A hosszú nyári napokon, pláne ha óvoda vagy iskola sem fárasztja le a gyerkőcöket, az esti alvás akár este tíz-tizenegy óráig is elhúzódhat. A rendszeres, kora esti lefekvés viszont fontosabb, mint hittük: befolyásolhatja az intelligencia kialakulását is.


Fontos a menetrend

Egy brit kutatásban tizenegyezer, hétéves gyermek értelmi képességeit vették górcső alá, és vizsgálták az esti elalvás és az értelmi képességek közti kapcsolatot. A szülőket kikérdezték a különböző életkorokban használt altatási szokásokról, és kiderült, hogy azok a gyerekek, akik este kilenc után kerültek ágyba, vagy rendszertelen időpontokban aludtak el, rosszabbul teljesítettek a matematika-, olvasási és térlátási feladatokban. A romló teljesítmény oka az alváshiány, mely felboríthatja a test természetes életritmusát, ezáltal ronthatja a tanulási képességeket is. A felmérésből az is kiderült, hogy a rutin leggyakrabban a hároméves gyerekek életében nem volt meg: minden ötödik ilyen korú gyerkőcnél hiányzott az esti lefekvés több-kevésbé pontos időpontja. Hétéves korukra ez megváltozott, akkora a legtöbbüknél kialakult egy esti menetrend - valószínűleg az iskolának köszönhetően. Az eredmények csak megerősítették azt, amit eddig is tudtunk: a rendszeresség igenis fontos a gyerekek életében, a lefekvés pontos időpontját pedig minél hamarabb meg kell határozni, és be is kell tartani. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez az időpont az évszakoknak, életkoroknak, kistestvér születésének megfelelően nem változhat időnként, de amit eldöntöttetek, amellett muszáj lesz kitartani.

Forrás: Thinkstock

A délutáni alvás is fontos

Iskoláskoráig a legtöbb gyerkőc alszik, vagy legalább pihen egyet ebéd után az óvodában és otthon is. A nehezen elalvó gyerekeknél viszont egy kétórás hiszti fel is emésztheti az alvásra szánt időt, ezért az engedékeny szülők gyakran elhagyják a délutáni szendergést, mondván, majd este így könnyebb lesz elaludni. A kutatások viszont arra is rámutattak, hogy a délután nem alvó gyerekeknél romlik az élményfeldolgozás, fizikailag és mentálisan is fáradtabbak, nyűgösebbek, rosszabbul reagálnak az új ingerekre. Az agy az alvás során felfrissül, pihen, enélkül a gyerkőc feszült, esetleg túlmozgásos vagy túl lassú lesz.

Tipp:
Fontos, hogy az otthonotokban szakítsatok arra időt, hogy az ebéd után a gyerek csendben, nyugalomban alhasson - nem elég, ha hétköznaponként az oviban "kialussza magát".

Így alakítsd ki az esti rutint

Az esti menetrendet sosem késő kialakítani vagy helyrehozni - a gyerekek ugyanis nagy leleményességgel tudják felborítani minden jól irányzott tervünket. Ettől függetlenül egy idő után megszokják, hogy egy bizonyos időpont körül az alvás jön, és el is álmosodnak, akár már pár hónapos koruktól fogva. Ebben nemcsak az azonos időpont, de az esti szertartások is segítik őket. A vacsora és a fürdés ha lehet, történjen nagyjából mindig azonos időpontban, majd következhet a mese - ezt fontos, hogy valamelyik szülő mesélje, ne a laptop vagy a tévé, mert ezek nemhogy nyugtató, de kifejezetten élénkítő hatással bírnak. Nagyobbaknál némi halk beszélgetés az aznap történtekről, és az összebújás, az éneklés is segíthet elszenderülni. A tápszer, a cumi, vagy az ujjszopás segítségével is megnyugszik a baba, de ezekről egy idő után sajnos le kell szoktatni, ami újabb nehézségeket vethet fel. A legtöbb szülő a fáradságtól vagy kíméletből akár órákig is hagyja, hogy az esti szertartás elhúzódjon, de ez nemhogy segítene, inkább időt ad a gyerekeknek arra, hogy újra felpörögjenek. Más a helyzet a nagyobbacskák félelmeivel, akiknél a szigorú hozzáállás nem kergeti ki a szörnyet az ágyuk alól. Náluk a megnyugtató zene vagy az éjszakai kislámpa, jelzőfény segíthet.

