Gyerekek mellett átalakul az élet: a személyes célok háttérbe szorulnak egy időre, míg az anyuka a gyereknevelés, a háztartás és a munka közt zsonglőrködik. Néhányuk azonban nem adja fel, és család mellett is megvalósítja az álmait: Noémi, Melinda és Zsuzsa pontosan így tett.

Noémi: van, hogy a lányai adnak neki ötleteket

Endrédi Noémi pénzügyi vezetőből lett többgyermekes édesanya, később pedig designer: kézzel festett egyedi vagy felújított bútorain meglátszik az a szeretet és kreativitás, amivel a régi, kiszuperálásra ítélt darabokhoz nyúl. A bútorok gyűjtögetése egy komóddal indult:

Forrás: Endrédi Noémi

"Egy antik komódot örököltem édesanyám nagynénjétől, és ezzel indult a gyűjtőszenvedélyem, ami azt jelentette, hogy elhoztam mindent, amit csak értékesnek és szépnek találtam. Mivel egy faipari festékeket forgalmazó cégnél dolgozom, azonnal felmerült bennem , hogy a mai modern technológiával próbáljunk  olyan egyedi stílusban felújítani bútorokat, amelyek bármely enteriőr értékes használati tárgyaivá válhatnak. A kezdetek kezdetén, mikor kicsik voltak a gyerekek, folyamatosan gyűjtöttem, padlástól padlásig jártam, és keresgéltem a lomok között. A vállalkozást csak pár éve  indítottuk el, hogy ezeket a meglévő bútorokat ne csak a saját magunk részére, hanem mások számára is elérhetővé tegyük, így indult az Endrédi Design.

Többen kételkedve fogadták a gyűjtőszenvedélyemet és azt a tervemet, hogy ezekből a "lomokból" valamikor komolyabb dolog kerekedhet. Amikor elkészültek az első darabok, és a visszajelzések is pozitívak voltak, akkor kezdtek el hinni bennem. Persze az indulás nem a legjobbkor történt, hiszen a bútoriparban ma a tömegtermékek uralják a piacot és nem olyan sokan nyitottak az egyedileg készített, igényes megoldásokkal színesített darabok iránt. De hiszek a termékeimben és az ügyfelek visszajelzése mindig sok erőt ad számomra.

Forrás: Endrédi Design

Mindezekkel együtt nagyon nehéz gyerekek és munka mellett megvalósítani az álmom. Az egy nagyon fontos motiváció, hogy remélhetőleg egyszer a hobbim a főállásommá tud válni, és azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek. Amikor lefekszenek a gyerekek, akkor tudom intézni a bútorokkal kapcsolatos teendőimet, de sajnos ez nagyon sok plusz energiát igényel - bár a nagyobbik lányom időnként segít megálmodni a bútorokat. A leginkább az adja az erőt a számomra, hogy nagyon jó visszajelzések érkeznek, és sok embernek tetszik, amit csinálok, de sajnos ott még nem tartok, hogy csak ezzel foglalkozhassak."

Réczey Melinda és az ékszerek 

Melinda Budapest mellett él férjével és két gyermekükkel. Mielőtt lányai megszülettek, regionális kontrollerként dolgozott, s eleinte csak a gyes ideje alatt szentelt időt hobbijának:

Forrás: Réczey Melinda

"Gyerekkoromban sokat alkottam, sok mindent kipróbáltam, de a gimnáziumi, egyetemi évek alatt teljesen eltávolodtam a kézművességtől. Első kislányom születése után éreztem úgy, hogy nem folytathatom azt a munkát, amit előtte végeztem, ha nem csak alva akarom látni őt (és később őket). Tudatosan kerestem olyan alkotó hobbit, amiből jó esetben a munkám is lehet, így találtam rá az ékszerkészítésre. Eleinte drótékszereket készítettem csak, majd elvégeztem egy 2 éves ötvösiskolát -  azóta is folyamatosan képzem magam -, így ma már főleg ötvös ékszerekkel foglalkozom.

A családom eleinte csak hobbinak - néha meg hóbortnak - tekintette az ékszerkészítést, de mindig támogattak. Néhány év és hosszas számolgatás után döntöttünk úgy a férjemmel, hogy nem megyek vissza a multihoz a gyes után, így belevágtam, és megszületett a Kreagora. Már mindkét lányom óvodás/iskolás, így napközben én is tudok dolgozni. Itthon berendeztünk egy kis műhelyt, ami nagyon kényelmes, csak arra kell figyelnem, hogy ne térjek el lépten-nyomon. Bármennyire szeretem ugyanis a munkám, itthon mindig könnyű valami még izgalmasabbat találni...

