Többezer éve nő a bolygón, mégis kevesen ismerik gyógyhatásait: erősítő, vizelethajtó, erős menstruáció és izzadás elleni szerként is segíthet.

Ősi növény számtalan jótékony hatással

A zsurló állítólag olyannyira ősi növényünk, hogy egyidős a dinoszauruszokkal. A népi gyógyászatban elsősorban a termékenységgel kapcsolatban használták: a gyermekre vágyó nők zsurlóval tömött párnán aludtak, hogy minél előbb teherbe essenek. Bár ez irányú hatásairól nem tudunk, de annyi bizonyos, hogy a zsurlótea kiváló vérzéscsillapító, vesetisztító hatású, ráadásul a körmöknek és a hajnak is jót tesz.

Forrás: Wikipedia

Ásványi anyagok a szebb körmökért

A zsurlóban jóval nagyobb arányban találhatók olyan fontos ásványi anyagok, mint a szilícium, mely a körmök, a haj és a csontok fontos építőköve. Napi egy-két csésze zsurlótea erősítheti a törékeny körmöket és a hajat, de csontritkulás, köszvény és reuma ellen is segíthet. Ha törékeny körmeid mellett a túlzott izzadás is megnehezíti az életed, akkor a zsurlótea erre is remek gyógyír, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazva. Különböző bőr- és körömágy-gyulladások, szőrtüszőgyulladás esetén is jó szolgálatot tesz a zsurlóteás borogatás.

Ülőfürdőhöz is használhatod:
Bár gyógyteaként is hatásos, különböző vese- vagy hólyagbántalmaknál a zsurló ülőfürdőként is megállja a helyét: 100 grammnyi zsurlót áztass be egy éjszakára hideg vízbe, majd szűrd le, és add a forró fürdővízhez. Húsz percig áztasd magad benne, majd óvatosan itasd le magadról a vizet, és takarózz be melegen egy órára.

Forrás: Thinkstock

Az egyik legjobb vízhajtó

Legfőbb gyógyhatása azonban a vese működésének serkentésében rejlik: a zsurlótea erős vízhajtó hatású, segíthet vesehomok vagy vesekövek esetén, de fertőzéseknél, a vizelet ürítésével járó problémáknál is hatásos. Mivel általánosan tisztítja a szervezetet, a fogyókúrában is segít. Mindemellett az erős menstruáció vagy orrvérzés alatt is fogyasztható, mivel kiváló vérzéscsillapító.

Putz Lívia fitoterapeuta a zsurló használatáról
"Hazánkban mindenütt elterjedt agyagos talajokon. Nem összetévesztendő rokonával, a mocsári zsurlóval, amely mérgező. A mezei zsurló szárát használjuk fel teaként a spórák nélkül. 1-2 kávéskanálnyi füvet kell forrásban levő vízbe tenni, és 15 percig főzni, különben vesetoxikus lehet. Elsődleges alkalmazása a vese betegségeinél javallot: gyulladásgátló, vesekőoldó, erős vizelethajtó hatású. Alkalmazható ezen kívül a nőgyógyászati betegségek, fertőzések esetén is, nem csak belsőleg, hanem ülőfürdőként is."

Forrás: [origo]Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!
Tavaszi erősítés csalánnalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-gyogynovenyek-es-egeszseg-tavaszi-erosites-csalannal.html Kamilla: az emésztés megmentőjehttp://www.life.hu/ez-zsir/20130611-hasznos-gyogynovenyek-a-kamilla-borogataskent-es-teakent-fogyasztva-is-rengeteg.html Rozmaring: szépít és segíti az emésztésthttp://www.life.hu/ez-zsir/20130619-gyogynovenyrozmaring-szepit-es-segiti-az-emesztest.html