Kifestett körmök a középső csoportos gyereken, festett hajú tízéves lányok, hatévesek, akik a szempillájukat festik: egyre kisebb gyerekek kezdik sminkelni magukat anyukájukhoz vagy a "nagylányokhoz" hasonlóan. A Life.hu gyermekpszichológus segítségével járt utána, hogy mindez vajon tényleg olyan cuki-e.

Nem lehet elég korán kezdeni?

A kilencéves Schobert Lara már rég túl van azon, hogy felpróbálja édesanyja magas sarkú cipőjét, már most sminkelni és öltözködni tanul, és együtt készülődik édesanyjával az esti partira. Mindezzel együtt a kislány édesapja azt nyilatkozta, hogy sosem engedné el sminkben Larát az iskolába, amivel nem egy apuka véleményét öntötte szavakba: általában ők azok, akik minél későbbre szeretnék tolni lányuk nőiesedését. Ezzel szemben manapság nem egy olyan óvodást vagy kisiskolást látni, akinek ki van festve a körme, iskolások rúzsozzák a szájukat, festik a szempillájukat, a hajukat, parfümöt használnak, arról nem is beszélve, hogy felső tagozatban már úgy néznek ki, mint ahogy mi, harmincasok legszebb középiskolás éveinkben sem. A szülők egy része pedig valamiért mindezt megengedi, legfőképp azért, mert aranyosnak tartják.

Forrás: Thinkstock

"Megtanulja, hogy ne legyen igénytelen, trampli nő"

Évi szerint semmi baj némi körömlakkal: "Nem értem, mi a baj azzal, hogy néha szépítkezik a lányom. Ötéves, és nagyon érdekli már évek óta, mikor a körmeimet lakkozom. Persze, hogy szeretné utánozni az anyukáját, én pedig miért akadályoznám ebben? Kiválaszt egy színt, és kikenem vele a körmeit, ő pedig nevetgélve nézegeti. Ez egy örömteli játék a színekkel, nem pedig felnőttesítés, és annyira kéri. Pár nap után pedig úgyis lemosom. A farsangon tündér volt, és nagyon élvezte, hogy kisminkeltem, van sminkelős babája is, akit lelkesen meg szokott szépíteni. Szerintem ebből csak azt tanulja meg, hogy később ne legyen igénytelen, trampli nő. Persze a férjemmel állandóan megy a vita, mert szerinte nemcsak a többi szülő szól meg minket, de olyan alakok is felfigyelhetnek a lányunkra, akiket távol akarnánk tőle tartani, de szerintem ez nem a sminken múlik."

Nem szabad büntetni a beöltözős játékot

Csík Veronika gyermekpszichológus a gyerekkori sminkelés hatásairól beszélt a Life.hu-nak: "A szülő akkor tud igazán jó döntést hozni abban, hogy mivel és mennyire támogassa gyermeke szépítkezési vágyát, ha a következő szempontokat átgondolja, és ennek megfelelően a valódi, mögöttes igényre reagál. Kislányoknál teljesen természetes és egészséges jelenség, hogy felpróbálják édesanyjuk cipőjét, ruháit, kipróbálják anyu sminkjét, parfümjét. Ezzel kifejezik édesanyjukhoz való pozitív érzelmi kötődésüket, azonosulási vágyukat: 'szeretnék olyan lenni, mint te'. Fontos ezt észlelni, és megerősíteni - ha egy anyuka ilyenkor megbünteti gyermekét, vagy megtiltja ezeket a beöltözős játékokat, akkor tulajdonképpen a gyermek kapcsolódási vágyának egy formáját utasítja vissza.

Forrás: Thinkstock

Először a tükör előtt illegve-billegve lehet megismerni és kipróbálni a női szerepet, az ehhez társuló 'kellékekkel' együtt. Természetesen ebben leginkább az édesanya saját nőiességéhez, illetve általánosságban a női szerephez való viszonya a leginkább mérvadó: mit gondol ő arról, mitől nő egy nő? Mi különbözteti meg a kislányt a nagylánytól, a nagylányt a nőtől? Azt gondolom, ezekre a kérdésekre nagyon egyéni - az édesanya élettörténetéből fakadóan sokszínű - válaszokat kaphatnunk, ezért csupán néhány szélsőségre szeretném felhívni a figyelmet.

