Normandia utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Normandiáról a legtöbb utazónak először a második világháborús szövetségesek partraszállása jut eszébe - ám Franciaország e gyönyörű vidéke csodás történelmi épületekkel, hangulatos tengerpartokkal és finom ételekkel-italokkal vár.

A háború emlékei

Kétségtelen, hogy a partraszállás emlékeit meg kell nézni, ha itt jársz. Ha láttad a Ryan közlegény megmentése című film sokkoló első képsorait, valószínűleg örökre beléd égett, mi történt itt 1944. június 6-án. Az Omaha partszakasz feletti sziklán, Colleville-sur-Mer amerikai temetőjében csaknem tízezer amerikai katona nyugszik, míg a bayeux-i brit temető csaknem ötezer brit, ausztrál, dél-afrikai és kanadai katona nyughelye. A partraszállás egyik legfontosabb emlékhelye az Arromanches-i Musée du Debarquement, vagyis a Partraszállás múzeuma, ahol makettek, filmek idézik fel a történelem e fontos napját.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A dokumentumfilmek hatását a múzeum 360°-os körpanorámás vetítővászna is fokozza, ne hagyd ki az élményt.

Látogatás a középkorba

Normandia azonban nemcsak az utolsó száz év történelmének látnivalóit őrzi, csodás középkori építményekben éppúgy bővelkedik, mint világháborús emlékekben. A Mont-Saint-Michel-apátság Normandia és Bretagne határán magasodik a tenger felé, egy olyan földnyelven, amelyet a dagály időnként szigetté, az apály pedig gyalog is megközelíthető félszigetté varázsol. A legenda szerint az alapító Avranches-i püspöknek, Szt. Aubert-nek 708-ban megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta, hogy építsen kolostort a sziklán. 1979-ben az apátság az UNESCO világörökség listájára is felkerült. Nincs ilyen jó állapotban, ám legalább ilyen romantikus a Jumiéges-i apátság, amelyet a 7. században Szt. Filibert alapított. Sajnos a 18. században olyan súlyos károkat szenvedett az épület, hogy mára már csak a romjai látogathatók, ám az erdők között, egy tisztáson elhelyezkedő templomrom regénybe illő látványt nyújt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Jumiéges-ben minden júniusban középkori fesztivált rendeznek, ahol autentikus vásárban ismerkedhetsz meg a régi időkkel.

Fantasztikus partok, vadregényes sziklák

Etretat partvidékén fantasztikus, hófehér mészkőszirtek találkoznak a smaragdzöld vízzel - a tenger hullámainak és a szikláknak azonban a napsütés és az árnyék váltakozásának függvényében szinte óránként változik a színe, a látvány szinte leírhatatlan. A sziklákra biztonságos, kiépített gyalogutak visznek fel, de a tengerparti köveken is kóborolhatsz, és megpróbálkozhatsz vele, hogy fotókon örökítsd meg a hihetetlen alakzatokat, a változékony fényeket vagy az utak környékén ücsörgő sirályokat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ne vigyél magaddal kavicsokat emlékként - a parton tábla is figyelmeztet rá, hogy a kőréteg a partszakasz védelmét szolgálja, nem volna ajánlatos széthordani.

Sajt és almapárlat

Calvados és camembert - az első egy megye, a második egy falu neve, de a turistának nem a földrajz, hanem a helyi gasztronómia jellegzetességei, az almapárlat és a sajt jutnak eszébe a két szóról. Ha Normandiában jársz, feltétlenül próbáld ki mindkettőt, különösen, ha vonzódsz a minőségi, kézműves ételekhez-italokhoz. A helyben termő almából egyébként nemcsak alkoholos ital, hanem számos más finomság, például almatorta és más sütemények is készülnek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha szereted a tenger gyümölcseit és a halakat, a kikötői piacokat érdemes felkeresned, ahol a legfrissebb finomságokból válogathatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.