A sok cukros, drága üdítő helyett te is készíthetsz tavaszi frissítőt a természetben fellelhető alapanyagokból. Most bemutatjuk, hogyan lesz mennyei ital fenyőrügyből, akácvirágból és bodzából. Próbáld ki!

Fenyőrügy - Nem csak karácsonykor

A friss fenyőhajtásokból isteni üdítő készíthető. A hagyományosan karácsonyfának állított lucfenyő, de ezüstfenyő is lehet az alapanyag. Nem kell mást tenned, mint levágni a friss hajtásokat. Körülbelül 1 kilogramm hajtáshoz adj 4 liter vizet, majd főzd a hajtásokkal együtt a forrástól számítva még fél óráig. Mikor megpuhultak a levelek, adj hozzá 80 dekagramm cukrot és ízlés szerinti mennyiségű citromot. Ezután az ízesített levet újból forrald fel. Miután ismét felforrt, nincs más teendőd, mint leszűrni (praktikus az egész főzési műveletet egy hatalmas tésztafőző fazékban végezni, így a leszűrés is lényegesen könnyebb). Még melegen öntsd üvegekbe az üdítőt, és tedd takarókkal kibélelt dunsztba. A lényeg, hogy minél lassabban hűljenek ki. A nedű színe rózsaszínes lesz, ha ezüstfenyőt használsz, akkor pedig markánsabb lesz az íze. Fogyasztáskor még pár darab mentalevéllel is megbolondíthatod az italt.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?
Amellett, hogy isteni frissítő, még a köhögést is csillapítja, és megfázásra is kiváló ellenszer a fenyőrügyből készült üdítő. Ha télire szeretnéd eltenni, és nincs tágas kamrád, akkor nyugodtan csökkentsd a víz mennyiségét, így végül nem üdítőt, hanem szörpöt kapsz, és kisebb helyen tudod tárolni.

Akácvirág

Az akácvirág-üdítő majdnem úgy készül, mint a bodzából készült változat. Akácból azonban sokkal könnyebb nagyobb mennyiséget szedni, mint bodzából, éppen ezért még egy kisebb zacskót sem kell megtöltened vele. A virágokat óvatosan mosd meg, majd a szárakról az ujjaid segítségével óvatosan húzd le őket. Ezután 4 liter felforralt, majd körülbelül 40 fokosra visszahűtött vízbe tedd bele a virágokat. A vízhez ebben az esetben 10 darab citrompótlót és egy megmosott, felkarikázott citromot adj, majd végül 150 dekagramm cukrot is keverj bele. A keveréket - lefedve - hagyd állni 24 órát. Ha már a keverék átvette az akácvirágok édes ízét, akkor szűrd le, és bátran fogyaszthatod is. Az íze nem lesz olyan intenzív, mint a bodzáé, de az akác édessége és selymessége érződik majd az üdítőn. Próbáld ki!

Fotó: Kőrösi Hanna

Bodza

Keress egy úttól távol eső bodzabokrot, és szedj le egy kisebb zacskónyi virágot. Otthon vágd le a szárakat, és a virágokat tedd 5 liter vízbe. Adj hozzá egy felkarikázott citromot, körülbelül 20 darab citrompótlót és 30 dekagramm cukort. Ezután hagyd 24 órát állni. Miután állt, szűrd le, és már ihatod is. Ha jobban kedveled az ilyen bodzaüdítőt, mint a szörpöt, és szeretnéd a bodza virágzása után is élvezni az ízét, akkor kevesebb vízzel készíthetsz töményebb koncentrátumot is, amit aztán praktikusan, elmosott tejesdobozokban lefagyaszthatsz. Itt írtunk a bodza jótékony hatásairól, és egy bodzaszörp-receptet is mutattunk.

Fotó: Kőrösi Hanna

Forrás: [origo]Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



A bióra esküszik Szinetár Dórahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130506-egeszseges-eletmod-szinetar-dora-szineszno-a-bioelelmiszerekre-eskuszik.html Kolbász helyett korpás keksz: Így diétázik a pasihttp://www.life.hu/ez-zsir/20130521-dieta-es-egeszseg-igy-fogyokurazik-egy-ferfi.html Finom csatnik húsok melléhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130515-finom-csatnik-husok-melle-paradicsomos-csatni-lilahagyma-csatni.html Fogyj ízekkel: zsírégető fűszerekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130507-zsiregeto-fuszerek-gyomber-fahej-feketebors-fokhagyma.html