Tényleg csak a magzatvédő vitaminok tehetők felelőssé az egyre nagyobb csecsemőkért, vagy a genetika és a terhesség alatti táplálkozás is számít? Meddig nőhet egy baba a saját születésének veszélyeztetése nélkül?


Duplája az átlagosnak - hétkilós baba született

Idén tavasszal szinte hihetetlen, hétkilós súllyal született meg egy baba Nagy-Britanniában, és a hatalmas méretek miatt a szülés sem ment könnyen: George King vállai elakadtak, alig tudott kibújni, anyukája pedig a sokkoló élmény miatt nem vállalkozik második gyerekre. Bármennyire is megnyugtató egy nagy súlyú, egészséges, életerős baba, minél nagyobbra nő, annál nehezebben jön a világra - az esetek nagy részében császármetszéssel kell befejezni a szülést a méretaránytalanság miatt. Így történt ez Erdős Zselyke tavaly augusztusi születésénél is, aki 6300 grammal és 63 centivel, császármetszéssel jött a világra. Édesanyja nem volt cukorbeteg, és magzatvédő vitaminokat sem szedett, így nem tudni, mitől nőtt ilyen nagyra a baba - valószínűleg Magyarország legnagyobb csecsemője.

Forrás: Northfoto
George King

Rekorder babák

A világban időnként születnek valószerűtlenül nagy súlyú babák: 2005-ben Brazíliában nyolckilós, tavaly Kínában pedig hétkilós csecsemő született. 2007-ben Lengyelország eddigi legnagyobb babája jött a világra 7130 grammal és 66 centivel. 2009-ben Indonéziában császármetszéssel született meg egy 8,7 kilogrammos csecsemő, Akbar - édesanyja cukorbeteg, és maga a műtét is elhúzódott a "pici" hatalmas méretei miatt. A világ eddigi legnagyobb kisbabája Kanadában látta meg a napvilágot: már édesapja is 8,2 kilóval született, és felnőve 227 centiméter magasra nőtt, ám fia még őt is túlszárnyalta: 10,8 kilogrammal, 71 centiméterrel született, de csak tizenegy órán át élt.

Magzatvédő vitaminok vagy anyai túlsúly: mi lehet az ok?

Régen is születtek hatalmas babák, gondoljunk csak a hat kilóval született Bud Spencerre, de mostanában valóban egyre gyakrabban jönnek világra hatalmas gyermekek. Ennek egyik oka a viszonylagos jólét és az anyák zavartalan, gyakran pihenéssel, megfelelő táplálkozással töltött terhessége. A cukorbeteg édesanyáknak, akik nem tartják be a megfelelő diétát, a baba már a méhükben hozzászokik a megemelkedett cukorszintükhöz, és a normálisnál több inzulint termel, mely fokozza a növekedést. Így fordulhat elő meglehetősen sok, négy kiló feletti súlyú csecsemő. Emellett a genetikának is nagy szerepe van a baba méreteinek alakulásában: az olyan családokban, ahol generációkra visszamenőleg nagy csecsemők születtek, valószínűsíthető, hogy ez tovább folytatódik. Az utóbbi években sok szó esett a magzatvédő vitaminokról, melyek folsavtartalmuknál fogva hatékonyan előzik meg az olyan komoly problémákat, mint az idegcsőzáródási rendellenesség. A folsav azonban amellett, hogy nagyon hasznos, az alacsony születési súly megelőzésében is szerepet játszhat, pláne akkor, ha a magzatvédő vitamint a terhesség kilenc hónapjában végig szedi a kismama.

Forrás: Thinkstock

Andi a négy és fél kilós lányát alig tudta megszülni
A nagy babák nagyobb gondot is jelentenek a szülésnél: sérülhet a méhszáj, a hüvely, nehezebb a kitolási szakasz. A 25 éves Andi mindezt meg is tapasztalta, mikor Virágot tizenöt órás vajúdás után a világra hozta: "A családunkban átlagos, három kiló körüli babák születtek, de a férjeméknél, aki maga sem kis darab ember, szinte az összes gyerkőc megütötte legalább a négykilós súlyt. Mivel átlagos a testalkatom, annyira nem voltam megrémülve az eshetőségtől, de arra azért odafigyeltem, hogy a folsavat csak az első három hónapban szedtem, és nem ettem kettő helyett sem. Összesen 12 kilót híztam a kilenc hónap végére, és szinte csak pocakból álltam. Már az ultrahangos méréseknél is kiderült, hogy három héttel meghaladjuk a baba korának megfelelő szabványt, így a kiírt időpont előtt egy héttel befektettek a kórházba. Az utolsó becsült súly 4200 gramm volt, amit aztán utólag még túl is szárnyalt a kisasszony. Az orvosommal abban egyeztünk meg, hogy megpróbálom természetesen a világra hozni, s csak akkor műtünk, ha muszáj. Végül, ha hosszú idő alatt is, de meglett Virág, bár utólag elgondolkodtam azon, hogy jobb lett volna a kés alá feküdni. A tágulás csak lassan haladt, és egy idő után rettenetesen elfáradtam. Maga a kitolási szakasz két órán át tartott, mert hiába nyomtam minden erőmmel, Virág csak nagyon lassan haladt előre. Végül két orvos nyomkodta a hasam, én nyomtam, mire hatalmas gátmetszéssel kibújt belőlem. Utána már megszűnt minden fájdalom, egészen addig, míg a szétrepedt hüvelyemet nem próbálták rendbe tenni, illetve a gátsebet összevarrni, de ez már egy másik történet. Virág az első pár napban szinte csak aludt, de nem aggódtam, mert volt rajta tartalék bőven. Azt az egyet sajnáltam, hogy a cuki 56-os ruhácskákat ahogy voltak, úgy ajándékozhattam tovább, mert egyből a 62-esekkel kezdtünk."

 

"Azt terjesztették, 5 fiúval szexeltem a falunapon"http://www.life.hu/anyaskodj/20130620-cyberbullying-virtualis-kinzoeszkoz-a-kamaszok-kezeben.html Így viselkedik a kutyus, ha fél az egyedülléttőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130621-jelek-melyek-elaruljak-hogy-fel-egyedul-a-kutyad.html Ezért imádnivaló apa Orlando Bloomhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130708-orlando-bloom-szinesz-keteves-kisfiaval-es-a-csalad-kutyajaval-setalt.html Újra szalad a végtagok nélküli ötéves kislányhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130703-ujra-szalad-a-vegtagok-nelkuli-oteves-kislany-aki-ketevesen-fertozodott.html Az ikrek titkos életehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130703-az-ikrek-titkos-elete.html Okos trükkök, filléres tippek a szúnyogok ellenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130703-a-legjobb-szunyogriasztok-szunyoghalo-es-baldachin-illoolajok-es-novenyek.html Anya, mondhatom azt, hogy a picsába?http://www.life.hu/anyaskodj/20130611-bezzeganya-blog-gyerekek-es-karomkodas-anya-mondhatom-azt-hogy-a.html