Végre lekerültek az ingek és a kardigánok, így elővehetjük a trikókat és az ujjatlan ruhácskákat. Ha úgy érzed, hogy formátlanok, nem elég izmosak és karcsúak a karjaid, még nem késtél le semmiről! Az elmúlt hetekben már mutattunk olyan egyszerű gyakorlatokat, melyeket rendszeresen végezve lapos lesz a hasad, és formás a feneked. Most következzen 4 szuper gyakorlat, melyeket otthon végezve rövid idő alatt sokat javíthatsz a karok állapotán. Láss neki még ma!

Indulhat az edzés? Ha igen, kezdj bemelegítéssel. Nagyon fontos, hogy a következő gyakolatok elvégzése előtt melegíts be alaposan, így csökken a sérülések veszélye. Kezdj vállkörzésekkel, majd karkörzésekkel előre, hátra. Nyújtózkodj párat a magasba, majd a könyököket a test mellé zárva, ökölbe szorított kézzel végezz néhány pumpálást (gyakorlatilag imitáld a 2. gyakolatot súly nélkül). Végül nyújtsd le picit a karokat, tartsd ki néhány másodpercig a cikk alján lévő nyújtó pózokat. Ha a szinten tartás a célod, végezz hetente legalább 2-3 alkalommal karizom-gyakorlatokat, természetesen ha jobb eredményre vágysz, bátran növeld az adagot.

1. Formáld a tricepszedet!

Kezdjük rögtön egy tricepsz-gyakorlattal. Állj vállszélességű terpeszbe, hajlítsd be lazán a térdeket, a popsidat billentsd magad alá. Ha nincs otthon kézisúlyod, vegyél a kezedbe egy ásványvizes palackot tele vízzel. Ha kezdő vagy, elég egy fél literes palack is, később azonban fokozatosan cseréld le egy kétliteresre. Vedd a súlyt a bal kezedbe, hajlítsd be a füled mellett a könyöködet, és támaszd meg a jobb kezeddel. Lassan végezz el 35 emelést az egyik oldalon, majd a másikon is. Bátran növeld az adagot 50-60 emelésre.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tudtad?
Ha nem végzel tricepsz-gyakorlatokat, a kar alsó része lógós, löttyedt lesz. Ezt viccesen integetőhájnak is nevezzük. Ez pedig nem túl vonzó egy ujjatlan trikóban...

2.  A szép vállakért

Ne dobd messzire az előző gyakorlatban használt palackokat! A kiinduló helyzet ismét kisterpesz, magad alá bebillentett popsival. Emeld meg mindkét kart oldalsó középtartásba, és onnan lassan érintsd össze a súlyokat magad előtt, majd ismét nyújtsd ki a karokat, a könyökök picit maradjanak behajlítva. Ismételd meg hatvanszor.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!
A gyakorlat a deltaizmot dolgoztatja meg, ami a váll kerek kontúrját adja. A gyakorlat végrehajtása közben pedig fontos, hogy a könyök és a váll egy vonalban maradjon. Semmiképp se nyújtsd ki teljesen a könyököket, próbáld úgy végezni, hogy legalább egy 10 fokos hajlásszög megmarad.

3. Bicepsz - nem csak férfiaknak!

Ahhoz, hogy a felsőtested rendben legyen, bizony nem árt, ha bicepszre is gyúrsz - persze nem olyan intenzíven, mint a srácok. Vedd a kezedbe a súlyokat, engedd magad mellé a karokat, a tenyerek nézzenek a test felé. Lassan hajlítsd a könyöködet, emeld meg az alkart, a súlyt pedig szinte hozzáérinted a mellkasodhoz. Utána engedd vissza a kart, arra azonban figyelj, hogy a könyökízület ne legyen maximálisan kifeszítve. Variálhatod úgy is, hogy csak félútig engeded le az alkart.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!
A könyöködet mindig zárd a test mellé, a csukló pedig tartsa meg az alkar vonalát. Válaszd azt a súlyt, amivel úgy végre tudod hajtani a gyakolatot, hogy az 50. emelésnél már enyhe égető érzést tapasztalsz a bicepszedben. Ne riadj vissza a kétkilós súlytól sem.

4. Hátsó fekvőtámasz - ha igazán kemény vagy

Az első tricepsz-gyakorlat után végül egy nagyon haladó "mutatvány" következik, méghozzá a hátsó fekvőtámasz. A könnyített verzió a következő: helyezkedj el ülő helyzetbe, a lábak legyenek majdnem telitalpon. A matrac szélességénél egy picit keskenyebben támaszd magad mögé a karokat, a kéz ujjai a popsid felé néznek. Figyelve, hogy a könyökök nem mennek ki oldalra, engedd lassan magad szinte teljesen le a talajig, majd onnan vissza. Arra figyelj, hogy a hát egyenes maradjon.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Ha érzed magadban az erőt, próbáld ki a haladó hátsó fekvőtámaszt. Emeld mi magad telitalpra, a csípődet és a derekadat emeld el a talajtól. A karok ismét a popsi felé néznek, és figyelve arra, hogy a csípő nem esik be, lassan hajlítsd a könyököket, majd nyújtsd ki ismét. Végezz el 3x20 hajlítást, félperces pihenőkkel.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!
Nagyon fontos, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat. Ha gyakran fáj a könyököd, akkor mindenképp a könnyített verziót válaszd, amíg meg nem erősödnek az izmok.

+1: Nyújts a laza izmokért!

A karizmok hajlamosak a rövidülésre, így az edzés végén szánj legalább 5 percet a nyújtásra is. A felső vállöv izmainak nyújtása nagyon fontos, mert a mindennapi, stresszes életünkben gyakran felhúzzuk a vállainkat, és ezáltal az izmok zsugorodása nyaki, vállövi fájdalmakat válthat ki. Általános nyújtásként vagy maradj állóhelyzetben, vagy helyezkedj el törökülésben, és húzd el magad előtt a jobb kart az ellentétes oldalra. Tartsd ki 30 másodpercig, majd cseréld le a kart. A tricepsz megnyúlásra hajlamos izom, a bicepsz pedig rövidülésre, de mindkettőt meg kell nyújtani gyakorlatvégzés után, mert egy izom akkor szép, ha nemcsak erős, de rugalmas és hajlékony is. A tricepszedet így nyújtsd meg: támaszd meg bal kézzel a jobb könyöködet, és finoman húzd el magad mögé a könyöködet.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

De nagyszerűen nyújtasz akkor is, ha állóhelyzetben legördülsz a felsőtesteddel, és a magad mögött összekulcsolt karokat hagyod egy percig  lógni.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Forrás: [origo]Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!Így készülj a bikiniszezonra!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130523-futas-gorkorizas-es-biciklizes-igy-keszulj-a-bikiniszezonra.html Édesanyjával edz a csinos modellhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130506-edesanyaval-edz-sandor-orsi-a-csinos-modell-es-musorvezeto.html Gyógyítsd a gerincedet speciális jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130423-mozgas-es-egeszseg-gerincterapias-joga-ami-javitja-a-tartast-es.html Arwen torna: mozgás a női egészségérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130416-arwen-torna-egy-noi-mozgas-segit-a-stressz-ellen-es.html A futás vagy a séta az egészségesebb?http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130411-edzes-es-mozgas-a-futas-vagy-a-seta-az-egeszsegesebb.html