Senkinek sincs könnyű dolga. Sem a "középső" gyerkőcöknek, sem pedig a szuperanyukáknak, akik mesterien képesek elosztani gyermekeik közt a figyelmüket. A szendvicsgyerekek helyzetéről egy korábbi cikkünkben már írtunk, és a Bezzeganya blog is szólt már róla. Most azonban Majsai László, a Life.hu pszichopedagógus, nevelési tanácsadó és terapeuta szakértője segít megfejteni egy már igencsak nagyra nőtt szendvicsgyereket.

Kérdezz a Life.hu szakértőitől! Tedd fel kérdésed a szakerto@life.hu címen! Ne felejtsd el megírni, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni.

"Tisztelt Majsai László!

Én arra lennék kíváncsi, hogy pontosan hogyan sérülhet valaki akkor, ha három testvér közül ő a középső gyermek. Megismertem egy 27 éves férfit, aki szintén középső 'gyerek'. Hivatalosan együtt járunk lassan két hónapja, sokszor azonban igencsak furcsák az érzelmi megnyilvánulásai. Gyakran érzem azt, hogy talán nem kapott és nem is kap a mai napig elegendő szeretetet otthonról. Emiatt pedig úgy érzem, ő nem tud engem úgy szeretni, ahogy én az elvárnám. Azért, mert nem igazán tudja, hogyan kell.
Milyen érzelmi hatások érhették őt kisgyermekkorban, ami miatt olyan, mintha nem merne/tudna/akarna kötődni? Nem csak hozzám, bárkihez. Összefüggésben lehet a mostani viselkedése a családi hátterével, a családjában elfoglalt helyével? Vagy máshol kellene keresnem a hibát? Esetleg magamban?

Köszönettel,
Virág"
 

Forrás: Thinkstock

Kedves Virág!

Örülök a feltételes módnak, mert gyakori probléma a "középső gyermek szindróma", de nem feltétlenül és nem minden "középsőnél" jelentkezik. "A nagynak kicsi vagyok, kicsinek meg nagy?!"élmény feldolgozása nehéz feladat, hiszen a "nagy" már megkapta a közvetlen és tágabb család kiemelt figyelmét, törődését, az elsőszülöttnek kijáró fokozottabb rajongást és óvatosságot - az újdonság erejéből adódó, a szülőkből áradó megfelelési kényszer miatt. A második gyereknél már megvannak a fontos tapasztalatok és jóval kevesebb a stressz is (alvás, etetés, betegségek, gondozás), így az odafordulás és a törődés is sok tekintetben "lájtosabb". 

A legkisebb születése megint elfordítja róla az amúgy is halványabb reflektorfényt. Ekkorra a "nagy" már kivívta a státuszát, ő még csak "harcol" érte. De a legkisebb kapja meg hamarabb, hiszen most mindenki vele törődik a legtöbbet. Mindez szörnyen hangzik, ugyanakkor az alkalmazkodóképesség kialakulásának és fejlődésének szempontjából kiváló iskola. Kialakít olyan tulajdonságokat is, mint például a "képes vagyok láthatatlanná válni a tömegben", "a kevesebbet is képes vagyok többre értékelni", "bebizonyítom nektek, hogy én is érek annyit, mint ők", ami szintén segítség lehet a későbbiekben. Mindezen túl azonban gyakran úgy élik meg helyzetüket, hogy - mennyiségben és minőségben egyaránt - kevesebb szeretetet kapnak, mint testvéreik. Tartok tőle, hogy sokszor igazuk is van.

Ezek után nézzük a te esetedet. A fentiek alapján előfordulhat, hogy párod tényleg ettől a "betegségtől" szenvedett/szenved. A "merne/tudna/akarna" megfogalmazással kapcsolatban úgy gondolom, hogy a "merne" a te megértő és elfogadó viselkedéseddel kiküszöbölhető. A "tudna" már keményebb dió, itt nagy mértékben jelentkezhetnek ugyanis a gyermekkor élményei, az élmények hiánya, illetve az át nem élt tapasztalás/tanulás negatív hatásai. Érdekes módon a saját gyermek születése lehet ilyenkor a legsikeresebb "gyógymód". Az "akarna" nagyban függ - a már kialakult - személyiségétől. Ha az alkalmazkodási képessége kiterjedt az érzelmek szelídebb/szolidabb kinyilvánításának elégségességére, akkor ezen nehezen tudna változtatni. Ha él benne az "én nem szeretném, ha a szeretteim is azt élnék át, amit én" érzés, azt érdemes kihasználni!

A családban elfoglalt hellyel/szereppel kapcsolatban tudnod kell, hogy "felnőtt-képzésben" kell részesítened ahhoz, hogy sikeres legyél. Ha kapcsolatotokat, érzelmeiteket tartósnak és kiegyensúlyozottnak szeretnéd, a cél érdekében - türelemmel, szeretettel és megértéssel - sok munka vár rád. Viszont ha sikerrel jársz, olyat teremthetsz, ami büszkeséggel és boldogsággal tölt el.

P.s.: Még valami: az önvizsgálat mindig és minden helyzetben csak a javunkra válik!

Tisztelettel kívánok sikert - és annak révén - boldogságot!
Majsai László
 

Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!


Részeges apa - te miért nem bízol a férfiakban?http://www.life.hu/szeress/20130603-miert-nem-bizunk-a-ferfiakban-s-kallai-szilvia-az-omyno.html Homályosan látsz? Így kezeld a toxoplasmát!http://www.life.hu/gyogyulj/20130530-benke-rita-a-toxoplasma-fertozesrol-a-lifehu-termeszetgyogyasz-reflexologus-akupresszor.html Így fogyaszd le a párodat!http://www.life.hu/ez-zsir/20130530-fogyni-szeretne-a-parom-nagy-amarilla-a-lifehu-gyogytornasz-aerobikoktato.html Személyre szóló karrier-előrejelzést kaphatszhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130529-nagy-melinda-a-lifehu-szakertoje-asztrologus-asztrozofus-valaszol-az-olvasoi.html