Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nyers étkezés - nem is ok nélkül. De mit is takar valójában ez a régi-új táplálkozási trend? A nyers étkezés rejtelmeibe Stőhr Gréta vegánszakács, életmódtanácsadó avat be bennünket.

Mi a nyers étkezés?

A nyers étkezés vagy élő enzimekben gazdag étkezés nem divatirányzat, hanem a lehető legegészségesebb étkezési forma. Térhódítása szükségszerű, hiszen egyre több a beteg és túlsúlyos ember, aminek többnyire a helytelen és rendszertelen táplálkozás az oka. A lényege az, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat, zöld leveles növényeket, magvakat, olajos magvakat és csírákat természetes formájukban, minden olyan eljárás kiiktatásával  fogyasztjuk, amely 40 Celsius-fok fölé hevíti őket. Ez ugyanis az a határ, ami felett már a természetes növényekben található élő enzimek elpusztulnak. A sütés-főzés, a magas hőmérséklet tönkreteszi az ételeket, mivel lényeges tápanyagok, enzimek mennek veszendőbe. Pont azok, amelyek vízzel és oxigénnel látják el a sejtjeinket, amelyek folyamatosan körforgásban és sejtmegújító folyamatokban vesznek részt. Az élelmiszerfeldolgozás során szervezetünk számára számtalan emészthetetlen kémiai vegyület keletkezik, amelyek méreganyagok formájában rakódnak le a test különböző részein. A hevítési folyamatok során keletkezett salakanyagok a vérkeringéssel eljutnak a sejtekhez, ott felhalmozódnak, és tömítéseket okoznak. Ez anyagcserezavarokhoz vezethet, aminek egyenes következménye az elhízás, az emésztőszervi, kiválasztószervi és keringési problémák állandósulása, a test korai öregedése, majd idő előtti elhasználódása.

Thinkstock

A nyers ételek gyógyító hatása

Az anyatermészet mindent megteremtett gyermekei számára, és ha jobban belegondolunk, az emberen kívül egyetlen más élőlény sem dolgozza fel az ételét, hanem közvetlenül főzés, sütés, fűszerezés nélkül fogyasztja el. Szervezetünk minden egyes sejtje az általunk elfogyasztott ételekből keletkezik. A bőrünk 2-4 hetente megújul, a májunk 5 havonta, az ízlelőbimbóink 10 naponta, a tüdőnk 6 hetente, a beleink 2-4 naponta, a hajunk 3-6 évente, a csontjaink 10 évente. Az emberi szervezet egy szuperintelligens organizmus, amely tudatunkon vagy akaratunkon kívül is folyamatosan, óramű pontossággal megteszi a szükséges feladatokat. Ha azt vesszük alapul, hogy a szervezet mindig az öngyógyítást, a hibák, a harmonikus működés helyreállítását igyekszik megcélozni, akkor nagyon is figyelembe kell vennünk, hogy mi ezeket a folyamatokat ne akadályozzuk. Épp ellenkezőleg, támogassuk.

Nyers étkezés a mindennapokban

A nyers ételek tápegészek, hiszen megfelelő arányban található bennük minden vitamin és ásványi anyag, víz és enzimek. Bővelkednek rostokban, elősegítik a mindennapi tisztulást. Optimálisabb fehérjebevitelt tesznek lehetővé, hiszen a növényi fehérje sokkal könnyebben és jobban beépül a szervezetbe, mint az állati fehérjék. Nem elhanyagolható a nyersételek gyulladásgátló- és antibiotikus hatása sem, emellett megfelelő zsír- és koleszterintartalommal rendelkeznek. Az élő ételek fokozzák az anyagcserét, és lúgosító hatásúak, szemben a főtt ételekkel, amelyek többnyire savasítanak (hús, tejtermék, tojás, gluténtartalmú ételek stb).

Tipp:
Nyári időszakban könnyű akár egész nap így étkezni, a természet egészen októberig változatos szín- és ízvilágú gyümölcsöket, zöldségeket kínál. A téli időszakban is törekedni kell arra, hogy minden nap fogyasszunk legalább 50%-ban friss gyümölcsöket, zöldeket (salátákat) és zöldségeket, magvakat, hiszen ezekben a hónapokban immunrendszerünk támogatása még fontosabb. Míg a víz és a szappan kívülről, a nyers étkezés belülről tisztít minket, és egyféle garancia az egészséges, betegségmentes, hosszú, boldog életre.

Forrás: [origo]Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!Orbáncfű: leégés ellen természetesenhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-gyogynoveny-orbancfu-leeges-ellen-termeszetesen.html Vasárnapi ebéd egészségesen: tényleg drágább?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-etkezes-es-eletmod-vasarnapi-ebed-egeszsegesen-tenyleg-dragabb.html 3 könnyű cukkinis recepthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130807-cukkinis-receptek.html Méregteleníts evéssel!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130724-a-legjobb-meregtelenito-etelek-az-avokado-afonya-kaposzta-citrom.html Málnalevél: méregtelenít, és a náthánál is segíthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130731-malnalevel-meregtelenit-es-nemcsak-a-szulesnel-de-a-nyari-nathanal.html