Él Kelet-Afrikában egy hidelem, miszerint az albínó emberek szervei csodás gyógyító erővel bírnak, szerencsét és gazdagságot hoznak - emiatt gyakran meg is ölik őket, hogy "szerencsét hozó csontjaikat" értékesíthessék. 5000 dollár körül már lehet a piacon albínó csontokat kapni, illetve egyes hírek szerint egy komplett albínó gyerek Tanzániában 75 ezer dollárt ér.

Több olyan per zajlott az elmúlt években Tanzániában, melyben albínók gyilkosai ültek a vádlottak padján - de nem minden esetben született elmarasztaló ítélet. 2007 előtt erre nemigen volt példa: addig az albínók gyilkosai szabadon garázdálkodhattak. Egy tavalyi jelentés szerint 2006 és 2012 között több mint 100 albínót ért támadás, 71-en meghaltak, a többiek elmenekültek, hiszen ma Tanzániában úgy vadásszák az albínókat, akár az állatokat a szavannákon. Gyerek, idős, fiatal - bárki jöhet, csak albínó legyen -, akár a családja szeme láttára is lemészárolják őket.

Forrás: AFP

Tanzániában valamilyen oknál fogva az átlagosnál nagyobb az albínók előfordulási aránya, itt születik a világon a legtöbb pigmenthiányos ember. Az országban hivatalosan négyezer, arcformája alapján afrikai, de fehérbőrű ember él. Statisztikák szerint azonban ennél jóval többen, akár 170 ezren is lehetnek. A közelítő adatok azt mutatják, hogy Tanzániában 1400 emberből 1 albínóként születik - a világátlag mindössze 20 ezerből egy ilyen születés. Közülük rengeteg albínónak bujkálnia kell: ugyanis az a hiedelem él Kelet-Afrikában, hogy az albínók szervei csodás gyógyító erővel bírnak, szerencsét és gazdagságot hoznak - ez okozza az albínók elleni hajtóvadászatot. A varázslók rítusaik során használják fel a meggyilkoltak testrészeit, amelyekért jó pénzt fizetnek. Így aztán a pigmenthiányos albínók testrészeit a rendőrség gyanúja szerint kuruzslóknak adják el. Egyes hírek szerint egy komplett albínó gyerek 75 ezer dollárt is ér, neki mindenét (bőr, szem, nyelv, vér, lábak, karok, genitáliák, csontok) felhasználják - nem csoda, hogy féltik az életüket az így születettek.

Az apák azzal vádolják a nőket, hogy fehérekkel folytattak viszonyt

Hófehér bőrszínűk miatt egyébként is sok országban zaklatják őket, de az albínók testrészeire Tanzániában a legnagyobb a kereslet, itt a vásárlók egyfajta talizmánnak használják azokat, hogy jó szerencsét és gazdagságot hozzanak az életükbe. Az albínó gyerekek számára további megbélyegzést jelent, hogy kilencven százalékukat egyedül az anyjuk neveli, az apák ugyanis azzal vádolják a nőket, hogy fehérekkel folytattak viszonyt, ezért elhagyják őket. Leginkább azokban a zárt közösségekben nagy a száma az albínó-születéseknek, ahol egymás között, családon, rokoni kötelékeken belül gyakorolják a szexuális együttlétet, házasodnak. Bizonyos esetekben az apák az albínó gyereket világra hozó anyákat arra kényszerítik, hogy öljék meg a csecsemőt, vagy a kiközösítés elkerülése végett adják oda gyermeküket például a nagyszülőknek - sok ilyen gyermeket idősebb emberek, nagyszülők nevelnek. 

Forrás: AFP

Más közösségekben retardáltnak tartják az albínókat, akik ezért gyakran nem járhatnak iskolába. Emiatt pedig csak egyszerűbb, a szabad ég alatt végzett munka jut nekik, ami miatt viszont ki vannak téve a rájuk egyébként is óriási kockázatot jelentő bőrrák veszélyének.

A boszorkánydoktorok szava szent

Tarrósy István, Afrika-kutató, a Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpont vezetője szerint a közösségek gyógyítói, a "boszorkánydoktorok" állítják azt az albínókkal kapcsolatban, hogy a csontjaikból készített talizmánok szerencsét hoznak. A tanzániai Mwanza városában a halászok még azt is elhiszik, hogy amennyiben albínó hajat fonnak hálóikba, másnap megjöhet nekik a "nagy fogás". Csak itt hozzávetőlegesen 3000 kuruzsló tevékenykedik, akik közül sokan albínó testrészek beszerzésére ösztönzik klienseiket.

A hiedelmek pedig - legyenek azok akár ilyen veszélyesek - áthatják a mindennapokat. A kuruzsló szava szent, olyannyira, hogy ha például egy európai vagy amerikai fehér orvos egy ilyen helyi afrikai közösségben vállal munkát és szeretné az ottaniakat gyógyítani, nem tud komolyabb sikereket elérni mindaddig, amíg össze nem köti a tradicionális hiedelmekkel és gyógymódokkal a modern nyugati gyógyítást, azaz nem reflektál a "javasasszony" által elmondottakra. Ternák Gábor professzor éveket töltött Nigériában orvosként - ő is úgy tudott gyógyszert adni a helyi embereknek, hogy azt mondta, igaza van a helyi tradicionális gyógyítónak, de hozzátette, hogy "mi lenne, ha még ezt is kipróbálná a beteg?" Ha teljesen lehurrogta volna, amit a helyi "gyógyító" mondott a betegnek, az bezárta volna a kapukat, nem lehetett volna mit kezdeni vele a továbbiakban. Ez nem egyedi jelenség, pontosan a hiedelmek ereje miatt történnek a rituális albínó-gyilkosságok is. 

