szigetvilág utazás Görögország program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napfényes görög szigetvilág a turisták egyik legkedveltebb célpontja, ám ha ezúttal valami kevésbé felkapott helyszínt keresel a nyaraláshoz, a lenyűgöző szépségű Kefalónia olyan felemelő érzést nyújt, mintha visszatérnél a Paradicsomba. Íme a Life.hu kedvcsinálója egy felejthetetlen vakációhoz!  

Fedezz fel egy misztikus világot!

A Zakynthos és Lefkada között elterülő Kefalónia a Jón-tenger legnagyobb szigete, és buja zöld növényvilága, páratlan szépségű fenyőerdői, öblökkel szabdalt partvidéke idilli kikapcsolódást jelent, ahol megfeledkezhetsz a világ zajáról. A sziget igazi felvirágzása a mükénéi időszakban kezdődött, majd az évszázadok során alattvalójává vált számos uralkodónak, a velencei uralom hatása pedig a mai napig tetten érhető. A legenda szerint nevét Cephalusról kapta, aki ide vonult száműzetésbe, miután megölte feleségét, és egy győztes csata után az athéni király neki adományozta a szigetet. Kefalónia utánozhatatlan szépsége Louis de Bernierest is megihlette, amikor megírta Corelli kapitány mandolinja című világhírű regényét, amelyet itt forgattak Nicolas Cage és Penélope Cruz főszereplésével. Bár a film a sziget idegenforgalmát jelentősen fellendítette, ennek ellenére még főszezonban sem zsúfolt, így Kefalónia viszi a pálmát az érintetlen természeti csodák kategóriában.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

Ha idilli pillanatokra vágysz, barangolj az Enos-hegységben, ahol megcsodálhatod a világon egyedülálló feketefenyő erdőket és a kistestű vadlovakat. A kivételes természeti rezervátum déli oldalán, a finom homokos strandokon fészkel a veszélyeztetett álcserepes teknős(Caretta caretta), melyek tojásrakó ideje májustól augusztusig tart.


A Life extra tippje: Szállások Kefalóniában


Ámulatba ejtő szépségek az édenkert kapujában

A sziget nem csupán gyönyörű tengerpartjaival vonzza a turistákat, de olyan kulturális és földtörténeti csodákat is rejteget, amelyek sehol másutt a világon nem találhatók. Ezek közül kiemelkedő a sziget védőszentjéről elnevezett 16. századi kolostor, ami teljesen elpusztult az 1953-as földrengésben, kivéve a harangtornyot. A helyén ma egy bizánci stílusban épült templom látható. Itt őrzik Szent Gerasimos testének maradványait. Egy másik különleges épület a sziget délkeleti részén található markopoulói templom, ahol a legenda szerint szent kígyók bukkantak fel, amelyek a mai napig a jó szerencsét jelképezik. Ha érdekelnek a rejtélyes természeti jelenségek, látogass el a fővároshoz közeli Katavothres víznyelőhöz és a 150 millió éves Drogarati cseppkőbarlanghoz is, amelynek olyan tökéletes az akusztikája, hogy a világhírű operaénekesnő, Maria Callas is énekelt itt egykor.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A kolostor, melyben Szent Gerasimos maradványi találhatók

Tudtad?

A sziget a kulináris csemegék paradicsoma: édes bűnbeesésre csábít a mélyvörös színű "mandolato" (mandulás habcsók), a "komfeto" (mandulás-mézes birsalmalekvár) és a híres kakukkfűméz, amiből ne felejts el beszerezni egy üveggel ajándékként.

Napfürdőzz a meseszép strandokon

Kefalónia minden egyes öble és strandja gyönyörű, ám kristálytiszta vizének és fehér homokjának köszönhetően Myrtos a sziget legegzotikusabb és egyben legtöbbet fotózott strandja, ami számos utazási magazin díját is elnyerte. Vakációd alatt nem hagyhatod ki a Lassiban lévő Makris Gialost, ami ideális választás a vízi sportok nyújtotta élményekhez, Lourdas az egyik leghosszabb és legkellemesebb strand a szigeten, Petani Bay egy hamisítatlan trópusi világba repít, míg Skala és Poros ideális a kisgyermekes családok számára. Kefalónia fővárosa a hangulatos Argostoli, ahol érdemes megtekintheted a Régészeti Múzeumot, impozáns könyvtárát és a 650 méter hosszú Drapano kőhidat. A központi Valianos téren és a pálmafákkal övezett sétányon egymást érik az üzletek, éttermek és kávézók, ahol kötelező megkóstolnod a helyi ételkülönlegességnek számító kreatopitát és az aliadát, amit megkoronázhatsz egy pohár Robola borral.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje

Fiskardo bájos halászkikötője mindenképpen megér egy látogatást, mivel egyedülálló a tekintetben, hogy gyakorlatilag sértetlen maradt a nagy földrengés után. Ha elég korán érkezel, friss halat is vásárolhatsz, ám a falu igazi mediterrán varázsát alkonyatkor élvezheted, amikor fények szikráznak az egész öbölben.

És még:
- A repülőtér néhány kilométerre található a fővárostól, az interneten találhatsz napi járatokat a szigetre - kivéve a charterjáratokat -, illetve a közeli szigetekről komppal is eljuthatsz Kefalóniába.
- Szállásokról és programlehetőségekről bővebb infó: http://visitgreece.gr/, http://www.kefaloniatravel.com/, http://www.agni.gr/kefalonia_travel_guide/


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.