Megéri 2 évig szenvedni egy hét nyaralásért?

spórolás pénzügyek hitelfelvétel nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kitört az igazi nyár, gyorsan megdőlt néhány melegrekord és nyilván gőzerővel gondolkozunk az aktuális nyaralásunkon. A nyaralás az élet napos oldala. Ahhoz, hogy az is maradhasson, sajnos elkerülhetetlen, hogy a pénzügyi vonatkozásait tudatosan kezeljük. Legyünk óvatosak és ne engedjünk a csábításnak: hitelből nyaralni indulni csak rendkívül ritkán éri meg...

Sokan közülünk, "mert megérdemlik", mindegy, milyen áron, de egy kiadós nyaralást akarnak. Ha nem áll rendelkezésre megtakarított pénz a nyaralás finanszírozására, akkor jön a személyi hitel, a hitelkártya vagy a folyószámlahitel. Ezen hitelek kamatterhe 20% és 35% között mozog. Igen vaskos ár ez akkor, amikor a bankbetéteken elérhető kamat 4,5% körül mozog.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ha utólag tudunk fizetni, előre miért nem sikerül?

Sok tanulmány kimutatta már, hogy az átlag magyart elsősorban nem a hitel kamata érdekli, hanem az, hogy mekkora törlesztőrészletet kell fizetnie. 200 ezer Ft hitelre 30%-os kamat mellett a törlesztőrészletünk 19.500 Ft lesz egy éven keresztül. Ránézünk és azt gondoljuk, hogy ennyit csak ki tudunk valahogy fizetni... Ekkor azonban valahogy soha nem merül fel bennünk a kérdés: ha 19.500 Ft-ot ki tudunk fizetni hiteltörlesztésre, akkor a korábbi hónapokban ugyanekkora pénz megtakarításából miért nem spóroltuk össze a nyaraláshoz szükséges pénzt? És a megtakarítási időszak csak 10 hónap lett volna a 12 hónapnyi hiteltörlesztéssel szemben. A nyaralást mindenképpen mi fogjuk kifizetni. A hitel csak annyit jelent, hogy elérhetem azt most, amihez egyébként 10 hónapot gyűjtögetnem kellett volna.

Megéri 2 évig szenvedni egy hét nyaralásért?

Jellemzően a hitelből történő nyaralás a legfájdalmasabb azoknak lesz, akik csak áltatják magukat, hogy eddig ugyan nem tudtak félretenni, de a szenzációs nyaraláson annyira feltöltődnek, hogy a hitel visszafizetésre félre tudnak tenni. Általában jön az első, majd a második sikertelen hónap a hiteltörlesztésben, mert valahogy mégsem sikerül kiköhögni azt a nyavalyás 19.500 Ft-ot. A legrosszabb eset, ha ilyenkor egy még drágább hitelből próbáljuk teljesíteni az eredeti kötelezettségünket. Ennél egy kicsit kedvezőbb, ha jelezzük a banknak, hogy ez így nem fog menni, hosszabbítsuk meg a futamidőt és inkább 24 hónap alatt fizetnénk vissza a hitelt. Ekkor a törlesztésünk - ha a bank van olyan kedves és nem emeli meg egyúttal a kamatot - 19.500 Ft-ról 11.200 Ft-ra csökken. Igen ám, de ekkor már közel 270 ezer Ft-ot fogunk visszafizetni és két éven keresztül dolgozunk egy nyaralás utólagos kifizetéséért. Azaz 2013-as nyaralásunk árát sikerül 2015 nyarára kiegyenlíteni, ami egyet jelent azzal, hogy sem 2014-ben, sem 2015-ben nem lesz félretett pénzünk a nyaralásra...

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mik a tanulságok?

Sokkal nyugodtabb lesz az életünk, ha előre próbáljuk meg a nyaraláshoz szükséges pénzt összegyűjteni. Így annyit fogunk fizetni a nyaralásért, amennyibe kerül és nem terhel minket a jelentős kamatkiadás hosszú időn keresztül. Ha nem sikerült összegyűjtened álmaid nyaralására a pénzt, akkor hiába "érdemled meg" a horvát tengerpartot, elégedj meg egy belföldi pihenéssel.

Érdemes tisztában lenni pénzügyi képességeinkkel. A hitel felvételét kizárólag azoknak javasolhatjuk, aki már hosszú időn keresztül bizonyították, hogy képesek havonta X forintot félretenni a fizetésükből. Pontosan fel tudják mérni, hogy mit fog jelenteni az életükben a hiteltörlesztési időszak, az, hogy a fizetésükből egy nem jelentékeny részről le kell mondaniuk.

Soha ne felejtsd el: mindent te fogsz kifizetni, a hitel nem ajándék!

http://www.bankmonitor.hu/registration.htm?iframe=true
Tolvaj vagy zseni? Íme a világ leggazdagabb emberehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130109-carlos-slim-helu-a-vilag-leggazdagabb-embere.htmlÍme a 7 leggyakoribb pénzügyi hibahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130530-a-leggyakoribb-penzugyi-hibak-amit-a-legtobb-ember-elkovet.htmlMegmutatjuk, miből lesz az első milliód!http://www.life.hu/anyaskodj/20130610-penzugyi-tanacsok-az-elso-millio-megszerzese-erdekeben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.