A te gardróbod is tömve van a már megunt/kinőtt/kihízott/kifogyott ruháiddal? Szívesen visszanyernéd a rájuk elköltött pénz kis részét? Vagy csak nem tudod, kinek és hogyan ajándékozd el? A Life.hu összegyűjtötte a ruhaszelektálás leggazdaságosabb módjait.

Bár a válság erősen visszafogta a pénztárcákat, azért így is akadnak olyan ruhadarabok a szekrényben, melyeket már végső esetben sem vesz fel a divatérzékeny vásárló. A szezonváltáskor előkerülő zacskónyi mennyiség szívfájdítóan sokba került egykor, így nem csoda, ha az ember lánya szeretne nyereségesen kijönni a szelektálásból.

Forrás: Thinkstock

Milyen lehetőségeid vannak erre?

1. Közösségi vásárok
Egyre népszerűbbek itthon is a kirakodóvásárok: szinte hetente szerveznek közösségi vásárokat igényes, jól megközelíthető helyeken a profitorientált szervezők. A rendszer egyszerű: fix pénzért asztalt bérelsz, és értékesítői vénádtól függően megpróbálsz túladni a megunt darabokon. A rendszer buktatója, hogy az asztalt 1-2 hónappal előtte le kell foglalnod, és a helyszínre 2 órával előbb érdemes kimenned, hogy értékelhető helyet tudj szerezni magadnak. Sajnos a szervezők nem vállalnak garanciát a látogatószámra, azaz előfordulhat, hogy az asztal bérleti díját sem tudod kitermelni a napi bevételből. Általában több az árus, mint vevő, de ez a virtuális térben is így van. Teher alatt nő a pálma: egyre kreatívabb asztalelrendezésekkel és fifikás marketingmegoldásokkal találkozhatsz a közösségi vásárokon, úgyhogy kösd fel a gatyád! A jó állapotban lévő, kimosott és kivasalt ruhák eredeti áruk kb. 20%-át érik (kötött pulóver 2000 Ft, pamutfelső 500-800 Ft, nadrág 1000-1500 Ft).
Lemaradtál róluk? Következő alkalom:
8. Gardrób Közösségi Ruhavásár, 2013. június 23., Akvárium Klub

2. Online értékesítés
Az internetes piacterek nem igényelnek hosszas bemutatást: rövid regisztráció után ingyenesen töltheted fel kiselejtezett ruháidat - képpel, leírással kiegészítve. A vevők rákereshetnek termékcsoportokra vagy konkrét kifejezésekre, így nagyobb eséllyel értékesítheted szettjeidet, mint a közösségi vásárok vállfarengetegében. A jobb honlapok nem kérnek pénzt a közvetítői munkáért, viszont ahhoz, hogy valóban sok emberhez eljuttassák a terméked, kiemelt hirdetést kell venned. Az online értékesítés a feltöltés után is felügyeletet igényel: válaszolnod kell az e-mailekre, időpontot kell egyeztetned a leendő vásárlóddal, és szerkesztened kell a már meglévő hirdetéseidet is. A szinte új ruhák a bolti ár 1/3-ért cserélnek gazdát (márkás szandál 5000 Ft, maxiruha 3000 Ft, short 2500 Ft).
Nem ismered még az online piactereket?
http://www.jofogas.hu, www.teszvesz.hu, www.zsibvasar.hu

Forrás: Thinkstock

3. Lakásturi
Egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk a lakásturinak keresztelt eseményről. Ilyen zártkörű rendezvényt te is szervezhetsz a közösségi oldaladon. Érdemes első körben az ismerőseidet meghívnod, akikben megbízol, és nyugodt szívvel hagyod, hogy feltúrják a gardróbodat. Ha a meghívottak között kevés méretbarátnőd akad, akkor kiterjesztheted az ismerős ismerőseire is a meghívót. Még praktikusabb, ha többen fogtok össze, és gyűjtötök látogatókat a nagy eseményre. A lakásturi nem igényel anyagi befektetést, hacsak nem vagy szívélyes házigazda, és nem kényezteted süteménnyel és limonádéval a barátaidat. Érdemes olyan időpontra szervezned, amikor mindenki ráér (azaz nem hétköznap vagy kora délután, nem a nyári szezonban és nem hó végén). A lakásturi legnagyobb hátránya, hogy kevés emberhez jut el, és a ruhákat csak az eredeti áruk töredékéért tudod eladni: clutch 500 Ft, mellény 1200 Ft, cipő 2500 Ft.

