Nyár végi, ősz eleji nagy kedvencünk a szőlő - de nem csak gyümölcsként. Ha hiszed, ha nem, húsok mellé is kiváló köret, és desszertként is használhatod, nem is akárhogyan! Mi Buday Péter pofonegyszerű receptjei között válogattunk egy ínycsiklandozó, különleges húsételt és egy mennyei desszertet, de ide kattintva még több finomságot találsz!

Ízorgia vacsorára: pulykaragu szőlővel (367 kalória/fő)

Hozzávalók 1 személyre:
1 g só
1 dkg szárított sárga rókagomba
2 g póréhagyma
0,3 csomag petrezselyemzöld
5 dkg alma
10 dkg szőlő
0,3 közepes darab gránátalma
12 dkg pulykamell
0,02 g feketebors
1 dkg vaj
0,1 dl fehérbor

Forrás: Thinkstock

Serpenyőben hevíts olajat. Sózd meg a pulykamellszeleteket, és süsd őket készre, majd reszeld le az almát. Vedd ki a húst a serpenyőből, és az ott maradt sülő zsiradékban erős tűzön pirítsd meg a reszelt almát. Nagyon fontos, hogy erős legyen a tűz, mert így a levét rögtön elpárologja az alma. Amikor elkészült, keverj hozzá gránátalmát. Tálaláskor a szelet pulykára tedd az almakrémet, majd ismét a húst, majd a krémet, és a tetejére ismét a húst. Olvassz vajat egy serpenyőben, és apróra vágott póréhagymát piríts benne. A langyos vízbe áztatott szárított erdei gombát kinyomkodva tedd a hagymára. Sózd, borsozd, majd együtt pirítsd őket és önts rá egy kevés fehérbort. Amikor elpárolgott a bor, akkor a gomba áztató vizét is öntsd rá. Forrald vissza, majd egy kevés tejszínt is adj hozzá, hogy mártás sűrűségűvé forralhasd. Ha van kedved, szórj bele apróra vágott petrezselymet is. Köretként szőlőt adj mellé. Az étel természetesen friss erdei gombából is készülhet.

Habkönnyű desszert: szőlőlépuding (177 kalória/fő)

Hozzávalók 1 személyre:
60 g friss szőlőlé
15 g búzadara
15 g cukor
5 g dió
0,1 g szegfűbors
0,1 g fahéj

Forrás: Thinkstock

A szőlőlevet keverd össze a cukorral és a búzadarával, forrald fel, és keverés közben sűrítsd be. Keverd hozzá a fahéjat és a szegfűszeget, és még pár percig kevergetve forrald. Tálkákba adagold, és durvára vágott dióval díszítheted. Lehűtve tálald, mennyei lesz!

Fehér, barna, méregdrága - Milyen cukrot használj?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-cukrok-feher-cukor-vagy-barna-cukor-a-jobb-illetve-nadcukor.html Műételeken élünk - Jó ez nekünk?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-mueteleken-elunk-zakcskos-levesek-allattenyesztes-porbol-keszult-etelek.html Gyógyít és szépít: fogyassz nyers ételeket!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-nyers-etelek-gyogyito-hatasa-egeszseges-eletmod.html