laktóz intolerancia élelmiszer laktóztérzékenység laktózmentes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Becslések szerint a világ lakosságának 75%-a nem képes felnőttkorban rendesen megemészteni a tejcukrot. Hazánkban a szakemberek szerint a teljes népesség 15-20%-a lehet érintett. Mi lehet ennek az oka?

Mi az a laktóz?

Laktózérzékenységről vagy -intoleranciáról akkor beszélünk, ha a vékonybél nyálkahártyájában keletkező, a tejcukrot hasznosító enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, illetve teljesen hiányzik.

A leggyakoribb táplálékintolerancia

A tejcukor-érzékenység a leggyakoribb táplálékintolerancia, azonban mindenkinél különböző mértékű az a dózis, ahol a tünetek megjelennek. A többség 1-2 dl tejet következmények nélkül képes elfogyasztani, a teljes enzimhiány azonban viszonylag ritka, az esetek 5-10%-ára jellemző. Laktázenzim nélkül kis mennyiségű tejcukor elfogyasztása is komoly emésztési zavarokat okozhat.

Hogyan jöhetünk rá, hogy érintettek vagyunk?

A gáztermelődés felfúvódást okoz, hasi görcsöket, másrészt a vastagbélbe jutó emésztetlen cukor megakadályozza a víz felszívódását, ezáltal hasmenést okoz. Az emésztőrendszeri tüneteket émelygés, fejfájás, rossz közérzet kísérheti. Az elsődleges enzimhiány öröklött, többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik. A másodlagos laktázhiányról akkor beszélhetünk, ha az enzim termelésének képessége valamilyen más betegség következtében csökkent, pl. vírusfertőzés vagy lisztérzékenység miatt. A tejcukor-érzékenység veszélyét az adja, hogy az enzim hiányában károsodik számos tápanyag felszívódása.

Mit fogyasszunk helyette?

Fontos a rendszeres, kis mennyiségű tej elfogyasztása. A laktózmentes tejtermékek fogyasztása mellett a legtöbb laktózintoleranciás személy nagy hatásfokkal képes a joghurtot és más, kis laktóztartalmú tejterméket megemészteni.

Bolti kenyér vagy otthon sütött: melyik a jobb?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130716-bolti-kenyer-vagy-otthon-sutott-melyik-a-jobb-valasztas.htmlMáriatövis: az év gyógynövényehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130704-mariatovis-az-ev-gyogynovenye.htmlGyorsétteremben diétázni? Ezt edd!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130604-hizlalo-etelek-helyett-salatat-es-egeszseges-szendvicset-valassz-a-hazai.htmlTartsd fitten magad a nyári édenkertből!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130611-finom-es-egeszseges-gyumolcsok-es-zoldsegek-juniusban-eper-cseresznye-meggy.htmlEgy reklám kedvéért hizlaltak fel egy kislánythttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130611-egy-reklam-kedveert-hizlaltak-fel-egy-kislanyt.htmlA paleolit diétára esküszik Szekeres Adrienhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130515-szekeres-adrienn-enekesno-a-paleolit-dieta-hive.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.