Forrás: Kreagora

Nagyon szerencsés vagyok, hogy elértem, az ékszerkészítés legyen a fő tevékenységem, még ha nem is látszik mindig, milyen sok munka van mögötte. Egy-egy jól sikerült darab és az érte kapott dicséretek után viszont érzem, hogy érdemes ezzel foglalkoznom."

Kalmár Zsuzsanna négy gyerek mellett gyártja egyedi táskáit

Azt gondolnánk, hogy egy 16, egy 8, egy 5 és egy 3 éves gyermek mellett meg sem lehet mozdulni. Zsuzsi azonban még dolgozik is mellettük.

"A gyerekek mellett dolgozom, mindig is dolgoztam. Eredetileg stylist vagyok, és ruhaipari szakember. A 16 éves nagyfiam születése után gyermekruha-gyártással és -forgalmazással foglalkoztam, saját márkanéven adtam el a ruhákat az egész országban, majd amikor megszületett Kata lányom, ezt a tevékenységet abbahagytam, és átvette a főszerepet a családom, a gyerekek.

Forrás: Kalmár Zsuzsanna

Mivel mindig is csináltam valamit, egy idő után már nagyon hiányzott a munka, egy más irányú elfoglaltság. Az összes szabadidőmet varrással töltöttem, varrtam babákat, játékokat, ruhákat, takarókat, majd elkezdtem táskákat varrni, először magamnak, majd a barátnőimnek. Mivel szűk környezetemben nagy sikert arattam, megpróbáltam eladásra is készíteni. Valahogy így kezdődött a SuziartBag 3 évvel ezelőtt.

A termékeimet leginkább a sokszínűség, az egyediség és a vidámság jellemzi, illetve a sokféle fazon. A vállalkozásomban nagy segítségem elsősorban a férjem és a szűk családom. Nagyon hálás vagyok, hogy szinte mindenben segítenek nekem. Hiszem, hogy jól összhangba lehet hozni a munkát és a családot, minden szervezés kérdése, bár rengeteg munka és energia kell hozzá, illetve sok lemondás. Nagyon boldognak érzem magam, mert olyan szerencsés vagyok, hogy igazi nagycsaládban élhetek, és azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek.

Forrás: SuziartBag

Mivel már minden gyermekem közösségbe jár, a napom egy részét munkával tudom tölteni. A délután a gyerekeké, majd amikor lefekszenek, az estéket megint munkával töltöm. Egyszerre kell jó tervezőnek, anyagbeszerzőnek, pénzügyi szakembernek és marketingesnek is lennem, éppen úgy, ahogy a családot is menedzselnem kell. Ma már megtehetem, hogy a háztartásban van segítségem, ez nagyban megkönnyíti a munkámat.

Tervem rengeteg van, folyamatosan tervezgetek... Nemrégen elkezdtem bőrrel is foglalkozni, ezt a technikát szeretném minél jobban elsajátítani,hogy  minél szebb valódi bőrtáskákat készítsek, és szeretnék részt venni még több külföldi designvásáron is."

Forrás: hellomango.postr.huKövesd a Helló Mangó blogot a Facebookon is!


Lakberendezés, dekoráció, stílus, gyönyörű képek, szépséges galériák. Kövesd a Helló Mangó blogot a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A HELLÓ MANGÓ OLDAL!Vállalkozó gyerekek: 3 kislány, aki mert nagyot álmodnihttp://www.life.hu/anyaskodj/20120725-vallalkozo-gyerekek-willa-doss-cecilia-cassini-mollie-price.html Vállalkozó kismamák: három sikeres magyar anyuka, akitől te is tanulhatszhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120119-vallalkozo-kismamak-harom-sikeres-magyar-anyuka-akitol-te-is-tanulhatsz.html Így lehetsz stílusos kismamahttp://www.life.hu/legytrendi/20130419-kismamakent-is-lehet-divatos-megmutatjuk-a-legstilusosabb-kismamaruhakat.html Pocakfestés a legújabb kismama-őrülethttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20130131-a-varandos-kismamak-koreben-hodit-a-pocakfestes.html