Forrás: Thinkstock

5000 dollár körül már lehet a piacon albínó csontokat kapni
 
Az albínókkal kapcsolatos hiedelmek is komplex képet mutatnak. Egyfelől - bőrszínük miatt - fehéreknek vélik őket, és ebből kifolyólag akár felsőbbrendűnek, a régi fehér gyarmatosító fehérek leszármazottainak gondolják őket. Mások természetfeletti erőket sejtenek bennük a küllemük miatt, és például azt gondolják, hogy amennyiben egy HIV-fertőzött férfi albínó nővel létesít szexuális kapcsolatot, akkor azzal meggyógyulhat, mert az albínó elveszi/elviszi betegségét - mondja Tarrósy István. 

Az albínók megölése után a holttesteket sok esetben csonkítják, ugyanis nagy pénzekért eladhatók ezek a testrészek. 5000 dollár körül már lehet a piacon albínó csontokat kapni, ennyiért akár egy kezet is lehet vásárolni. Albínó hajat, vért, csontokból készült talizmánt is árulnak a piacon. Egész szetteket lehet beszerezni, hogy megjöjjön a gazdagság, a szerencse. Az is megtörtént nem egyszer, hogy az eltemetett albínókat másnap kiásták, és további csonkításokat végeztek el az elhunytakon. Több esetben a családok betont öntöttek az eltemetett testekre, hogy aztán később ne tudják kiásni azokat.
 
Megvédeni az albínókat

Elsősorban Kelet-Afrikából, onnan is Tanzániából és Burundiból érkeztek a hírek az albínó-gyilkosságokról, főként az elmúlt évtizedben jutottak ki ilyen hírek a zárt közösségekből. Dél-Afrikától Kenyáig azonban több afrikai államban jelentettek már eseteket, a legtöbb gyilkosság mégis Tanzániában történik - annak ellenére, hogy kormányzati lépések is születtek az albínók védelmében. Fokozott rendőri fellépéssel próbálják meg elejét venni az albínó-gyilkosságoknak - pár éve ki is végeztek pár elkövetőt. Bentlakásos iskolákat építettek az albínó gyermekek védelme érdekében, és persze felvilágosító kampány is létezik - mondja az Afrika-kutató.

Forrás: AFP

Bár egyre többen tudják, mit jelent az albinizmus, még mindig nagyon sokaknak el kell magyarázni, valójában mit jelent/mivel jár, ha valaki albínónak születik. Az oktatásnak, a (tovább)képzéseknek óriási jelentősége van és lesz a jövőben is. A tanzániai kormánynak nagyon kellemetlen ez a helyzet - mármint hogy nem tud hatékonyan fellépni a gyilkosságok ellen. 2009-től jelentős lépések születtek, az elnök külön bizottságot állított fel az esetek kivizsgálására, albínó parlamenti képviselő vezetésével. A miniszterelnök erőteljes szigort ígért, és meg is lépte azt, hogy az elfogott tettesek közül halálra ítéltek, ki is végeztek néhány embert. Azáltal azonban, hogy nagy kereslet mutatkozik a helyi közösségekben az albínó testrészekre - a bemutatott "gyógyításokhoz" -, regionális méretűvé vált a kérdés, és Tanzánia egymaga nem fogja tudni megoldani az esetek visszaszorítását. Látható módon a 2010-2012 közötti időszak első sikerei után ismét fellángolt a kérdés, annak nem megfelelő rendezése miatt - újabb esetek bizonyítják, mennyire nehéz e hiedelmek ellen, az ezekből táplálkozó cselekmények ellen harcolni.

Számos civil szervezet, de az ENSZ is tesz a felvilágosítás érdekében. Még a mali Salif Keita is, aki maga is albínó, és zenéjével, civil szervezetével sokat tesz, hogy az emberek megtudják az igazat: ez egy született betegség, a pigmenthiány és a benne szenvedők sok esetben alig látnak, ugyanis nem jó a szemük, 20 éves koruk környékén komoly bőrrák alakul ki náluk, tehát inkább védelemre szorulnának.

2010-ben Gerard Connelly, az USA képviselőházának tagja Barack Obamát is felszólította arra, hogy tegyen lépéseket a brutális gyilkosságok visszaszorítása érdekében.

Talán a nemzetközi nyomás vezetett odáig, hogy 2010-ben egy tanzániai bíró három gyilkost halálra ítélt - ennek ellenére az Afrika-kutató szerint hosszú távon valószínűleg nem ez a megoldás. Helyette oktatás, felvilágosítás, szemléletváltás kellene - csak így lehet megvédeni az albínókat.

India - ahol még a vécé is luxusnak számíthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130422-uj-noi-mozgalom-jott-letre-indiaban-az-elheto-es-higienikus.html Ahol a lányok mellét forró kővel vasalják (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130521-kamerunban-gyakori-a-barbar-modszerek-alkalmazasa-a-nem-kivant-terhesseg.html India: Egy veszélyes hely a nők számárahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130523-india-a-4-legveszelyesebb-hely-a-nok-szamara-gyerekkereskedelem-gyerekrablas.html Mauritánia - egy ország, ahol minél hájasabb egy nő, annál kívánatosabbhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120507-mauritania-ahol-a-vekony-lanyokkal-szoba-sem-allnak.html