprikát és 180 fokon süsd meg. Isteni lesz!