A kellemetlen szájszag meglehetősen zavaró lehet, de szerencsére viszonylag könnyen meg lehet szabadulni a rossz lehelettől. Néhány alapvető szájhigiéniai szempont szem előtt tartásával kiküszöbölheted, hogy az emberek elkerüljenek téged.

Moss fogat gyakrabban és használj mentolos fogselymet!

A legalapvetőbb szájápolási tanács a rossz lehelet megelőzésére a rendszeres fogmosás. Ha nem tisztítod meg alaposan a fogaidat naponta, és nem használsz rendszeresen fogselymet, az ételmaradékok könnyen beszorulhatnak a fogaid közötti résekbe, rátapadhatnak a nyelvedre és a fogínyedre. A szádban megtapadt ételmaradék a baktériumok melegágya és valójában ezek a baktériumok okozzák a kellemetlen szájszagot. Ajánlatos minden étkezés után fogat mosni - lehetőleg használj puha sörtéjű fogkefét és fogmosás közben végezz körkörös mozdulatokat.

Forrás: Thinkstock

Ne feledkezz meg a nyelv tisztításáról sem!

Néhány ember nyelvén mélyebb barázdák találhatók, melyekben könnyen megtelepedhetnek a baktériumok. A dohányosok és a szájszárazsággal küzdő emberek különösen hajlamosak arra, hogy a szájukban felhalmozódjanak a kellemetlen szagokat árasztó ételmaradékok. Számukra nyújthat segítséget a nyelvkaparó használata, amivel meg lehet akadályozni a rossz lehelet kialakulását, és akár 53 százalékkal csökkenteni lehet a szájban a kénvegyületek képződését.

Szüntesd meg a szájszárazságot!

Ha úgy érzed, hogy könnyen kiszárad a szád, ügyelj rá, hogy sok vizet igyál napközben. A legjobb választás a sima csapvíz, mivel a víz indítja be leghatékonyabban a nyáltermelődést és gátolja meg a szájszárazságot. A nyál képes semlegesíteni a fogakat károsító savakat a szájban, és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a fogak képzésében.

Forrás: Thinkstock

Használj szájöblítőt!

De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szájöblítőt használsz. Lehetőleg csak olyat vásárolj, aminek valóban antibakteriális hatása van, és fontos, hogy a folyadék ne tartalmazzon alkoholt.

Egyél joghurtot!

A legújabb kutatások szerint a kalciumban gazdag natúrjoghurtok rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a kellemetlen szájszagot okozó kénhidrogén szintjének jelentős mértékű, akár 80 százalékos visszaszorításához.


Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!Reggeli szájszag nem menő - pasiszemmelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120714-reggeli-szajszag-nem-meno-pasiszemmel.html Természetes megoldások kellemetlen szájszag ellenhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120413-termeszetes-megoldasok-kellemetlen-szajszag-ellen.html Íme a világ legnagyobb szájahttp://www.life.hu/szepulj/20111116-ime-a-vilag-legnagyobb-szaja.html Rossz leheletet, foltos fogakat és szájrákot okoz a szájvíz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110414-rossz-leheletet-foltos-fogakat-es-szajrakot-okozhat-a-szajviz.html