Jellemzően a kamasz vagy fiatal felnőtt férfiakkal fordul elő, hogy akár napokig fel sem állnak a számítógép elől, mert a valóságosnál sokkal érdekesebb a virtuális játékvilág - akár függővé is válhatnak tőle.

Egytizedük rákattan a játékvilágra

Egy amerikai tanulmány eredményei szerint a gyakran videojátékozó fiatalok kilenc százaléka szenvedélybeteggé válik. Összesen 1200 kamaszkorú gyermek szokásait vizsgálták meg, és nagy részüknél a játékszenvedély már a családi, baráti kapcsolatokat is tönkretette és az iskolai teljesítmény rovására ment: nem készítették el a házi feladataikat, nem készültek a felmérésekre, mert játékkal ment el az idő. Hétvégenként az is előfordult, hogy a játékosok enni, inni is elfelejtettek, mert órákra beszippantotta őket a virtuális világ, és csak akkor léptek ki belőle, ha nagyon muszáj volt. A helyzeten pedig csak ront az, hogy a legtöbb kamasz erőszakos játékkal játszik, ahol az erő, a találékonyság és az agresszió jelenti a fő értéket, és hozzászoktatja őket a vér vagy a gyilkosság látványához.

Ki a felelős?

A videojáték-gyártók szerint természetesen nem ők: szerintük játékaik semmiféle problémát nem okozhatnak. Ennek ellenére egy új tanulmány arra ösztönözné őket, hogy kevésbé addiktív játékokat készítsenek. A szerzők különböző vizsgálatokra alapozva arra jutottak, hogy a hagyományos és online játékokkal játszók közül olyan is akad szép számmal, aki hatvan vagy kilencven órát is játszik egyhuzamban. Ennek az is oka lehet, hogy a legtöbb játékkal minél többet játszunk, annál fejlettebb lehet a karakter, annál több eszközhöz, fegyverhez lehet jutni, amitől a játék még izgalmasabbá válik. Bizonyos online szerepjátékoknak ráadásul soha nincs vége, így elég nehéz abbahagyni őket, akár felnőtteknek is. Mindeközben a játékosokat természetesen semmi sem kényszeríti arra, hogy leüljenek a gép elé, tehát a függőség kialakulásában mindenképpen szerepet játszik a fiatalok személyisége is.

Thinkstock

Be kéne tiltani őket?

A Derby Egyetemen dolgozó dr. Zaheer Hussain pszichológus szerint a játékfüggőséget mindenképpen orvosolni kell, amihez nagy segítséget nyújtana, ha a játékgyártók úgy alakítanák ki a játékaikat, hogy az a lehető legkevésbé legyen addiktív, ne legyenek benne például hosszú küldetések. Egy Ukie nevű brit videojátékos szervezet erre válaszul azt mondta, hogy ők már most nagyon sokat tesznek játékosaik egészsége érdekében, és több intézkedést is hoztak a biztonságos szórakozás érdekében. A kutatók szerint azonban mindez közel sem elég, és ha a fejlesztők nem hajlandók komoly lépéseket tenni, akkor az ázsiai példához hasonlóan törvényben kéne szabályozni a játékok hozzáférését.

Robiéknél apa és fia együtt játszik, Robi édesanyja, Ági mesél a szokásaikról:
"A volt párom mindig is szerette számítógépes játékokkal tölteni az időt. Amikor összeköltöztünk, ez elég nyilvánvaló is volt - fél éjszakát is átjátszott időnként. Mikor megszületett a fiunk, akkor a mennyiség némiképp csökkent, de amint nyolcéves lett, ő is odaült az apja mellé. Hiába tiltakoztam, idővel ez lett a közös apa-fia program, jókat beszélgettek a karakterekről, nevettek, izgultak együtt. Ahogy nőtt a fiunk, úgy durvultak a játékok, időközben Robi és én pedig szakítottunk, külön költöztünk. Szerencsére így is sokat vannak együtt Danival, de akkor állandóan játszanak. Biztos vagyok benne, hogy azért is, mert egyrészt ezt szokták meg, másrészt azért, mert egyébként nem tud milyen programot kitalálni a fiunknak. Érdekes, itthon Dani alig játszik, mert lefoglalom, és megkapja az érzelmi biztonságot, támogatást, odafigyelést. Az apja meg vagy pihen és tévét néz, vagy játszik, Daninak pedig ő a férfiminta. Persze többször is kértem már, hogy ne játsszanak át egy hétvégét, menjenek sétálni, vagy bármi, de amint eltűnök a képből, már játszanak is, vagy a játékról beszélgetnek. Kezdem azt gondolni, hogy a szétköltözésünk óta Robi ebbe menekül a magány elől, Dani pedig megy utána, megtiltani pedig csak itthon tudom a játékot. Nem tudom, mi lesz Dani kamaszkorában, félek, hogy függővé válik a családi problémák miatt, na meg azért, mert már teljesen hozzászokott, hogy így kapcsolódjon ki."
Egy panda első találkozása kölykével - videóhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130814-egy-tajpeji-allatkert-pandamamaja-eloszor-talalkozott-kicsinyevel-video.html Baba született a repülőnhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130813-egy-marokkoi-no-vilagra-hozta-gyermeket-egy-marokkobol-olaszorszagba-tarto.html 6 szemet gyönyörködtető kerti dekorációhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130722-kerti-dekoracios-otletek.html Cicapofon: komoly fertőzéseket okozhathttp://www.life.hu/anyaskodj/20130724-a-macskak-parzasakor-elofordulo-harcok-kozben-komoly-fertozest-kaphat-el.html