Forrás: Thinkstock

Zsuzsánál a szigor vált be
"Hároméves lesz a fiam, és körülbelül egy éve kezdődött az elalvás körüli hiszti - gyanítom, hogy a dackorszaknak is erősen köze volt hozzá. A napirendünk a kezdetektől megvolt, és még büszke is voltam rá, hogy a meseolvasás után Beni tíz percen belül alszik is. Egy éve viszont kitalált egy időhúzó rutinsort, amivel volt, hogy éjfélig is képes volt elszórakoztatni magát, na meg minket is. Képes volt hatszor pisilni, ötször inni, kifújatni az orrát, szörnyeket vagy bogarakat látni, lábat fájlalni, fázni, kitakarózni, és még sorolhatnám. A szép szó, a kedves megnyugtatás egyszerűen csak újabb kifogást váltott ki pár perc múlva, úgyhogy egy hét után megelégeltem a dolgot. Leültem, és megmondtam neki, hogy új játék van: egy este maximum háromszor jövök be a szobájába kérést teljesíteni, ennyit kell beosztania. Sikerült be is tartanom, bár első este tizenegyig üvöltött a harmadik bemenetelem után. Másnap már csak egy órán át ment a dühödt hiszti, de kiálltam a próbát. Muszáj volt véget vetni ezeknek az esti maceráknak, és a negyedik napon már szó nélkül elaludt. Azóta is tartjuk ezt a szabályt, és bár néha előfordul egy kis hiszti, az elmúlt év nagy részében este kilenctől Beni alszik, és kész."
Beának nyáron nehéz dolga van
"Egy öt- és egy kétéves gyerkőc anyukájaként van némi fogalmam az esti lefekvés nehézségeiről, főleg nyáron. A többi évszakban valahogy a gyerekek is nyugodtabbak, de nyáron bekapcsolják a turbó fokozatot, és ha a napjuk nem telik elég fárasztóan, akkor este nem alszanak. Közös szobában vannak, a lakásunk pedig nem túl nagy, így nem lehet elszeparálni őket - így viszont esténként nagy bulikat csapnak. Nekem egyetlen dolog vált be az időnkénti szigoron kívül, és az a fizikai elfárasztás. Ha látom, hogy ma 'olyan' nap van, akkor kimegyünk órákra a játszótérre, focizunk, ugrálhatnak, volt, hogy este nyolckor is megengedtem a nagyobbnak, hogy kiugrándozza magát. Addig úgysem marad nyugton, míg ezt meg nem kapja. Aztán mikor csatakosra izzadtan, fáradtan enni kérnek, vacsora után fürdenek, és mennek az ágyba. Egy-két mese után el is alszanak. Most ebben a hőségben már sokkal nehezebb, mert nem tudom őket úgy elfárasztani, ahogy szoktam. Ami mostanában nagyon bejön, az a strand, utána úgy alszanak, mint a bunda."

 

75 ezer dollár egy albínó gyerekérthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130708-albinocsontokbol-keszult-talizman-hoz-szerencset-tanzaniaban.html Az álmok nem érnek véget a gyerekszülésselhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130708-kreativ-anyukak-az-almok-nem-ernek-veget-a-gyerekszulessel.html Erre figyelj, ha külföldre viszed a kutyát!http://www.life.hu/anyaskodj/20130711-ha-kulfoldre-indulsz-a-kutyaddal-tajekozodj-arrol-hogyan-lehet-bevinni.html Kétfejű baba született Indiábanhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130727-ketfeju-sziami-iker-baba-szuletett-indiaban-a-kisfiuk-megszuleteset-az.html Nem vettek fel - mit tegyek?http://www.life.hu/anyaskodj/20130725-felveteli-2013-megvannak-a-ponthatarok-lehetosegek-azoknak-akiket-nem-vettek.html