A legújabb kutatások szerint egy darabka sajt elfogyasztása olyan jótékony hatással bír, amely a mindennapi száj- és fogápolásunk során akár a rágót is helyettesítheti.

A felmérésből kiderült, hogy a sajt helyreállítja a száj pH-értékét, hiszen képes semlegesíteni a savasságot és fokozza a nyáltermelést, ráadásul védőréteget képez a fogak felszínén, így védi őket a fogszuvasodástól. A kutatás során 68, 12 és 15 év közötti gyereken tesztelték az említett tejtermék áldásos hatását. A gyerekeket három csoportba osztották. Az egyik csapat cheddarsajtot, a másik cukormentes joghurtot, a harmadik pedig egy pohár tejet kapott. A teszt során a résztvevők szájának pH-értékét megmérték étkezés előtt, valamint étkezés után 10, 20 és 30 perccel is. Míg a joghurtot és tejet fogyasztók esetében semmilyen változás nem történt, addig a sajtos csoport pH-szintje jelentős növekedést produkált.

Forrás: Thinkstock

Habár a sajtok rágcsálása nem eredményez friss leheletet, de segít fogaink egészségének megőrzésében és még finom is. Ezek mellett azonban nem feledkezhetünk meg a megfelelő szájápolásról sem: a fogmosás mellett még mindig a szájvíz használata a legmegfelelőbb módszer arra, hogy elkerüljük a fogszuvasodást.

Virág és Málna nem adja felhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130604-igy-kuzd-az-egeszsegert-virag-es-malna-a-ket-hyper.html Merevedési zavart okozhat a cukorbetegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/20130610-lifenight-merevedesi-zavart-okozhat-a-cukorbetegseg-egy-uj-kutatas-szerint.html Életet mentett John Malkovichhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130610-john-malkovich-szinesz-elsosegelyt-nyujtott-egy-verzo-embernek-torontoban.html Kísérletezni fognak Lang Györgyinhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130610-lang-gyorgyi-enekesno-gyogyszerkiserletre-jelentkezik-hogy-kiprobalja-a-sclerosis-multiplex.html Átverés: szilikon-allergia nem létezik!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130524-a-szilikon-allergia-csak-egy-varosi-legenda-hogy-tobb-penzt.html