Hosszú szőke haj, kék szemek, telt mellek, darázsderék, hosszú combok, jól fésült férj, kocsi, ház: Barbie baba sokáig az amerikai álom megtestesítője volt, s minden lány hozzá akart hasonlítani - csakhogy ez egyszerűen lehetetlen.

Hamis álomalak

Barbie baba az életben ugyanis nem igazán lenne életképes: csontjai olyan törékenyek lennének, hogy felegyenesedve képtelen lenne járni, belső szervei pedig nem férnének el a testében. Túlméretezett fejét nem is tudná megtartani karcsú nyakán - legalábbis ez áll abban a tanulmányban, mely összehasonlította Barbie testét egy átlagos nőével. A kutatás, mely az anorexia veszélyeire is felhívja a figyelmet, arra jutott, hogy két és fél milliárdnyi nőből maximum egynek lehet olyan dereka, mint Barbie-nak, így az átlagos testalkattal rendelkező lányokban rossz érzéseket kelthet.

Forrás: www.etsy.com, www.gizmodiva.com

Önbizalomhiányt szül?

A tökéletes babákról nem először rántják le a leplet: Eddi Aguirre grafikus elképzelte Barbie-t a vastag sminkréteg nélkül, s a szexszimbólumból átlagos, éjszakai fogszabályzós, karikás szemű nőt varázsolt, pontosan olyat, amilyen egy átlagember. A baba megjelenése óta több szülő és szervezet is folyamatos aggodalmait fejezi ki amiatt, hogy a kislányok az irreális Barbie-hoz szeretnének hasonlítani, mely ártalmas lehet az önképükre. Manapság a Barbie szónak pejoratív értelme is lett: butuska, szép szőke nőt jelent, aki kettőig sem tud számolni, amit a kilencvenes években Barbie gyártója meg is erősített a Teen Talk Barbie szájába adott olyan ostoba, üres mondatokkal, mint "Vajon elég ruhánk lesz?", "Szeretek vásárolni", vagy "A matek nehéz!" - ki is vívták az American Association of University Women női egyesület felháborodását.

Élő Barbie és Ken babák

Barbie babát - hála a plasztikai sebészetnek - élőben is megcsodálhatjuk: az ukrán Valeria Lukyanova elhatározta, hogy mindenben hasonlítani fog a babához, ezért hatalmas melleket, vékony derekat és óriási szemeket műttetett magának. Célját el is érte, hiszen alig lehet megkülönböztetni az élettelen arckifejezésű műanyag játéktól.

Forrás: Facebook/Valeria Lukyanova

A brit Charlotte Hothman egyelőre még őriz néhány emberi vonást a sok műtét ellenére, melyeket ugyanabból a célból csináltatott, mint Valeria. Charlotte egyszerűen bolondja hároméves kora óta felhalmozott Barbie baba gyűjteményének, így besétált egy sebészeti klinikára, s közölte, hogy ő is úgy akar kinézni, mint kedvencei. Eddig tízezer fontot költött a saját bevallása szerint is rendkívül fájdalmas műtétekre, de úgy érzi, megérte.
A két lánynak méltó párja lehetne Justin Jedlica, aki élő Ken babává igyekszik operáltatni magát. A 32 éves férfi kilencven műtéten esett át eddig, izmait implantátumokkal pótolták, de a végeredmény egyelőre nem igazán közelít Ken harmonikus vonásaihoz. Megtörtént a nagy találkozás a hús-vér Barbie és Ken között, ám randi úgy néz ki, nem lesz belőle, mert nem tetszettek egymásnak.

