Irány a mini Prága: sörfürdő Olmützben

utazás gasztronómia program Csehország nyaralás programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csehország neve hallatán mindenkinek Prága és az olcsó sör jut eszébe, de a többi régióban is számtalan felfedeznivaló akad, amelyek közül 12 szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján. Ilyen például a bájos Olmütz, ahol nincs hiány történelmi emlékekben, kulturális programokban és gasztronómiai remekekben sem.

Időutazás a belvárosban

A történelmi hangulatú Olmütz kb. 3 óra autóútra található Prágától, és mintegy 100.000 lakosával a Cseh Köztársaság egyik legszebb városa. Bámulatba ejtő időutazáson vehetsz részt ebben a lüktető városban, hisz fenséges katedrálisai, macskaköves utcái és a szűk sikátorok máig őrzik a középkori város hangulatát. Városnéző sétádat indítsd a gyönyörű Felső téren, ahol az UNESCO védelme alatt álló Szentháromság-oszlop mellett megcsodálhatod a hat évszázados városházát, északi oldalán az egyedülálló csillagászati órával. Figyelemre méltó műemlékek a Szent Vencel-katedrális, ahol Mátyás királyt cseh királlyá választották 1469-ben, a 12. században épült Püspöki palota a Keresztelő Szent János-kápolnával, és Közép-Európa legnagyobb orgonája a késő gótika stílusában épült Szent Móric-templomban.

A Life.hu extra tippje: Prága, Drezda, Berling és Szász-Svájc legjobb ára 64.000 Ft/fő/4 éjtől



Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Olmütz impozáns nevezetességei közé tartoznak a barokk szökőkutak és a hét kétemeletes szárnyból álló Érseki palota, melynek csoportos látogatása csak előzetes bejelentés alapján lehetséges.

A zenebarátok fellegvára

Olmütz élénk egyetemi város kb. 25 ezer diákkal, és nem számít, melyik évszakban utazol ide, mert számos kulturális és szabadidős programot kínál egész évben. Ha rajongsz a művészetek iránt, látogass el a négy évtizedes múlttal büszkélkedő Zenés Színházba, melynek repertoárjában klasszikus és kortárs darabok egyaránt szerepelnek, míg a Morva Színházban izgalmas balett- és musicalelőadásokat tekinthetsz meg. A Modern Művészetek Múzeumában bepillantást nyerhetsz a 20-21. század legnépszerűbb cseh és külföldi alkotóinak munkásságába, a Honismereti Múzeumban pedig mindent megtudhatsz Morvaország történelméről. Olmütz galériáiban a kiválasztott alkotások megvásárlására is lehetőséged nyílik.

A Life.hu extra tippje: Kristályok és porcelánok varázsában Prágától Berlinig 98.000 Ft/fő/6 éj



Forrás: www.olmuart.cz
Forrás: www.olmuart.cz

A Life.hu tippje:

A Nemzetközi Orgonafesztivál (2013. szeptember 5-e és szeptember 19-e között) a város egyik legjelentősebb eseménye, a Szakrális Zene Őszi Fesztiválja pedig szeptember 22-e és október 12-e között lesz majd.

Büdös sajt és csokoládé

Ha Olmützben jársz, kötelező program felkeresned a tradicionális sörfőzdéket, a régi kőpincékben pedig első osztályú borokat kortyolgathatsz. Feltétlenül kóstold meg az ún. helyi "büdös" sajtot, a legjobb reggeliző helyen, a Café 87-ben pedig nem csupán finom omlettek várnak, hanem isteni csokoládés piték és sütemények közül is válogathatsz. Térj be egy finom kávéra vagy teára a történelmi épületek kávézóiba, teaházaiba, és fedezd fel a helyi jazzklubokat, kocsmákat vagy diszkókat is. Olmütz és környéke ideális lehetőségeket kínál a gyalogos és kerékpáros túrázáshoz, az állatkerten kívül bejárhatod a Bílá Lhota-i arborétumot, és kellemes sétát tehetsz a Velký Kosío Természeti Parkban, valamint a Morva folyó természetvédelmi tájegységén.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia


A Life.hu tippje: A folyékony kenyér rajongóinak kihagyhatatlan program a sörfürdő, mely a vízben lévő élesztőnek és komlónak köszönhetően regenerálja és fiatalítja a testet. Nyitva tartás: naponta 14-22 óra között, bővebb infó: http://www.svatovaclavsky-pivovar.cz/


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.