Kifejezetten káros, ha az anyuka szerint nincs jelentős különbség a kislány-nagylány-nő életszakaszok között: elmosódnak a határok akár öltözködésben, akár a kiegészítők, vagy a frizura és a smink tekintetében. Az egészségügyi kockázatokon túl éppen ezért aggályos, ha egy kislány a haját festik, vagy rendszeresen sminkel. Egy másik szélsőség, ha a kislány környezete szerint a nőiességet legelsősorban vagy kizárólagosan a külsőségek határozzák meg: a divatos ruhák, a rendezett haj, a tökéletes vagy figyelemfelkeltő megjelenés. Ez a későbbiekben is több veszélyt rejt magában, hiszen a nőiesség megélése alapvetően egy belső történés és személyiség- és a pszichoszexuális fejlődés mentén alakuló jellemző.

Forrás: Thinkstock

Akkor van baj, ha beleragad a fiús szerepbe

Iskolában, különösen kiskamasz kortól, már egyre nagyobb teret nyer a kortársak hatása: a többi lány hogyan öltözik, milyen sminket, parfümöt használ. Itt az alkalmazkodás, a beilleszkedés vágya dominálhat - nyilván egy kamasz sem szeretne túlságosan kilógni környezetéből. Ebben a korban két szélsőségre érdemes odafigyelni a szülőnek: vagy a nőiesség teljes elutasítására (kizárólag fiús ruhák hordása, ápolatlan külső, elhanyagoltság), vagy a nőiesség extrém túlhangsúlyozására. Természetesen a kamaszok hétről hétre változtatják a külsejüket, és ezekben a próbálkozásokban el-eljuthatnak ezekhez a szélsőségekhez: aggodalomra azonban csak az ad okot, ha tartósan beleragadnak valamelyik szerepbe. Szintén nehézséget okozhat egy kamasznak, ha nőiességének saját belső megélése és a környezet elvárása nagyon eltérő: ha körülötte mindenki 'divatozik', de ő még nem szeretne olyan sok energiát és időt fordítani a szépítkezésre. A szülő ilyenkor abban támogassa, hogy saját ritmusában találja meg a stílusát, önértékelésének alapjait belső mércéjéhez igazíthassa.

A stílust meg lehet tanulni

Az életkoron túl van még néhány olyan szempont, amire érdemes kitérni: a sminkelés, az öltözködés, összességében a stílus olyasmi, amit fontos - és meg is lehet! - tanulni. Mint oly sok minden, ez is a gyermekkorban kezdődik. Az öltözködés, hajviselet, ékszerek bizony összefüggnek a szépérzék alakulásával, ezért azt gondolom, egy-két 'kor-helyes' kiegészítő hordása már kisebb gyerekeknél is megengedhető - főképp, ha ezt bizonyos alkalmakhoz vagy fontosabb eseményekhez kötjük. Még jobb, ha ezeket a kiegészítőket a gyermekkel együtt készítjük el - rengeteg típusú  fa- vagy gyöngyékszert lehet kapni, aminek összerakása fejleszti a kreativitást, és nagyon jó közös móka is."

Így ösztönözd gondolkodásra a kicsit - Fejlesztőjátékok az óvodás korosztálynakhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20120917-fejlesztojatekok-az-ovodas-korosztalynak.html 2013 legmenőbb iskolatáskáihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130724-2013-legmenobb-iskolataskai-a-legujabb-taskatrendek.html "Neked nem adok puszit" - Kiközösítés az iskolábanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121119-kikozosites-okai-az-iskolaban.html Nem muszáj utálni a matekot - Játékos tanulás kisiskolás korbanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121001-jatekos-tanulas-kisiskolas-korban.html Kisebb, mint a játékmackója! Iskolába megy a 68 cm-es Charlottehttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120925-mindossze-68-cm-iskolaba-megy-a-rendkivul-ritka-betegsegben.html Túl kövér, nem elég okos, csúfolják? Így kezeld a kisiskolások és kamaszok leggyakoribb problémáithttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120926-tul-kover-nem-eleg-okos-csufoljak-kikozositik-a-kisiskolasok-es.html