Az utóbbi években több édesanyát is atrocitások értek amiatt, mert nyilvános helyen szoptatták meg a babájukat - egy diplomatacsaládot ráadásul terroristának is néztek. Szerintetek az anyukáknak kéne elvonulniuk, vagy a környezet legyen megengedőbb?

Megaláztak egy diplomatafeleséget a szoptatás miatt

Tom Neijens, belga ENSZ-diplomata épp egy privát New York-i golfklubban üldögélt, mikor a család legifjabb tagja, Luka megéhezett. Az anyuka igyekezett nagyon diszkréten megetetni az asztalnál a babát, ám a szoptatás így is szemet szúrt a klub női menedzserének, aki azonnal a vécébe parancsolta az anyukát. Mikor az visszakérdezett, hogy mást is megkérnének arra, hogy a vécében ebédeljen, a klub egyenesen a rendőrséget hívta segítségül. A kiérkező járőrök mindenkit lezavartak a teraszról a család mellől, mivel Neijens fekete hátizsákja miatt már terrorizmusra gyanakodtak. A diplomata-igazolvány felmutatása végül higgadtabb eljárásra késztette a rendőröket, és csendben kivezették a családot a hátsó bejáraton, akik a mai napig nem kaptak választ írásban benyújtott panaszukra.

Thinkstock

Kampányok a nyilvános szoptatás mellett

Bár Amerikában köztudottan érzékenyek a hasonló szituációkra, hazánkban is előfordult már, hogy belekötöttek egy nyilvánosan szoptató anyukába. Az egyik esetnél egy gödöllői étteremből kellett távoznia az édesanyának, miután nem fogadta el a felajánlott, szinte egyetlen alternatívának tartott vécét szoptatási helyszínként. Három éve a hasonló esetek miatt egy "Szoptass szabadon!" nevezetű akció keretében igyekeztek bátorítani a szoptató anyukákat a Corvin Budapest Filmpalotában. 2011-ben pedig ugyanezen felhívásra hat anyuka szoptatott egyszerre a Zacc kávézóban. Dániában - ahol pedig jóval liberálisabban kezelik ezt a kérdést - a koppenhágai városháza előtt gyűlt össze többszáz szoptató édesanya, hogy így tiltakozzon a nyilvános szoptatás elítélése és gusztustalannak titulálása ellen.

Hírességek megmutatják, a Facebook betiltja

A nyilvános szoptatás kérdésében természetesen a hírességek között sincs egyetértés. Olyan sztárok, mint Beyoncé, Gwen Stefani, Salma Hayek vagy Maggie Gyllenhall mind szoptattak már nyilvános helyen, a legkisebb zavar jele nélkül, Miranda Kerr pedig maga posztolt ki egy fotót blogjára, melyen épp kisbabáját szoptatja. Idén tavasszal Gryllus Dorka is csatlakozott hozzájuk, mikor egy magazin címlapján közzétett fotón épp etette Soma nevű kisfiát. Mindeközben az egyik legnagyobb közösségi oldal, a Facebook szigorú szabályaira hivatkozva - semmiféle pornográf vagy kiskorúakat veszélyeztető tartalmat nem engedélyeznek -  rendszeresen eltávolítja azokat a szoptatós fényképeket, melyeket különböző édesanyák tesznek ki saját oldalukra. Legutóbb az egyik anyuka, akinek nagyon elege lett ebből - s mellesleg lelkes nyilvános szoptatás propagáló aktivista - arról győzködte a Facebook vezetőit, hogy a csak barátai számára látható szoptatós képeket ne távolítsák el. Az oldal üzemeltetői végül bocsánatot kértek a hölgytől a korábbi képeltávolításokért, és beismerték, hogy hibáztak. Az már egy másik kérdés, hogy miért érzi úgy egy édesanya, hogy neki mindenáron közzé kell tenni olyan intim helyzetben készült fotókat, mint a szoptatás - de ezzel el is érkeztünk a vita középpontjába.

