San Francisco repülőgép baleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztosan nem műszaki hiba okozta az Asiana Airlines utasszállító repülőgépének balesetét, amely helyi idő szerint szombaton történt San Franciscóban - közölte a dél-koreai légitársaság elnök-vezérigazgatója.

Jun Jang Du vasárnap szöuli sajtótájékoztatóján elmondta: nem érkezett segélykérés az ereszkedő gép pilótáitól a baleset előtt. A balesetet szenvedett Boeing 777-es gép fedélzetén 307 ember volt, közülük ketten - egy 16 és egy 17 éves kínai lány - életüket vesztették, 49 ember súlyosan megsérült, közülük nyolcan válságos állapotban vannak. A repülőgép Sanghajból érkezett Szöul érintésével San Franciscóba. Mindkét halálos áldozat a gép hátsó részében utazott, s holttestükre a gépen kívül bukkantak rá a mentőalakulatok.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A 2006-ban épült, azaz viszonylag újnak számító Boeinget két tapasztalt pilóta vezette, mindkettőjük több mint tízezer órás repülési gyakorlattal rendelkezik. Rajtuk kívül két másik pilóta is volt a gépen: a pilóták egymást váltották a hosszú, mintegy 11 órás út során. A Boeing utasainak majdnem a fele, összesen 141 ember kínai volt. S közülük legalább hetvenen diákok és tanárok, akik különböző nyári táborokba utaztak az Egyesült Államokba.

Ami a lehetséges okokat illeti, egy szakértő megerősítette a korábbi vélekedéseket arról, hogy a gép túl alacsonyan érkezhetett, s valamelyik része valószínűleg nekiütközött a repülőteret lezáró, a leszállópályát a mellette lévő tengeröböltől elválasztó falnak. Mivel a Boeing leszálláshoz készülődött, a futóművei már kint voltak, s lehetséges, hogy ezek akadtak bele a falba - vagy a farokrész ütközött ennek. Egy túlélő az NBC amerikai tévécsatornának elmondta: ő jól ismeri ezt a repülőteret, s úgy látta, hogy a pilóta túl alacsonyan és túl gyorsan közelít a leszállópályához. A pilóta utána gázt adott, s megpróbálta megemelni a gépet, de már túl késő volt. Nagyon rosszul értek talajt, azután egy kicsit újra levegőbe emelkedtek, majd újra a földhöz csapódtak. Egy hírügynökségi jelentés szerint az egész katasztrófa mindössze 10 másodpercig tartott. Az utasok előre semmit sem sejtettek: a személyzet egy teljesen normális leszálláshoz készülődött, csak a szokásos utasítások hangzottak el az övek becsatolásáról, az elektronikai eszközök kikapcsolásáról.

Forrás: MTI

Válik a sztárszakácshttp://www.life.hu/szeress/20130707-valik-nigella-lawson-a-vilaghiru-teveszakacs-es-ferje-charles-saatchi.htmlVonatbaleset Kanadában - 80 ember eltűnthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130707-kanadai-vonatbaleset-halottak-sebesulteket-es-eltuntek-a-kanadai-vonatbaleset.htmlApa lesz Iker Casillashttp://www.life.hu/anyaskodj/20130707-iker-casillas-a-real-madrid-vilag-es-europabajnok-kapusa-es.htmlKínos! Jól leégett Heidi Klumhttp://www.life.hu/legytrendi/20130707-heidi-klum-szupermodell-feneke-nagyon-leegett-a-napon-a-kepet.htmlEzt edd, és fiatal maradsz! Bőrszépítő finomságokhttp://www.life.hu/szepulj/20130702-10-etel-amely-fiatalon-tartja-az-arcbort-turo-bogyos-gyumolcsok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.