Végre vége a fárasztó iskolaévnek, és két és fél hónapnyi szabadság áll a gyerekek előtt. Ahhoz, hogy ez végül ne masszív unatkozással és számítógépezéssel teljen, az egyik legbiztosabb út az olvasás: na de hogyan veheted rá a gyereket? Íme a Life.hu tippjei.

Nem olvasnak eleget

Bár akadnak olyan szerencsés szülők, akiknél a gyerekek maguktól is imádnak olvasni, és újabbnál újabb könyvek után könyörögnek, nagy átlagban sajnos nem ez a helyzet. A vizsgálatok szerint a már olvasni tudó gyerekek hétköznaponként átlagosan egy órát tévéznek, majdnem ugyanannyit számítógépeznek, olvasással pedig negyven percet töltenek. Ennél valamivel jobb hír, hogy a megkérdezett majd' 2300 szülő kilencvenhét százaléka szokott mesét olvasni vagy hallgatni a gyermekével. Ennek ellenére a szülők nagy részét aggasztja az, hogy a csemeték szívesebben nézik a számítógép vagy a tévé képernyőjét, mint a könyvek lapjait.

Forrás: Thinkstock

Ha te nem olvasol, ő aligha fog

Az, hogy egy gyermek szívesen olvas-e, természetesen függ a személyiségétől is, de legalább ekkora szerepe van a szülők, a közvetlen környezet példamutatásának. Ha téged csak nagy ritkán lát könyvvel a kezedben, a férjed pedig inkább filmeket néz vagy számítógépezik, nehezen várható el a gyerektől, hogy magától olvasni kezdjen. Közhely, de a mai rohanó, zajos életünk amúgy sem kedvez a csendes elvonulásnak, amit egy könyv olvasása jelent: ha mindig szól a háttérben valami, akkor eleve könnyebb arra figyelni, mint elmerülni egy jó könyv világában.

Olvassatok együtt!

A könyvek és az olvasás szeretete nem hat-nyolc évesen, az olvasási képesség megszerzésével alakul ki: már egészen korán elkezdheted építeni az alapjait. A kisebb gyermekkel leülhetsz nézegetni egy neki való könyv képeit, de a délutánonként vagy esténként olvasott mese is létfontosságú. Ha van időtök, akkor el is mélyíthetitek az olvasottakat: beszélgessetek arról, miről is szólt a történet, és a képek segítségével a gyerkőc is elmesélheti azt neked.

A Life.hu tippje:
Ha már iskolás gyerekről van szó, sok szülő abbahagyja ezeket a közös meséléseket, pedig izgalmas szórakozás az is, hogy egy oldalt te olvasol el neki, egyet pedig ő neked.

Forrás: Thinkstock


Nem muszáj Jókaival kezdeni

Az olvasás szeretete egy jó könyvvel kezdődik, ennek kiválasztása azonban nem is olyan egyszerű feladat. Hiába adod oda párás szemmel gyermekkorod kedvenc Móra kötetét, ha annak világa már annyira távol áll a mostani gyerekekétől, hogy a csemetéd nem tudja beleélni magát a szereplők helyébe. A túl komoly olvasmányok elvehetik a kedvét az olvasástól, ezért fontos, hogy bizonyos határokon belül hagyd a gyereket választani. Sokkal szívesebben olvas ugyanis olyanról, ami tényleg érdekli, legyen a téma a bicikliszerelés vagy a dinoszauruszok, mint egy rá erőltetett "kötelező" szépirodalmi művet - aminek természetesen később ugyanúgy megvan a helye az olvasnivalók palettáján.

A Life.hu tippje:
Menjetek el együtt könyvtárba, és válogassatok együtt olyan könyveket, melyek felkeltik a csemetéd érdeklődését! Ha már belemerült az adott olvasmányba, néha beszéljétek meg, hol tart a történetben. Ha megengedi, olvass bele te is a könyvbe, és tárgyaljátok meg a történteket.

 


Így válassz könyvet a gyereknek!

Nemcsak könyvtárban, de egy könyvesboltban sem egyszerű egyedül megfelelő könyvet választani  a gyerkőcnek. Van azonban néhány alapelv, mely segíthet:

Forrás: Thinkstock

Az apróságoknak a színes, nagyobb rajzokat tartalmazó képeskönyvek ajánlottak. Ha teheted, válassz olyat, melyet nemcsak nézegetni, de a különböző anyagoknál fogva érezni is lehet. Mivel ebben a korban ehhez még a rágcsálás is hozzátartozik, érdemes tartós, erős lapokból készült darabot vásárolni, és az sem baj, ha a könyv vízálló, és a kádban is lehet játszani vele.

A nagyobbacskáknak a mondókás képeskönyvek mellett a cselekvő képeskönyvek ajánlottak, melyekben minden lapon történik valami: a kislány fésülködik, vagy elmegy sétálni. Itt sem a szöveg a lényeges, hanem a képek, alattuk a pár mondatos leírás és a könnyű lapozhatóság.

Az óvodások már a folytatásos történeteket is szeretik, ahol együtt izgulhatnak a szereplőkkel az apróbb kalandok során. Az iskolások kedvelik az ismeretterjesztő jellegű, gazdagon illusztrált könyveket is, és ekkor jöhetnek a varázslatos, csodás tündér- vagy mesevilágba kalauzoló népmesék, vagy olyan kortárs művek, mint a Harry Potter. Bár szülőként szívesen továbbadjuk saját kedvenceinket, sok gyereknél pont a kortárs, "divatos" irodalommal keltheted a legnagyobb kedvet az olvasáshoz.

Forrás: [origo]Kövesd az SzJGer.hu oldalt!


Az SzJGer.hu-n kiválaszthatod az ofődet, megismerheted az új "osztálytársaidat", ellenőrizheted a házidat az oldalt segítő (valódi) tanárokkal, részt vehetsz a nyereményjátékokban, szaktanácsadóinkat bármilyen témában megkérdezheted és csatlakozhatsz kedvenc kludbjaidhoz is.


IRÁNY AZ SZJGER.HU OLDAL!Gyógyszer miatt vették el Sarah babájáthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130613-aknegyogyszer-miatt-kellett-elvetetnie-a-gyermeket-sarah-sharmanak.html Csecsemőgyilkosságok: mi lehet az indíték?http://www.life.hu/anyaskodj/20130613-csecsemogyilkossagok-mi-lehet-az-inditek.html Egyéjszakás kalandért ajándék gyerek járhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130527-a-mesterseges-megtermekenyitest-felvaltja-a-lenyegesen-olcsobb-termeszetes-megtermekenyites.html India: Egy veszélyes hely a nők számárahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130523-india-a-4-legveszelyesebb-hely-a-nok-szamara-gyerekkereskedelem-gyerekrablas.html Ilyen az álomaltatás - édes videóhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130612-az-oompaloompa-nevu-modszer-segitsegevel-egy-perc-alatt-el-lehet.html Imádnivaló kislányával mókázott a színészhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130611-paul-bettany-szinesz-keteves-kislanyaval-jatszott-egy-new-yorki-parkban.html