Forrás: Twitter/Miranda Kerr
Miranda Kerr és kisbabája

Nincs elég intim hely hozzá

Zita szerint, aki két iskolás gyermekét neveli, nem kérdés, hogy minden anyának joga van ott szoptatni, ahol a kicsi megéhezik: "Nem értem ezt a nagy prüdériát. Este nyolc előtt gond nélkül mutogatnak fedetlen női melleket, szerelmi jeleneteket a tévében, de egy anya nem táplálhatja a gyerekét egy nyugodt helyen? Hol ebben a logika? Miért nem küldik haza azokat a fiatal lányokat, akik egy szál semmiben többet mutatnak magukból, mint egy diszkréten szoptató anya, vagy vegyük akkor ide az utcán vizelő férfiakat, rájuk miért nem szólnak? Egy kisgyerekes anyuka életében bármi közbejöhet, ami megzavarja a szokásos étkezési ritmust, és ilyenkor nincs más lehetőség, mint a szoptatás. Én etettem már meg a kicsiket parkban, de egyszer a hivatalban is a falnak fordulva, amikor Zsombor húsz perce üvöltött, mert nem tudtam kikalkulálni előre, hogy órákat kell majd várakoznunk. A szoptatás az egyik legtermészetesebb dolog a világon, nem is értem, mi ellenszenves ezen másoknak. A női mell ilyenkor nem szexuális tárgy, hanem egyszerűen, ösztönösen étkezési célokat szolgál, és senki sem azért szoptat nyilvánosan, mert mutogatni akarja magát. Az pedig csak hab a tortán, hogy minden felháborodott alak a vécébe küldi az anyukákat, ahol mások ürítenek. Ki enné meg ott az ebédjét? Én biztos nem, miért kényszerítik erre a kisbabákat?"

Csak szervezés kérdése

Vivien már másként gondolkodik erről. Szerinte a szoptatás intim dolog, amihez senkinek semmi köze. "A szoptatás  az élet legtermészetesebb, legszebb dolga, de van egy nagyon mély meghittsége, ami miatt szerintem senkire sem tartozik. Nálunk még anyósomat is megkértem, hogy menjen ki a szobából, mikor szoptatok, mert ez csak a baba és az én ügyem, a mi fél óránk, amit kettesben töltünk. El nem tudom képzelni, hogy erről fotókat mutogassak, vagy idegenek előtt vegyem elő a mellem. Erre azt szokták mondani, hogy az állatvilágban ez teljesen természetes, na de könyörgöm, civilizációban élünk, és némi szervezéssel meg lehet oldani azt, hogy ne akadjunk össze kíváncsi tekintetekkel. A szoptatás igenis zavarba ejtő lehet, főleg a férfiaknak, vagy kamaszoknak, és nem hiszem, hogy botrányt szeretnék okozni, vagy ráerőltetni ezt az egészet akaratlanul is másokra. Ráadásul a babának sem jó az, hogy egy idegenektől nyüzsgő, zajos helyen éli át az etetést, mikor egészen más környezethez szokott eddig. Azt viszont nagy problémának tartom, hogy jelenleg alig van olyan kulturált hely, ahol azok a kismamák szoptathatnának elbújva, akik aktívan jönnek-mennek a babával."

Szoptatni más gyerekét - Normális vagy gusztustalan?http://www.life.hu/anyaskodj/20130603-szoptatni-mas-gyereket-normalis-vagy-gusztustalan.html Nem a szoptatás miatt ereszkedik meg a mell!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111003-nem-a-szoptatas-miatt-ereszkedik-meg-a-mell.html Óvodáskorú gyermekét is szoptatja egy anya - Vajon meddig normális a ciciből táplálás?http://www.life.hu/anyaskodj/20120522-ovodaskoru-gyermeket-is-szoptatja-egy-anya-vajon-meddig-normalis.html Feszes cicik szoptatás után is - Kipróbált, bevált mellmentő praktikákhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120217-feszes-cicik-szoptatas-utan-is-kiprobalt-bevalt-mellmento-praktikak.html Rossz anya az énekesnő? A szoptatás alatt is dohányzik!http://www.life.hu/anyaskodj/20111025-rossz-anya-az-enekesno-dohanyzik-a-szoptatas-alatt.html