szenvedély Ez Zsír! életmód Sugár Bertalan mozgás jóga énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egykor kövér és szemüveges kisfiú mára szálkás izomzattal és kiváló állóképességgel rendelkező sportos férfivá érett. Berci a Life.hu újságírójának mesélt arról, hogyan találta meg a számára legmegfelelőbb mozgásformát.

Gyógyítsd a gerincedet speciális jógával!

Berci sok éven át kereste azt a sportot, ami a testalkatának a legmegfelelőbb. Egyszer egy barátja elvitte egy astanga jógaórára, azóta pedig szenvedélyes jógázó lett, sőt, tervei között szerepel, hogy jógaoktatóként képezze tovább magát. "Mikor Amerikában éltem, már akkor próbálgattam magam, és eljártam jógaórára, de ott még nem ragadott magával az a fajta életérzés, amire öt évvel ezelőtt rátaláltam. Már itthon éltem, amikor egy barátom elvitt egy astanga órára Szil Katihoz, utána pedig egyből tudtam, hogy végre megtaláltam, amit kerestem" - mesélte Berci.

Forrás: Sugár Berci
Forrás: Sugár Berci

"Egy év után, mikor már nagyjából ismertem az astanga első sorozatát, leginkább csak az úgynevezett 'mysore' órára jártam, ami önálló ritmusú gyakorlást tesz lehetővé. Két-három éve legtöbbször otthon gyakorolok. Nagyon szeretem a magányos gyakorlásokat, és bár szükséges eljárni oktatóhoz, mindenhol jó, de legjobb otthon. A fejlődéshez azonban elengedhetetlen a külső kontroll, ezért heti egyszer oktató segítségét kérem, sőt, voltam már egy pár workshopon is. A jóga fejleszti az akaraterőt, az önkontrollt, a testi fegyelmet. Testtudatot tanít és az életem mindennapi részévé vált. Amióta jógázom, sokkal erősebbnek érzem magam mind testileg, mind szellemileg. Mivel duci gyerek voltam, mindig kerestem azt a mozgásfajtát, amivel leginkább karban tudom tartani a testsúlyomat. Örülök, hogy rátaláltam az astanga jógára, mert óriási önbizalmat ad és soha nem éreztem magam ilyen egészségesnek."

Forrás: Sugár Berci
Forrás: Sugár Berci

A sport mellett Berci az étkezésére is odafigyel: "A jógagyakorlás mellett a kutyasétáltatással kapcsolódom ki, mert egy nagy séta a szabad levegőn felér egy kardióedzéssel. A testedzés mellett fontos, hogy mit eszünk, és bár én nem vonok meg magamtól semmit, de az esetek túlnyomó többségében natúr és tápanyagokban, vitaminokban gazdag ételeket fogyasztok. Rengeteg vizet iszom, ami szintén alappillére az egészséges életmódnak, vagy legalábbis az arra való törekvésnek. Segít a méregtelenítésben és mozgásban tart" - mesélte Berci.

Tudtad?

Az astanga jóga a hatha jóga egyik dinamikus formája, amely hat darab kötött gyakorlatsorból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással (vinyásza), a légzéssel (udzsájí pránájáma), a bandhákkal (energetikai zárak) és adristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése). Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát az udzsájí légzés adja. Ez a légzéstechnika segíti az elme lecsendesítését, csakúgy, mint a tekintet vezetése (dristi). A légzés és a bandhák együtt belső hőt fejlesztenek a testben, amely a hajlékonyság növelése mellett beindítja a tisztító folyamatokat, ugyanis az izzadás a testszövetekben felhalmozódott méreg- és salakanyagokat is eltávolítja.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.