A Harvard Egyetem tudósai tudni szerették volna, mi az oka annak, hogy az emberek ennyire szeretik a saját hangjukat hallgatni, és hogy ez a jelenség kapcsolatban van-e az agy jutalomközpontjának működésével. Agyi vizsgálatok segítségével rájöttek, hogy miközben az emberek saját magukról beszélnek, ugyanazok a kémiai reakciók játszódnak le az agyukban, mint szex közben, és ez motiválja őket, hogy rendszeresen személyes információt osszanak meg magukról.

A tudósok funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatot (fMRI) alkalmaztak az agyi folyamatok megfigyelésére, mivel ez az eszköz képes kimutatni az agy véráramlásában beálló változásokat. Az fMRI közben a kutatók megkérték a 195 résztvevőt, hogy először beszéljenek magukról, saját személyiségükről és bizonyos dolgokról alkotott véleményükről, majd másokról is alkossanak véleményt. A tudósok a két vizsgálat során folyamatos megfigyelés alatt tartották az agy véráramlásának változásait, majd összehasonlították a két kísérletben mért idegi aktivitást.

Forrás: Thinkstock

Amikor a résztvevők magukról beszéltek, megfigyelhető volt, hogy az önmagunkkal kapcsolatos gondolatokért felelős mediális prefrontális kéreg aktivitása jelentősen megnőtt, emellett a nucleus accumbensé és a ventrális tegmentális területé is fokozódott: mindkét agyi terület részt vesz a dopamin kiválasztásában, ami az agy öröm- és jutalomközpontjának működéséért felelős. A tudósok szerint ezért lehetséges, hogy a személyes élmények megosztása "eredendően élvezetes", mivel ezek az agyi területek ugyanazok, amik szex közben, vagy valamilyen finom étel elfogyasztásakor aktiválódnak. A harmadik kísérlet során a résztvevőknek ugyanúgy vagy magukról, vagy másokról kellett beszélniük, de ekkor már azt mondták nekik, hogy egyes esetekben megoszthatják az információt a külvilággal is.

Bár a harmadik kísérlet alatt az önmagukkal kapcsolatos információk közlése ismét növelte az agyi aktivitást, a másokkal való megosztás tovább fokozta a vérellátást, vagyis ezek szerint az okozza a legnagyobb örömet, ha másoknak beszélhetünk saját magunkról. "A vizsgálati eredményekből világosan látszik, hogy a személyes információ másokkal való megosztása fokozza az örömérzettel, motivációval és jutalmazással kapcsolatos idegi régiók aktivitását, és rendkívül pozitív hatással van a kedélyállapotra" - nyilatkozta dr. Adrian Ward pszichológus, a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közzétett tanulmány szerzője.

"Azt terjesztették, 5 fiúval szexeltem a falunapon"http://www.life.hu/anyaskodj/20130620-cyberbullying-virtualis-kinzoeszkoz-a-kamaszok-kezeben.html Tályog a mellbimbón - A piercing szexi, de veszélyeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130617-a-piercingek-es-a-testekszerek-egeszsegugyi-kockazatai.html Szex helyett az légzését őriztemhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130613-alvasi-aphnoe-nemcsak-horkolas-hanem-eletveszelyes-betegseg-is-egyben.html Így lesz a megunt szoknyából szexi miniruhahttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130703-hogyan-legyek-jo-no-szoknyabol-ruha-percek-alatt.html Női betegség, amitől fájdalmas lesz a szexhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130524-endometriozis-noi-betegseg-ami-a-nemi-eletet-es-a-munkat.html