Tóth Gabi frizura hajvágás Osvárt Andrea Beyoncé Rihanna fodrász Lola rövid haj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beyoncé megvált híres hajzuhatagától - erről beszélnek napok óta a rajongók és a leghíresebb fodrászok, stylistok is. Óriási hajkoronája valóban az éke volt. A sztár merész lépése kapcsán elgondolkodtunk azon, vajon kinek áll igazán jól a rövid, úgynevezett pixie-frizura?

Beyoncé jól döntött?

Ha azt nézzük, hogy ennyi év növesztés után egy nyisszantással a füléig se érnek gyönyörű fürtjei, akkor nem, ebből a szempontból felfoghatatlan, amit tett. Ha kicsit messzebbről nézzük, akkor azt mondjuk, igen, jól tette, mert vagány volt és bevállalós, már csak ő hiányzott a rövid hajú sztárok sorából. Szinte minden nő életében eljön az az időszak, amikor változásra vágyik - a legtöbben ilyenkor drasztikusan megváltoztatják a hajszínüket vagy a haj fazonját. A végeredménytől kapnak egy új személyiséget, felfrissül a lelkük - és persze a hajuk is megújulhat. Valószínűleg Beyoncé is erre vágyott.

Forrás: Instagram/Beyoncé
Forrás: Instagram/Beyoncé

Beyoncé

Hangsúlyozd a vállat, a nyakat!

Ha rövid hajat választasz, érdemes figyelembe venni az adottságaidat. A frizura hossza, fazonja mindig legyen személyre szabott, az arcforma, a testalkat, a haj minősége, szerkezete és persze a személyiséged befolyásolja, hogyan érzed jól magadat. A vékony szálú hajat dúsítja a rövid haj, ugyanis a rövid tincsek és a rétegezett vágás miatt nem lapul le a haj. A vékony nyakú, formás vállú lányok bátran válasszanak rövid frizurát, így felhívják a figyelmet kecsességükre. A rövid nyakú, széles vállú lányoknak azonban nem előnyös ez a stílus, hiszen a lelógó tincsek, vagyis a hosszabb haj ellensúlyozhatják a férfiasabb testalkatot.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Victoria Beckham és Ginnifer Goodwin

Mindenkinek jól áll a rövid haj - ez igaz?

Korunk divatja nem a meghatározásokról szól. A frizurák egyénre szabottak, mivel a fodrászok az összképet veszik figyelembe. Az egyéniség "viszi el" a hajat, hiszen hajunk az egyik önkifejező eszközünk. Ha illik a megjelenésünkhöz, a kisugárzásunk is jobb lesz tőle. A rövid haj továbbá független a kortól is. Azt persze látjuk, hogy fiatalít, ezért is választják előszeretettel az 50-es, 60-as éveikben járó nők. Nem tesz "pistikévé", ahogy sokan gondolnák, inkább a határozott, vagány nőt élheted meg magadban. Ezt a hajdivatot is csak úgy érdemes követni, ha egy jó szemű és kezű fodrászra bízod magadat. "Személy szerint rövidhajpárti vagyok, mégpedig az említett 'pistike' hajat szeretem. Ördög Nórát támogattam, amikor levágatta a haját, Osvárt Andrea frizurája pedig maga a tökély. Egyszerűsége nemességet kölcsönöz, és az arcvonásokra helyezi a hangsúlyt" - mondja Vimola Vid Károly stílustanácsadó.

Forrás: AFP, Rostás Bianka/Life.hu, Nánási Pál
Forrás: AFP, Rostás Bianka/Life.hu, Nánási Pál

Helen Mirren, Osvárt Andrea, Ördög Nóra

Az arcforma és a testalkat iránymutatók a rövid frizurához

A hosszúkás arcot a rövid haj még jobban nyújtja, azonban a testmagasság és egy megfelelő hosszúságú frufru egyensúlyt teremthet. A kerek arcnál a nyújtás az elsődleges szempont, amit rétegesen vágott, laza loknikkal érhetünk el. A haj a fejtetőn legyen megemelve, ez a profi vágási technikának köszönhetően fog kialakulni. Szív alakú archoz is remekül illik a rövid haj, viszont a keskeny áll miatt a tarkónál érdemes dúsra hagyni. Nem nagy hajtömegről beszélünk, hanem olyan formáról, ami a tarkónál kissé hosszan hagyja a hajat, és még a pixie stílusba is belefér. Szögletes arcformájú lányoknál az arc lágyítása a cél. Mivel karakterük alapvetően karakán, így a frizura viheti tovább ezt a vonalat, de ha igénylik, a romantikus, babás stílus meglágyítja a vonásaikat. "A rövid haj egyáltalán nem unalmas. Akár a 20-as évek Marcell hullámait, akár a '90-es évek vadabb, kócos stílusát is kialakíthatod belőle, vagy egy visszafogottabb napon, egy elegáns eseményre szelíden lefésülve is hordhatod. Az igazi pixie stílus fiús rövidséget takar, de tényleg nem szabad megijedni tőle. Hangsúlyt kap a smink, érvényesülnek a fülbevalók, nyakláncok, és a ruha szabásvonala is jobban előtérbe kerül. Aki vacillál, az ne feledje, a rövid haj is újra hosszú lesz egyszer..." - biztat Vimola Vid Károly stylist.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vanessa Hudgens, Carey Mulligan, Charlize Theron

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.