Június hó egyik nagy ajándéka, hogy végre a fáról és a kertből szedhetünk friss gyümölcsöket és ropogós zöldségeket. A piacokon roskadásig vannak a pultok az ínycsiklandozó és egészséges eperrel, cseresznyével vagy borsóval. Most segítünk eligazodni, hogy melyik finomság hogyan segíti a fogyókúrádat és regenerálja a szervezetedet.
1. Fogyókúrázz eperrel!
Kétségkívül az egyik nagy kedvenc júniusban az eper. A piros, ízletes gyümölcsöt megtermelheted a kiskertedben, vagy ha beszerzel pár cserepes eperbokrot, akár a teraszodon is elfér, és szinte naponta szüretelhetsz saját termést. A forró nyári időszakban remek szomjoltó: ilyenkor elég egy-két szemet elfogyasztani, és egyből érezni fogod a hűsítő hatását. Az eper azon kívül, hogy finom, rendelkezik rejtett tulajdonságokkal is. Amikor szemezgeted, emlékezz arra, hogy eperrel megelőzhető az agyérelmeszesedés, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő hatással bír, a bőrödre dörzsölve pedig fiatalítja és megszépíti a pattanásos vagy fáradt hámrétegeket. Az eper tartalmaz C-vitamint, foszfort, káliumot és kalciumot, ezért vitaminbombának is használhatod, ha az immunrendszered legyengült állapotban van.
2. Lúgosíts cseresznyével!
Az édeskés, friss cseresznyét a legjobb eső után a fáról szedegetni, mert ilyenkor kellemes a hőmérséklete, és még le sem kell öblítened, mert üde és tiszta. Természetesen jótékony hatásában sem marad el a többi gyümölcstől. Nélkülözhetetlen a cukorbetegség leküzdésében, segíti a kövek oldását, ezért az epe vagy vesekőbetegségben szenvedőknek nagyon ajánlott a fogyasztása. Megelőzhetők vele az ízületi gyulladások, összetört magja pedig erősíti a szívizomzatot. A fogyókúrádban is remekül alkalmazhatod: magas fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma miatt önálló ételként is megállja a helyét, ezért nyugodtan iktass be pár napos cseresznyekúrát az étrendedbe.
3. Előzd meg az izomlázat meggyel!
Bár íze pikánsabb és ezért nem annyira kedvelt, mint édesebb társai, mégis érdemes fogyasztani, mert jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, ami a női szervek működéséhez elengedhetetlen. Emellett pedig A-, C- és a B-vitaminokban gazdag. A meggy a hashajtó hatásának köszönhetően remek méregtelenítő, és elősegíti a máj, a vese és a vér tisztítását. A pszichére is jó hatással van, ugyanis megnyugtatja az idegeket.
4. Bőrápolás zöldborsóval
Íme az egyik legízletesebb nyári zöldség. Finom, édeskés íze miatt nyersen is bármikor fogyasztható, mert így sokkal erősebb és jótékonyabb a hatása, mintha megfőznéd főzeléknek vagy levesnek. A zöldborsó magnéziumban és kalciumban nagyon gazdag. Megelőzhetők vele az érrendszeri megbetegedések, stabilizálja a vérnyomást, A-vitamin-tartalmának köszönhetően elősegíti a gyulladásos betegségek gyógyulását. A fogyókúra remek kiegészítője, mert rendszeresen fogyasztva serkenti az emésztést, és segíti a méreganyagok távozását a szervezetedből.
5. Karalábéval az allergia ellen
Bár ezt az ízletes zöldséget leginkább levesek ízesítésére használjuk, a friss karalábé nyersen elrágcsálva az egyik legegészségesebb zöldség, amely hazánkban terem. Az ideális az ököl méretű, de ha ennél nagyobb, akkor már gyakran fás lesz, úgy pedig nem élvezhető a ropogós, édeskés íze. Antibiotikus hatása nagyon erős, ezért gyulladásos vagy meghűléses betegségekben természetes gyógyszerként használhatod. Májtisztító hatásáról is ismert, ezért a téli hónapokban lerakódott méreganyagokat kitisztítja a szervezetedből, és segít, hogy a kilók leolvadjanak rólad.
|