Baktérium- és allergénanyagkoktél, vagy hasznos kalciumforrás? A gyerekek tejfogyasztásának kérdésében nemcsak az anyukák, de még a szakértők sem értenek egyet: van, aki már a hathónapos babának is adja, de nem ritka az olyan anyuka sem, aki négyéves gyermekét is kíméli. Vajon kinek van igaza?

Gazdag vitaminforrás...

A tehéntej évszázadok óra része az étrendünknek, és a benne található fehérjék, kalcium és D-vitamin miatt igen hasznos, tápláló anyag. Az ajánlások szerint segíti a csontok, fogak fejlődését, mivel - ellentétben a növényi forrásokkal - a benne található kalcium jól hasznosul. A megfelelő mennyiség beviteléhez a gyerekeknél napi egy-három pohár tejet tartanak minimumnak, hiszen így a jó minőségű, növekedést fokozó fehérjékhez is megfelelő mennyiségben jut a csemete.
A híresztelésekkel ellentétben az sem igaz, hogy a bolti tejet vízzel hígítanák: a magyar szabályok szerint csak arra a termékre lehet ráírni a tej feliratot, mely csak és kizárólag tejet tartalmaz.

Forrás: ThinkstockSzilvi a tej pártján áll:
"Édesanyámnak sem volt teje, ezért én is feles tejen nőttem fel, és hírből sem ismerem az allergiát. Mikor elapadt a tejem, a kisfiam egyszerűen nem fogadta el a tápszert, pedig többfélét is kipróbáltam. Így maradt a tehéntej, először vízzel hígítva, de most tízhónaposan már hígítás nélkül issza. Semmi problémája nincs tőle, szépen fejlődik, mondjuk nem bolti, hanem házi tejet veszünk neki, azt kapja felforralva, lehűtve. A védőnő ugyan megpróbált lebeszélni, hogy később is kijöhet rajta az allergia a korai tejivás miatt, de erre azt tudom mondani, hogy generációk nőttek fel tehéntejen, és nem ők allergiásak, hanem a sok mai tápszeres baba."

...vagy csak a bocinak hasznos?

Egyes orvosok szerint viszont teljesen tévesen adjuk az "egészséges" tejet a gyerekeknek, hiszen az nem az ember, hanem a szarvasmarha kicsinyének megfelelő összetételben "készült". Megterhelheti az emésztőrendszert, a pasztörizált tejfehérje nehezen emészthető, ráadásul minden olyan antibiotikum és rovarirtószeres táplálék, melyet a tehén megeszik, átkerül a tejbe is. A túlzott fehérjefogyasztás pedig ahelyett hogy beépítené, épp kioldja a kalciumot a csontokból - legalábbis erre utalnak azok a kísérletek, melyek során csontritkulásban szenvedő nők és a tej kapcsolatát vizsgálták. Julian Whitaker orvos szerint ha erős csontokat szeretnénk, akkor egyenesen kerülnünk kell a tejfogyasztást, mivel nemcsak csontjaink állapotán nem javít, de a tej még szívpanaszokat, elhízást, allergiát és cukorbetegséget is okozhat.

Forrás: Thinkstock

Szabina végül az egész családját letiltotta a tejről:
"Bár felnőttkori laktóz-intoleranciám alakult ki, a családunkban mindig volt itthon pár liter friss tej főzéshez, a férjemnek, a nagyobb gyerekeinknek, és persze ezt kapta a kicsi is kilenchónapos korában. Sajnos azonnal hasmenéssel reagált rá, ahogy a joghurtra is. Mikor utánanéztem a tej nyákképző hatásának, a sokat betegeskedő két iskolás lányomnak sem adtam több tejet, és azóta az elhúzódó hurutos betegségeik sokkal ritkábban jelentkeznek. Most ott tartunk, hogy a kicsi egy csepp tehéntejet sem kap, és csak azokhoz az ételekhez használok tejet, melyekhez elengedhetetlen - mostanában gondolkodom rajta, hogy ezt is kiváltom rizs- vagy zabtejjel."

Cukorbetegség a tejtől?

Egyre több vizsgálat látszik igazolni a gyermekkori cukorbetegség és a tejfogyasztás közti kapcsolatot: egy kísérlet során azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában tehéntejet kaptak, kétszer gyakrabban váltak később cukorbeteggé. Az ok a tejben található fehérjékben keresendő: a szervezetet ugyanis antitestek képzésére serkentik, melyek rossz hatással lehetnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeire, így a genetikailag gyengébb embereknél nagyobb eséllyel alakul ki a cukorbetegség. A tej körüli hatalmas vitát jól mutatja, hogy mindeközben egy amerikai tanulmány szerint pont a tejben található speciális zsírsav akadályozza meg a felnőttkori cukorbetegség kialakulását.

Forrás: Thinkstock

Mikortól adjunk tejet?

A hozzátáplálási szokások szinte évről évre változnak, így anya legyen a talpán, aki ki tud igazodni a különböző évjáratú táblázatokon. Korábban a baba hathónapos koráig tartó szigorú anyatejes táplálást propagálták, de kiderült, hogy ez nemhogy megelőzné a táplálékallergiák kialakulását, de például a gluténérzékenység nagyobb arányban jelenik meg azon gyermekeknél, akik életük 4-7 hónapos időszakában nem barátkoztak meg vele. Elképzelhető, hogy a tehéntejre is igaz ugyanez, így a mostani ajánlások kettéváltak: az egyik szerint tekintettel a tej magas zsír- és fehérje-, illetve alacsony ásványianyag- és vitamintartalmára, a gyerkőcnek hároméves koráig ne adjunk tehéntejet. A másik nézőpont szerint viszont kis adagokban már egyéves kor alatt meg lehet próbálni, hogy reagál rá a kicsi.

A tejallergia jelei:
A tejjel szembeni legnagyobb szülői félelem az allergia kialakulása: a laktóz-intolerancia inkább felnőtt korban jelentkezik, mikor a tejcukrot lebontó enzimek egy idő után elpusztulnak, de a tejfehérje-allergia akár csecsemőkorban is jelentkezhet. Szerencsére a tejallergiás gyerekek az óvodáskor végére általában kinövik ezt az érzékenységet, de egyes orvosok szerint az allergia akármikor kialakulhat - minél korábban kap tejet a pici, annál nagyobb eséllyel. Az allergia tünete lehet a hasmenés, a bőrkiütés, a gyakori légúti fertőzések megjelenése, illetve az étvágytalanság és az alultápláltság. Tejmentes étrenddel általában karban tartható ez az állapot, de mivel rengeteg élelmiszert dúsítanak tejszármazékokkal, a tejet teljesen kihagyni az életünkből igen nagy kihívást jelent.
"Szörnyeteggé tett a férjem: én vertem őt"http://www.life.hu/anyaskodj/20130522-bezzeganya-blog-szornyetegge-tett-a-ferjem-csaladon-beluli-eroszak.html A középső gyerek szindrómahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110728-a-kozepso-gyerek-szindroma-az-egesz-eletre-hatassal-lehet.html Hogyan szeressem a szendvicsgyereket?http://www.life.hu/anyaskodj/20130618-majsai-laszlo-a-lifehu-gyermekpszichologus-szakertoje-a-kozepso-gyermek-stzindromarol.html