Lehet, hogy friss illata van a kimosott ruháidnak, de ettől még nem feltétlenül lesznek higiénikusak. A szakértők szerint az alacsony hőfokon végzett kímélő mosás környezet- és bőrbarát, ugyanakkor káros lehet az egészségünkre.

A kutatók kimutatták, hogy a szennyes ruhákban lévő baktériumokat nem pusztítja el az alacsony hőfokon végzett mosás, ezért az ilyen átlagos mosási ciklus kiváló táptalajt biztosít a kórokozók szaporodásának. A mikrobiológusok által a mosógépben és az állítólag "tiszta" ruhákon kimutatott baktériumszint miatt dr. Lisa Ackerley higiéniai szakértő a nem megfelelő mosás egészségkárosító hatásaira hívta fel a figyelmet. "A fogyasztók azt hiszik, hogy az átlagos mosás 'tiszta' ruhákat eredményez, pedig ez nem feltétlenül jelent 'higiénikusan' tisztát" - magyarázta a szakértő. "Mivel az utóbbi időben nagy divattá vált a mosási hőmérséklet és a felhasznált vízmennyiség csökkentése, valamint a kímélő mosószerek alkalmazása, a mosás folyamata kisebb hatékonysággal csökkenti a baktériumok szintjét a ruhákon. Elérkezett az ideje, hogy újraértékeljük a mosás higiéniáját."

Forrás: Thinkstock

A mosással összefüggő fertőzési kockázatot értékelő vizsgálatok kimutatták, hogy egy "tiszta" bugyin/alsónadrágon átlagosan 0,1 gramm (10 ezer organizmus) fekális anyag található. Ráadásul a nem megfelelő mosási ciklusok a baktériumok elégtelen eltávolításán kívül a keresztfertőzést is elősegítik. "Ha beleteszel valamilyen baktériumokkal szennyezett ruhát a mosógépbe, a gép egyszerűen körbe-körbe forgatja a kórokozókat, és egyfajta 'baktériumlevest' készít, ha nem teszünk valamit a hatékony elpusztításukért" - mondta Ackerley. "Különösen aggasztó például az, hogy így a szennyezett alsóneműkről átvihetjük a kórokozókat a konyharuhákra, amelyekkel aztán edényeket és tányérokat törölgetünk." A kórokozókkal leginkább az olyan ruhaneműk szennyeződnek, amelyek közvetlenül érintkeznek a testünkkel: az alsóneműk, a törölközők, a kéztörlők, az ágyneműk és a pelenkák.

Házi praktikák mosáshoz, hogy szinte ne is kelljen vasalnodhttp://www.life.hu/legytrendi/tavaszibutik/20120801-hazi-praktikak-trukkok-mosashoz-hogy-egyszeru-legyen-vasalas.html