Barbie divat: szép, de egészségtelen

Cziglán Karolina pszichológus arról beszélt, vajon miért próbálják sokan utánozni Barbie-t: "A testképzavarokat akkor érthetjük meg, ha egyszerre vesszük figyelembe a társadalmi hatásokat és az érintett személyiségét. Azaz önmagában a Barbie divat nem okoz testképzavart, de példa lehet azok számára, akiknek eleve gyenge lábakon áll az önértékelése. Ez nagyrészt a gyermekkori élményeken, a szülői visszajelzéseken múlik. Aki bizonytalan az önértékelésében, a külvilágtól vár megerősítést arra, hogy szerethető, értékes. A külvilágnak való megfelelés persze sok mindent jelenthet: egyik ember számára doktori fokozatot, másik számára önzetlen viselkedést, míg sokaknak a külsőségekben való megfelelést, a kor divatjának megfelelően. Aki Barbie-szerűvé szeretne válni, minden bizonnyal úgy hiszi, akkor fog elismerést, szeretetet, pozitív megerősítést kapni, ha alkalmazkodik a női külsővel szemben támasztott elváráshoz, melynek egyik megtestesítője Barbie. Minden kornak megvan a maga szépségideálja, ez elkerülhetetlen. De a család tudja ezzel szemben azt képviselni: sokféle szépség létezik, nem csak az szép, ami divatos. Persze, nem mindegy, hogy milyen nőt állít elénk a divat, szerencsés, ha a szép egybeesik az egészségessel is - ebből a szempontból a Barbie divat nem használ."

Forrás: Thinkstock

Barbie karrierje

A babát Ruth Handlernek köszönhetjük, aki lánya, Barbara játékát figyelve gondolt arra, hogy más gyerekek is örülnének egy öltöztetős babának. Ruth, akinek fiát - mily véletlen - Kennethnek hívják, nem talált azonnal támogatókra, így egy képregényhősről megalkotott német babát vitt példának a híres gyártóhoz. Az új névvel ellátott öltöztetős babát végül az ötvenes évek végén kezdték gyártani, így Barbie-nak hivatalos születésnapja is van. Első ruhácskája egy zebracsíkos úszódressz volt, haja lófarokba volt fogva, s idővel elképzelt szülőket, szülővárost, több mint negyvenféle háziállatot, autót, hajót, házat és vőlegényt kapott Ken személyében. Barbie-t sokféle állásban láthattuk már viszont, volt légiutas-kísérő, orvos, ügyvéd, de asztronauta is, s számos barátnővel büszkélkedhet. Tavaly - haladva a korral - piacra dobták az első transzvesztita Barbie-t is.

Life.hu tipp: A Barbie babáknak az utóbbi 60 év alatt akadtak vetélytársai, ilyenek például a Blythe babák, amelyet egy divattervező álmodott meg 1972-ben. A Blythe babák sokak szerint szebbek, mint a Barbie-k, itt nézegethetsz róluk sok-sok fotót.

Bye-bye, Barbie! Már nem te vagy a legszebb a világonhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130502-hello-mango-blog-byebye-barbi-mar-nem-te-vagy-a.html Azért barnul, hogy Barbie-ra hasonlítsonhttp://www.life.hu/szepulj/20130523-lifenight-barbie-babara-akar-hasonlitani-a-szolariumfuggo-no.html Így néz ki a Barbie baba smink nélkülhttp://www.life.hu/szepulj/smink/20130405-barbie-baba-smink-nelkuli-foto.html Találkozott az élő Barbie és Kenhttp://www.life.hu/szeress/20130130-barbie-es-ken-elo-masai-talalkoztak-de-egyaltalan-nem-tetszettek.html Rátalált ikertestvérére az élő Barbie lányhttp://www.life.hu/tested-lelked/20121213-az-interneten-sztarra-lett-ukran-babalany-ratalalt-ikertestverere-az-elo.html Barbie babává operáltatta magát a fiatal modellhttp://www.life.hu/tested-lelked/20121116-barbie-babava-operaltatta-magat-egy-ukran-lany-valeria-lukyonova.html Mi lett Barbie babából?http://www.life.hu/szepulj/20111130-takacs-nora-mi-lett-barbie-bababol.html Gyász! Szívrohamban elhunyt a Barbie baba szülőatyjahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110724-gyasz-szivrohamban-elhunyt-a-barbie-baba-szuloatyja.html