Olaszország pr-cikk utazás szórakozás program Szicília
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a balatoni halsütödék szeptemberben már üresek, kicsit délebbre még bőven tart a szezon. Szicíliában például ilyenkor még kiváló az idő - legfeljebb az okozhat gondot, hogy hogyan sűrítsd bele az átlagos utazások egy hetébe a környék rengeteg látnivalóját és a tengerparti pihenést.

Akár repülővel, akár hajóval érkezel a szigetre, érdemes autót bérelned, hiszen így van esélyed arra, hogy viszonylag nagy területet bejárj. Persze csak akkor vállalkozz itt a vezetésre, ha nem vagy félős, a szicíliai autós kultúra ugyanis még a déli mentalitással megáldottak számára is külön fogalom. Sokat elmond róla, hogy alig-alig van a szigeten karcmentes autó, annál többször hallani viszont a dudák hangját. A szicíliai autós túra tagadhatatlan előnye viszont, hogy a budapesti forgalmat ezentúl meglepően nyugodtnak és pihentetőnek fogod érezni...

A Life.hu extra ajánlata: a legjobb szicíliai szállásajánlatok egy helyen már 9.300 Ft/fő/éjtől!


Irány a tenger!

Szicília nem véletlenül népszerű a turisták körében: a keleti partokon ugyan jórészt kavicsos strandokat találsz, ám a legnépszerűbb turistaközpontok, például a Taorminához közeli Giardini Naxos, vagy az északi parton fekvő Cefalú strandjai homokosak, viszonylag lassan mélyülnek. A szeptemberi utazás már csak azért is kellemes errefelé, mert már nincs olyan hőség, mint júliusban és augusztusban, viszont még ritkán esik az eső, és meleg a tengervíz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az egész sziget egyik legszebb, legmenőbb strandja a taorminai Lido Mazzaro, ahová felvonóval érkezhetünk a városból. Sztárok is gyakran megfordulnak errefelé.

A sziget fővárosa

Szicília szigetén először is le kell számolni azzal az illúzióval, hogy sikerülhet minden, az útikönyvek által "kötelezőként" feltüntetett látnivalót megnézned - ám ha azt vesszük ez egy jó ok arra, hogy többször is visszatérj a szigetre. A sziget fővárosának, Palermónak a nyüzsgését még biztosan sokáig fogod emlegetni. A Teatro Politeama elől városnéző buszok indulnak, amelyek hop-on hop-off jellegűek, vagyis minden megállóban leszállhatsz, majd visszaszállhatsz a következő járatra. A Palazzo dei Normanni, azaz a normannok által épített egykori királyi palota története a 9. századra nyúlik vissza, egyes feltételezések szerint a mai palota egy arab erődre épült. 1947 óta itt ülésezik a regionális parlament. Egyik legszebb része, a valamikori udvari kápolna, a Cappella Palatina, ahol II. Roger normann király trónszékét is megcsodálhatod. A Museo Archeologico Regionale, azaz a Régészeti Múzeum az ország egyik leggazdagabb etruszk, karthágói, római és görög gyűjteményével várja a látogatóit. Ha egy kis nyugalomra vágysz, érdemes felkeresni az 1785-ben alapított botanikus kertet, vagy a Palermóhoz közeli Monreale katedrálisát, amelyet szintén a normann királyoknak köszönhet a sziget, és amelyben csodás mozaikokban gyönyörködhetsz. Ha viszont fiatalos közeg a vágyad, irány a Piazza Olivello, a Teatro Massimo közelében, ahol a mi Liszt Ferenc terünkhöz hasonló a hangulat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ne lepődj meg, ha Palermóban magyar hangzású utcanevekkel találkozol, hiszen Garibaldi seregében számos magyar harcolt errefelé. Többek között a körösladányi születésű Tüköry Lajos, aki a Porta Termininél szerzett sebesülésébe halt bele.

Az Etna lábánál

Az Etna lábánál fekvő Catania is remek úti cél. Mire ideérsz, már valószínűleg túl vagy a vulkán-túrán: a 3300 méter magas, ma is aktív vulkánra 2000 méteres magasságig felvonóval is feljuthatsz, majd gyalog, vagy dzsippel folytathatod az utat, ha épp nincs érzékelhető vulkáni tevékenység. Catania lakóit egyébként láthatólag a legkevésbé sem zavarja, hogy az Etna gyakorlatilag bármikor kitörhet. A katedrálist, amelyben több király sírja is található, ugyan a 11. század óta számos alkalommal újjáépítették a földrengés és a vulkánkitörések miatt, az 1700-as évek óta nem történt rajta jelentősebb változás, sőt, néhány 11. századi részét is épen találjuk. A Castello Ursino 13. századi kastélya ma múzeumként üzemel, a Teatro Massimo Bellini pedig az operabarátok mekkája. Az elefántos kút mellett, amelyet azt 1693-as pusztító földrengés után visszamaradt lávából faragtak ki, kihagyhatatlan látványosság még a két római fürdő maradványa is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Cataniától körülbelül egy órányira található Villa Romana del Casale római mozaikgyűjteménye világhírű. A római villa maradványait az 1920-as években tárták fel, itt található az a híres mozaik is, amelyik bikinihez hasonló öltözéket viselő római sportolónőket ábrázol.

És ha még marad időd...

Az Etna másik oldalán ne hagyd ki Taormina városát - egészen különleges élmény arról a helyről ránézni a város görög színházára, ahonnan Csontváry is nézhette a romokat festés közben. A városból csodás kilátás nyílik a közeli öblökre is. A Palermótól 45 kilométerre található Cefalú városa maga a középkor: a belvárosban tökéletesen megőrizték a korabeli épületeket, amelyek között sétálva egyszer csak a főtérre érsz, amelyet az 1100-as években II. Roger normann király által épített katedrális koronáz meg. Siracusa és Agrigento az ókori görögök emlékeinek gyűjtőhelye. A Templomok Völgyének nevezett régészeti emlékhelyre Agrigento mellett évente rengeteg turista zarándokol el, hogy megnézze Jupiter, Juno és Hercules, illetve görög nevükön Zeusz, Héra és Héraklész templomait, illetve a többi, jobb, vagy kevésbé jó állapotban lévő görög épületet.

A Life.hu tippje:

Ha még mindig bírod, érdemes továbbmenned a sziget közepe táján elhelyezkedő Ennába. A sziklaszirtre épült városkából fantasztikus a panoráma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.