Kóstoltad már a tőzegáfonyát? Ha nem, akkor mindenképp iktasd be az étrendedbe. Ez a bogyós gyümölcs ugyanis annyi vitamint tartalmaz, hogy a szervezeted teljesen újjászületik tőle.

A gyümölcs, ami fiatalít

Az amerikai tőzegáfonya magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít fiatalon tartani a szervezetet, és óv a rákos megbetegedésektől, a cukorbetegségtől, a reumától és az érelmeszesedéstől. Ezek mellett van egy olyan különleges tulajdonsága, mely elősegíti azt, hogy bizonyos baktériumok ne tapadjanak le a sejtfalakra és a nyálkahártyára. A gyümölcs sűrített tanninokat tartalmaz, amelyek gátolják a húgycsőfertőzéseket okozó baktériumok letapadását a húgyúton, így a baktériumok még a fertőzés előtt távoznak a szervezetből. A szájban is érvényesülő hatás miatt a baktériumok nehezebben állnak össze fogkővé, ami a fogszuvasodás és a fogbéli gyulladás legfőbb kiváltó oka.

Forrás: Amerikai Tőzegáfonya

Tudtad?
Az amerikai tőzegáfonyát az indián törzsek már ezer évvel ezelőtt is rendszeresen használták: a levét rituális festékként és sebek gyógyítására alkalmazták. A napi táplálkozásuknak is része volt ez a gyümölcs. Manapság az amerikai hálaadás napi pulykát alig tudják elképzelni az emberek tőzegáfonyaszósz nélkül.

Különleges szüret

A gyümölcsöt szeptembertől november elejéig szüretelik, méghozzá egy igen érdekes módszerrel. A termelők vízzel árasztják el a földeket, és gépek segítségével elválasztják a bogyókat az indáktól. A bogyók közepén lévő légbuborék miatt az áfonya úszik a vízen, ami igazán látványos és színes eseménnyé teszi a szüretet. A gyümölcsöt a legtöbb helyen ezzel a módszerrel szüretelik, mert kisebb a munkaerőigénye, mint a száraz szüreté.

Forrás: Amerikai Tőzegáfonya

Így használd a tőzegáfonyát!

A friss tőzegáfonya ritkaságszámba megy - itthon különösen. Léként többnyire egészségügyi termékként fogyasztják, például húgyúti fertőzések megelőzésére. Ha te is ilyen betegségekkel küzdesz, iktasd be a tőzegáfonyateát az életedbe. Szárított változata tökéletes a nassolásra, müzlibe és joghurtba keverve is nagyon finom. Porított változatban is kapható.

Próbáld ki te is! Íme két ízletes, tőzegáfonyás recept:

1. Egy kis nyári ínyencség: tőzegáfonyás saláta

Hozzávalók 4 személyre:
1 1/2 tk mustár
3 ek amerikai tőzegáfonyalé
1/2 tk só
4 ek olívaolaj
100 g egész, szárított amerikai tőzegáfonya
1/2 görögdinnye (kb. 1800 g)
1 sárgadinnye (kb. 900 g)
200 g juhsajt
50 g dió
2 csomag bébispenót (200 g)

Forrás: Amerikai Tőzegáfonya

Így készítsd el:
Keverd össze a mustárt, az amerikai tőzegáfonyalevet és a sót, majd öntsd bele az olívaolajat. Keverd bele az amerikai tőzegáfonyát. A sárga- és a görögdinnyéből gombócszedő kanállal vájj ki kis golyókat, a juhsajtot pedig morzsold nagyobb darabokra. A diót zsiradék nélküli serpenyőben pirítsd meg, és aprítsd durvára. A spenótot most meg, és centrifugázd szárazra. Az összes alapanyagot borítsd egy  tálba, és öntettel leöntve tálald. Pirított bagettel az igazi!

Elkészítési idő: 20 perc
Tápérték adagonként:
Energia: 643 kcal / 2688 kJ
Fehérje: 11,2 g
Zsír: 25,8 g
Szénhidrát: 89,5 g

2. Finomság a pasinak: tagliatelle párolt paradicsommal, tőzegáfonyával

Hozzávalók  4 személyre:
400 g tagliatelle (olasz tészta)
fokhagyma

800 g cseresznyeparadicsom
4 ek olívaolaj
2 tk só
1 tk bors
1 tk cukor
90 g egész, aszalt amerikai tőzegáfonya
100 ml száraz fehérbor
100 g rukkola
60 g parmezán

Forrás: Amerikai Tőzegáfonya

Így készítsd el:
A tésztát a csomagoláson található elkészítési útmutatót követve lobogó, bő sós vízben főzd meg, közben pucold meg és vágd apróra a fokhagymát. A paradicsomokat mosd meg, és párat vágj félbe. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd a paradicsomot és a fokhagymát forgasd meg benne. Fűszerezd sóval, borssal és cukorral. Add hozzá az amerikai tőzegáfonyát. Fehérborral locsold meg, és 2-3 percig hagyd lassú tűzön rotyogni. A tésztát szűrd le és forgasd össze a paradicsommal. Pucold meg a rukkolát, mosd meg, centrifugázd szárazra, és keverd össze a tésztával. Nyomban tálalhatod is. Persze csak miután reszeltél rá egy kis parmezánt. Isteni lesz!

Elkészítési idő: 20 perc
Tápérték adagonként:
Energia: 731 kcal / 3056 kJ
Fehérje: 19,6 g
Zsír: 18,7 g
Szénhidrát: 94,6 g

Forrás: [origo]Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Pál Dénes szenvedélye az úszáshttp://www.life.hu/ez-zsir/20130523-pal-denes-enekes-a-voice-sztarjanak-szenvedelye-az-uszas.html Szuperbombázó Eddie Murphy csajahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130617-eddie-murphy-szinesz-baratnoje-paige-butcher-modell-tokeletes-testet-irigylik.html Kamilla: az emésztés megmentőjehttp://www.life.hu/ez-zsir/20130611-hasznos-gyogynovenyek-a-kamilla-borogataskent-es-teakent-fogyasztva-is-rengeteg.html Erotikus munkát vállal a 230 kilós asszonyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130616-zsalynn-whitworth-sulyosan-elhizott-230-kilos-no-erotikus-munkat-vallal.html