Egy Svédországban dolgozó édesapa mesélte el a Bezzeganya blogon, hogyan folyik egy átlagos szülés abban a nagyvárosban, ahol ő dolgozik, és felháborodottan kéri ki magának azokat a véleményeket, hogy a magyar szülők örüljenek annak, hogy a kicsi egészséges. Egy apuka, aki szerint nem szabad beletörődni a megaláztatásokba, aki szerint minden magyar nőnek joga van ahhoz, hogy kielégítő ellátást kapjon - hálapénz nélkül.

Svédország negyedik legnagyobb városában dolgozom, onnan 57 kilométerre lakunk, ami vonattal pontosan 36 perc. Ekkor olvasgattam egy-két bejegyzést arról, hogy milyen állapotok uralkodnak otthon, ami még hagyján, de ami még jobban meglepett, az azok a kommentelők, akik folyamatosan lehordják a rossz tapasztalataikat megosztókat, cikkezőket (amik szerintem teljesen jogosak), mondván, örüljenek annak és érjék be azzal, hogy a pici egészséges. Ezután gondoltam úgy, hogy leírom én is a mi történetünket: szerintem ez így normális.

Forrás: Thinkstock

Mivel a kisvárosban, ahol lakunk, nincs szülészet, így a már említett nagyváros (ahol dolgozom) kórházához tartozunk területileg, oda kellett mennünk szülni. A távolság kicsit aggasztó volt, de a nőgyógyászunk csak mosolygott, amikor aggodalmunk fejeztük ki, és a kezünkbe nyomott egy telefonszámot, egy éjjel-nappal hívható taxisét, aki ha nincs otthon az apa, akkor besiet velünk a kórházba. Szerencsére amikor a feleségemnél beindultak a fájások, én már rég a megérdemelt egyhónapos fizetett szabadságomat töltöttem (a főnök hazazavart, mondván, hogy ez fontos esemény, tessék otthon lenni, mert ilyenkor már bármikor elkezdődhet a szülés).

Értesítettük a kórházat (reggel 10 körül), hogy jövünk, majd egy sor kérdés után azt mondták, maradjunk még otthon. Este 8-ig bírta a feleségem, amikor ismét szóltunk, hogy már úton vagyunk. Beértünk az ügyeletre, ahol megvizsgálták, majd azt javasolták, hogy gyógyszeresen lassítsuk a szülést, és gyenge altatókat adnak, hogy kipihenhesse magát a kismama a szülés előtt.

Hazamentünk, mindketten aludtunk. 11 körül újra kezdődtek a fájások. 12 körül bent voltunk újra, ahol be is fektették a feleségem. Azt tudni kell, hogy Svédországban nincs jelen orvos a szülésnél, de azonnal elérhető, ha bármi is eltérne a normálistól, és csak akkor császároznak, ha a baba élete veszélyben van. Szóval egy szülésznővel (talán a bába a legmegfelelőbb szó) és egy nővérrel kezdtünk. Minden mozdulatukat elmagyarázták és mindenre engedélyt kértek, amire mi minden esetben egy gyors okéval válaszoltunk.

Amint a feleségem elérte a 9-10 centimétert, megrepesztették a burkot és megindították a szülést, hogy ne kelljen még tovább vajúdni. A baba és a mama is végig szív- és oxigénmonitoron volt, és amint a sokadik tolás után sem akart előbújni a pici, látva azt, hogy a baba oxigénje esett és a szíve is lassult, azonnal szóltak az orvosnak, aki a főnővér kíséretében szinte azonnal meg is jelent. Innen ők ketten irányítottak.

Amíg ők felmérték a terepet, a szülésznő bőszen fordított angolra, és magyarázta, mi fog következni, majd engedélyt kért arra is, hogy egy orvostanhallgató bejöhessen és végignézhesse a szülést. Másodpercek alatt megszületett a döntés arról, hogy vákuummal fognak a picinek segíteni. Itt megjegyzem, hogy én régen tűzoltóként dolgoztam otthon, de ilyen csapatmunkát még életemben nem láttam.

Hogy hogyan ért véget a szülés, mennyire voltak segítőkészek az orvosok és a szülésznők, majd hazaérkezésük után egy héttel milyen összegről kapott kórházi számlát a magyar házaspár, azt a Bezzeganya blogon megtalálod.


Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!
Remélem, a gyerekkel együtt megdöglesz!http://www.life.hu/anyaskodj/20130620-bezzeganya-blog-remelem-a-gyerekkel-egyutt-megdoglesz.html Anya, mondhatom azt, hogy a picsába?http://www.life.hu/anyaskodj/20130611-bezzeganya-blog-gyerekek-es-karomkodas-anya-mondhatom-azt-hogy-a.html Nem akarok 200 ezret fizetni a szülésemért!http://www.life.hu/anyaskodj/20130517-bezzeganya-blog-kismama-es-halapenz-jogos-sok-szazezret-fizetni-a.html Terrorizálják a lányomat a gimibenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130508-bezzeganya-blog-terrorizaljak-a-lanyomat-a-gimiben.html Egész életében vegetálni fog a kisfiamhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130415-bezzeganya-blog-egesz-eleteben-vegetalni-fog-a-kisfiam.html Anya, nem szeretlek, mert nincs kukid!http://www.life.hu/anyaskodj/20130422-bezzeganya-blog-anya-nem-szeretlek-mert-nincs-kukid.html Kakaó helyett vegyszert ivott a fiamhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130218-bezzeganya-blog-ilyen-ha-egy-keteves-gyermek-mergezo-vegyszert-iszik.html Apja kezében halt meg a kisfiamhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130502-bezzeganya-blog-apja-kezeben-halt-meg-a-kisfiam.html Mit csináljak a fiam fütyijével?http://www.life.hu/anyaskodj/20130212-bezzeganya-blog-mit-csinaljak-a-fiam-futyijevel.html A saját férjem fojtogatott és erőszakolt meghttp://www.life.hu/anyaskodj/20130207-bezzeaganya-blog-rendszeresen-eroszakolt-es-okollel-utott-a-reszeg-ferjem.html Rossz vagyok, ha nem akarom a férjem gyerekét?http://www.life.hu/anyaskodj/20130228-bezzeganya-blog-rossz-vagyok-ha-nem-akarom-nevelni-a-ferjem.html