4. Ruhacsere-parti
A ruhatár felfrissítésére jó alkalmat nyújtanak a csereberepartik. Ezeken a rendezvényeken nem kell asztalt vásárolnod, viszont nem is kapsz készpénzt a beadott darabokért. Általában a hozott ruha darabszámának megfelelő játékpénzt vagy bilétát kapsz, amiket válogatás után, a kijáratnál kell leadnod. Ezekre a társasági eseményekre is van netes előregisztráció, a helyek gyorsan fogynak. A rendezvényt leggyakrabban plázákban tartják, és a megmaradt ruhákat karitatív célokra ajánlják fel. A módszer legnagyobb hátránya, hogy nem lehetsz biztos benne, hogy találsz megfelelő méretű/színű/fazonú/anyagú szettet a megunt darabjaid helyett - pláne nem a leadott darabszámban. Ez azoknak ideális, akik konfekcióméretet hordanak, és elsősorban alapdarabokkal töltenék fel a gardróbjukat.
Ki szervez ilyen rendezvényeket?
Cosmo ruhacsere-parti.

Forrás: Thinkstock

5. Leadott ruháért kupon
A legkevésbé jövedelmező, ám annál környezettudatosabb megoldás az, ha a kijelölt üzletekben leadod a (bármilyen márkájú) megunt ruhádat/melltartódat/fürdőruhádat, és az így kapott kuponokból szerzed be az új kedvenceidet. A Calzedoniában egy női bikini vagy egyrészes fürdőruha 1500 Ft-ot ér, melyet új komplett strandruha vásárlásakor válthatsz be. Az Intimissimiben egy melltartó 900 Ft-tal, egy bugyi pedig 300 Ft-tal lesz olcsóbb, ha ezt a módszert választod. A harisnya- és strandruha üzletben a kuponok nem összevonhatók, egy vásárlás alkalmával egy kupont használhatsz fel, azonban a fehérneműboltban a teljes árú termék 20%-áig gyűjtögetheted a szelvényeket. Az olasz márka sikerén felbuzdulva tavasztól a H&M-be is visszaviheted a megunt ruháidat (csak a kijelölt üzletekbe). Egy zacskónyi holmi (2-3 ruhadarab) 500 Ft-os kupont ér, ezt fél éven belül kell felhasználnod egy 2500 Ft-nál magasabb összegű vásárlásnál.

 

Trendi napszemüvegek - a dámástól a neonighttp://www.life.hu/legytrendi/20130530-trendi-napszemuvegek-minden-arcformahoz.html Így nő Katalin pocakja - fotókhttp://www.life.hu/legytrendi/20130603-igy-no-katalin-hercegno-pocakja-terhessege-8-honapjaban-jar.html 10 divattrend, amit ideje felülbírálnodhttp://www.life.hu/legytrendi/20130531-10-trend-amit-ideje-elfelejtenunk-nem-divatos-az-atlatszo-taska.html Divatbotrányok: áldott ízléstelenséghttp://www.life.hu/legytrendi/20130528-divatbotranyok-aldott-izlestelenseg.html Turis márkák, amiket szeretünkhttp://www.life.hu/legytrendi/20130513-divat-turkalo-es-trend-ezek-a-nok-kedvenc-turis-markai.html Csináld magad! Egyszerűen elkészíthető karkötőhttp://www.life.hu/legytrendi/20130530-csinald-magad-pofonegyszeruen-elkeszitheto-karkoto-himzofonalbol.html Öltözz úgy, mint egy sztár: Rita Orahttp://www.life.hu/legytrendi/20130528-rita-ora-angol-enekesno-trendi-lenge-puloverben-es-feher-nadragban.html