Szivárványszínű egészség - Mi kerüljön a tányérra?

immunrendszer méregtelenítés a nap cikke vitamin egészséges életmód antioxidáns zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A természet előrelátóan gondoskodik arról, hogy a változatos táplálkozás ne okozzon fejtörést senkinek. Színkódokkal segíti a különböző hasznos elemek beazonosítását a zöldségekben, gyümölcsökben. Neked már csak a játékos válogatás marad, hogy színekben (is) gazdag legyen a betevőd. Lássuk, milyen színek kerüljenek a tányérra!

A gyümölcs, ami fiatalít

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
1. Fehér - hagyma, fokhagyma: immunerősítés





Így marad formás Nikahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130701-nika-veres-monika-enekesno-hizekony-alkat-hanyagolja-a-tejtermekeket-es.htmlMezei zsurló - A többezer éves csodaszerhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130619-hasznos-gyogynovenyek-a-fogyokuraban-mezei-zsurlo.htmlA világ legfurcsább sportjaihttp://www.life.hu/ez-zsir/20130530-a-vilag-legfurcsabb-sportjai-felesegcipeles-viz-alatti-hoki-bokszsakk-kopapirollo.htmlSzenzációsan néz ki Gaál Noémihttp://www.life.hu/ez-zsir/20130629-gaal-noemi-a-tv2-idoja-szenzaciosan-nez-ki-megis-takargatja.htmlSemmi szenvedés! 9 trükk az egészséges testérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20130611-edzes-es-dieta-csak-semmi-szenvedes-9-trukk-az-egeszseges.htmlÍgy marad csinos Ábrahám Edithttp://www.life.hu/ez-zsir/20130620-baratok-kozt-ime-abraham-edit-szineszno-mertekletes-dietaja.htmlNem akar sovány lenni a duci celebhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130626-lifenight-nem-akar-sovany-lenni-a-duci-celeblany-mercedes-javid.htmlPusztuljanak a zsírpárnák - Szuper zsírégető sportokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130617-zsiregeto-strandsportok-strandroplabda-futas-evezes-vizibicikli.html


Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
2. Piros - paradicsom: vérkeringés

A paradicsom csábító piros színét a likopin nevezetű színezéknek köszönheti. Ez egy karotinszármazék, és kémiailag rendkívül stabilnak számít, mert nincs benne oxigén. Mivel az érelmeszesedés kialakulása kapcsolatba hozható a szervezeten belül zajló oxidációs folyamatokkal (is), a likopin pedig antioxidánsként működik, így a káros folyamatokat lassítva segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
3. Zöld - uborka: méregtelenítés

Az uborka 96%-ban tartalmaz vizet, ezért minél többet fogyasztasz belőle, annál hatékonyabban méregteleníted a szervezeted. Tulajdonképpen átmossa az emésztőszervrendszert, miközben magas káliumtartalma elősegíti a vesék egészséges működését is. Fontos, hogy a héjával együtt fogyaszd, az értékes tápanyagok jelentős része ugyanis (a kálium mellett található benne vas, kalcium, nátrium valamint A- és B-vitaminok is) a héjában lapul.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
4. Lila - padlizsán: a szabadgyökök rabul ejtése

A padlizsán energiaértéke minimális, cserébe rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, pantoténsavban gazdag, de ennél is fontosabb az, hogy a benne található fenolsavak megvédik a sejteket a szabadgyököktől. Ez nemcsak a daganatok megelőzése miatt fontos, hanem azért is, mert a padlizsán késlelteti az öregedési folyamatokat is. Akár azt is mondhatjuk, hogy a padlizsán a fiatalság forrása.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
5. Narancssárga - narancs: bomba a daganatok ellen

A narancs 14-féle vitamint dédelget, sok minden más mellett kalciumot, magnéziumot, káliumot és C-vitamint is. Ám rendkívül magas mértékben tartalmaz antioxidáns anyagokat is (flavonok, karotinok, antociánok), amelyek segítik az immunrendszer működését. A legértékesebb a narancsban azonban az, hogy nagy mennyiségben fogyasztva emeli a vér interferonszintjét, amely a rákbetegségek leküzdésében játszik szerepet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
6. Citromsárga - citrom: védelem a bőrnek

C-vitamin, C-vitamin és C-vitamin. A citrom szuperereje ennek a sokoldalú vitaminnak köszönhető. Az érett citrom nagyszerű méregtelenítő gyümölcs, bioflavon-tartalma tisztítja a vért, salaktalanít és regenerálja a véredényeket. A C-vitamin olyan enzimeket aktivizál a szervezetben, amelyek elősegítik a sejtlégzést, gyorsítják a sebgyógyulást, a kötőszövetek regenerációját, így gyönyörűvé varázsolják a bőrt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
7. Kék - áfonya: az éleslátás gyümölcse

Rendkívül magas foszfát- és csersavtartalma miatt jó vértisztító, de A-vitamin-tartalma talán a legfontosabb. A szem betegségeinek gyógyításában játszik szerepet. Alkalmazzák a farkasvakság kezelésénél, valamint az utóbbi időben a fiatalabbak körében is megjelenő zöldhályog gyógyításában is szerepet kapott. Ha nincs ilyen problémád, akkor is csempéssz hetente egyszer-kétszer áfonyát (vagy kékszőlőt) a tányérodra, ugyanis extra magas anticionon-tartalma miatt kiváló védelem a daganatos, szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.