a nap cikke tornaterem erkölcstan iskola iskolaőr lovaglás menza testnevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei iskolakezdés számos változást hoz a diákok életében: délután 4-ig kötelező lesz benn maradni az iskolában, az elsősök hittan- vagy erkölcstanórán vesznek majd részt, több évfolyamon kötelező a heti öt testnevelésóra, amit lovaglással is ki lehet váltani, de lazítani is megtanítják majd az iskolásokat, akik ráadásul a menzán is egészségesebb ételt kapnak. Vajon hogy néznek ki a gyakorlatban az új köznevelési törvény eddig sokat vitatott pontjai?

Irány a tornaterem - vagy a lovastanya...

... már ha van az iskolában, hiszen a testnevelésórák tavaly debütált óraszámemelése számos iskolában gondot okoz, elsősorban a tornatermek és a higiéniás körülmények biztosításának nehézségei miatt. A másodikos, hatodikos és tizedikes iskolásoknak mindenesetre minden nap lesz egy testnevelésórájuk. 180 iskolában pedig a 3., 4. és 5. évfolyamon a testnevelésórák egy részét lovaglással váltják ki - azt egyelőre még nem tudni, hogy pontosan hány testnevelésórát lehetne így kiváltani, de a tervek szerint felmenő rendszerben előbb-utóbb mindenki eljutna a lovardába, és ott a lovagláson kívül a lótartás elméletével, a takarmányozással, a gondozással, az ápolással is megismerkedhetne. A kormány szándéka a nemzeti öntudat erősítésén kívül az, hogy a gyerekek a lovardában elsajátítsák a környezettudatos és egészséges életmód alapjait, és felkeltsék az érdeklődésüket a lovassportok iránt.

Thinkstock
Thinkstock

Egészségesebben esznek majd a gyerekeink

A menzák is megújulnak: ezek a változások ugyan szeptembertől még nem lesznek érezhetők, de a tervek szerint januártól mindenképp megváltoznak a sokak által méltán utált menzai ételek. Az életbe lépő rendelet szerint az iskolákban, kórházakban és szociális intézményekben egészséges, változatos és az évszaknak megfelelő ételeket kell felszolgálni, a napi háromszori étkezésben szerepelnie kell 3 deciliter tejnek, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméknek, két adag zöldségnek vagy gyümölcsnek, az édesség pedig nem szolgálható fel önálló ebédként. Egyes ételszínezékek is kiszorulnak a hat éven aluliak étrendjéből, és a sertés- vagy baromfizsír használatát és megtiltják. A hal és a teljes kiőrlésű kenyér viszont bekerül a menübe. Bár egyes iskolákban máris emeltek az étkezés térítési díjain, az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint ennek nincs köze az új rendelethez.

A gyerek lelkével is törődnek napi 10 percben

Az általános iskola első és ötödik osztályában kötelezővé válik a hittan- vagy az erkölcstanóra, amelytől azt várják, hogy az erkölcsi és életvezetési problémák kezelésére készíti majd fel a tanulókat. Emellett a meditáció alapjainak elsajátítását is kötelezővé teszik: a testnevelésórákon kell majd tanítani a meditációt és a relaxációt, az elsősöknek napi tíz percben, míg a középiskolában már napi fél órában.

Iskolaőrök vigyáznak majd az iskola rendjére

Szükség is lesz a stresszoldásra, hiszen az új kerettanterv bevezetésével egyes évfolyamokon növekedni fognak a kötelező óraszámok. Az elsősöknek például átlagosan 5 órájuk lesz naponta, ami heti 25 órát jelent. Ötödikben már hetente 28, míg kilencedikben heti 35 órát töltenek az iskolában a gyerekek, emellé jön még az otthoni tanulással eltöltött idő. A tanárok óraszáma is emelkedik, a heti kötelező 22 óráról 26-ra. A heti 40 óra munkaidőből 32-vel el kell majd számolniuk, a maradék nyolc órával viszont szabadon rendelkezhetnek.

Thinkstock
Thinkstock

Délután 4-ig nem mehet haza senki

Az általános iskolában délután négyig kell bent maradniuk a diákoknak, ám a szülő ez alól felmentést kérhet az igazgatótól. Kétszáz iskolában pedig - többségükben szolgálati nyugdíjba vonult bűnügyi szakemberekből átképzett - iskolaőrök vigyáznak a rendre, és intézkednek azokban az esetekben, amelyekben rendőri intézkedésekre lenne szükség. Alkalmazásuktól elsősorban az agresszív események és a drogfogyasztás csökkenését várják.

16 évtől nem kötelező

Szeptembertől 16 évre csökken a tankötelezettség korhatára, kivéve a sajátos nevelési igényű diákok esetében, akiknek a tankötelezettsége 23 éves korig meghosszabbítható. Amíg azonban iskolába járnak, addig a köznevelési törvény előírja a tankönyvek ingyenességét is, ez azonban csak felmenő rendszerben valósulhat meg, az idei tanévben még nincs szó teljes ingyenességről. Idén 90 ezer családnak jut ingyenes tankönyv.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.