Hallottál már az intim kehelyről? Ez egy puha, rugalmas, orvosi szilikonból készült kehely, amely a hüvelybe felhelyezve a tamponhoz hasonlóan összegyűjti a menstruációs folyadékot. Használat után nem dobjuk ki, csak a tartalmát öntjük a WC-be, kimossuk tiszta vízzel és szappannal, és már használhatjuk is újra - ez mind szép és jól hangzik, de mi történik a gyakorlatban? A Bezzeganya blog egy kísérletező kedvű anyukája kipróbálta.

"Harmadik menstruációs ciklus. Második nap. Kilencedik próbálkozás. Most. Sikerült. Végre. A helyén van a cucc és tudom, hogy tökéletesen! Hát, feleim, nem lesznek itt hozsannák, ennyiből már láthatjátok.

Menstruációs kehely. Vagy intim kehely. Úgy néz ki, mint egy kis cumisüvegfej (mostantól: kupak). Képzeld csak el. Meghozza a futár a kis dobozt, kinyitod, és simán rá lehetne rakni a gyerek cumisüvegére, úgy, ahogy van. Mert akkora. Mert olyan kemény. És ezt most komolyan magadba kellene tömködni? Na ne... Szégyen, nem szégyen, két remek lehetőséget, azaz menstruációs ciklust kihagytam, hogy kipróbáljam. Egy kicsit kezdtem is megbánni, hogy megvettem, mert mocsok drága.

Csak hát a bűz az bűz. És ez az egyetlen, amit nem tudok megbocsátani a menstruálásnak. Olyan szinten gyűlölöm, mint kevés dolgot az életben. Hogy egyszerűen lehetetlen annyit mosakodni, cserélni (tampont persze, a betét szagát inkább hagyjuk is), hogy ne érezzem a szagokat. És rohanjak azonnal a kukáig a végtermékkel, mert érzem, zacskóba tekerve is. Az alvadt, bomló... ne részletezzük. Hogy ha ezt meg lehetne úszni! Mert én ezért ugrottam bele ebbe a buliba. Egyetlen mondat miatt. Hogy nincsen szag. Ezért kezdtem el végül használni.

Forrás: www.shop.menstrualcup.co

Most megkíméllek a használattal kapcsolatos részletektől, inkább azokat a - ritkábban olvasható - tapasztalatokat mesélem el, amelyek nekem irgalmatlanul sokat segítettek volna a kétségbeesés pillanataiban. Mert igen, nem egyszer borultam ki.

Szóval ne számolj azzal, hogy elsőre sikerül jól beraknod. Nekem két és fél ciklusnyi idő volt, mire a szerencsejátékból megérkeztem a 'biztosan tudom'-ig. Kezdetben nagyon rosszul csináltam, később ugyan jobban, de idegesítő volt, hogy nem tudom eldönteni, tényleg megfelelően raktam be, vagy sem.

Kicsit konkrétabban néhány részletről. Nem szabad olyan magasra tolni a kupakot, mint a tampont, mert valahogy szivárog mellette - nem tudom pontosan, hogyan. Na de túl alacsonyra se szabad rakni, hogy 'kilógjon', mert akkor fogja magát és feljebb kúszik a hüvelyben, hogy megtalálja a helyét, csak éppen így már nem fog tökéletesen zárni. Az én kupakom egy gombócvégű, és ehhez képest tudom megmondani az ideális helyet: akkor pont jó, ha a gombóc a szeméremcsontom fölé kerül (ha függőleges helyzetben vagyok), és éppen meg tudom még valahogy fogni a gombócot a három ujjal, de határeset.

Sok helyen olvasható, hogy akkor nyílt ki megfelelően - mert a kupakot gyűréssel, hajtogatással kisebbé kell varázsolni, hogy berakhassam, de odabenn ki kell nyílnia - ha meg tudom forgatni. Lásd előző bekezdés: miközben éppen alig érem el az ujjaimmal, de mégis egy kicsit igen. Nos, feleim, ez a forgatás komoly, és tényleg meg kell tudni forgatni, nem nyögvenyelősen, hanem normálisan. Nálam volt úgy, hogy 'ha úgy vesszük, nagy nehezen' meg tudtam forgatni - és szivárgott.

Kinyílás: nálam hangja van. Hurrá, bizony, mert ha nem hallom, ahogy kinyílik, akkor nem nyílt ki. Lehet, hogy nálad nem lenne, de ha mégis, ez lehet egy támpont.

Ha szivárog a cucc, nem feltétlenül van arról szó, hogy túl sok gyereket szültél, és amint azt kedves törzsolvasónk nem győzi elég gyakran megjegyezni, úgy kitágultál, hogy már a kupaknak se kellesz. (Valamint lőttek a glasszékesztyűnek és a mikró is kifér rajtad.) De mit szépítsem: ha soha nem sikerül 3-4 ciklusból egyetlen alkalommal sem szivárgásmentesen felrakni, lehet, hogy mégis törzsolvasónknak van igaza."

Ha kíváncsi vagy, hogyan sikerült végül a tesztelő anyukának egészen jól belejönni az intim kehely használatába, akkor azt a Bezzeganya blogon elolvashatod.

Szex nélkül élünk a terhességeim ótahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130723-bezzeganya-blog-szex-nelkul-elunk-a-terhessegeim-ota.html A bukósisak mentette meg a gyerekem életéthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130716-bezzeganya-a-bukosisak-mentette-meg-a-gyerekem-eletet.html A játékfüggő anya elverte a család pénzéthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130709-bezzeganya-blog-a-jatekfuggo-anya-elverte-a-csalad-penzet.html Anya, te is meg fogsz halni?http://www.life.hu/anyaskodj/20130703-bezzeganya-blog-anya-te-is-meg-fogsz-halni.html Svédországban kinyalják a fenekünket a szülésnélhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130627-bezzeganya-blog-svedorszagban-bezzeg-kinyaljak-a-fenekunket-a-szulesnel.html Remélem, a gyerekkel együtt megdöglesz!http://www.life.hu/anyaskodj/20130620-bezzeganya-blog-remelem-a-gyerekkel-egyutt-megdoglesz.html Anya, mondhatom azt, hogy a picsába?http://www.life.hu/anyaskodj/20130611-bezzeganya-blog-gyerekek-es-karomkodas-anya-mondhatom-azt-hogy-a.html Nem akarok 200 ezret fizetni a szülésemért!http://www.life.hu/anyaskodj/20130517-bezzeganya-blog-kismama-es-halapenz-jogos-sok-szazezret-fizetni-a.html Apja kezében halt meg a kisfiamhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130502-bezzeganya-blog-apja-kezeben-halt-meg-a-kisfiam.html Mit csináljak a fiam fütyijével?http://www.life.hu/anyaskodj/20130212-bezzeganya-blog-mit-csinaljak-a-fiam-futyijevel.html