Elérkeztünk a nyár végéhez, de ez nem jelenti azt, hogy most jövő évig le kell mondanod a napfényről és a finomságokról. Ha most ügyesen üvegekbe teszed a nyár kincseit, egész évben élvezheted őket.

Még van paradicsom

Ha sikerrel élte túl a hosszú kánikulát, akkor a paradicsom most még bőven terem. A mindennapi friss fogyasztás mellett most szedd le, és tedd el aszalva, paradicsomszósznak, vagy készíts különleges házi kecsapot belőle. Ha nincs másra időd, az egész szemeket a fagyasztóba is beteheted, egy-egy leves vagy pörkölt készítésénél pedig csak beleteszel egyet fagyosan a fazékba.

Forrás: Thinkstock

Tipp:
A paradicsomot paprikával együtt is érdemes eltenni: feldarabolva lecsóalapnak, ledarálva ízesítőkrémnek használhatod.

Lekvárok minden mennyiségben

Még javában tart a lekvárfőző szezon, így érdemes alaposan kihasználnod. A potyogó körte, szilva, az érő őszibarack vagy az első almák mind üvegért kiáltanak. Elteheted őket egyesével, de a vegyes lekvárok is nagyon finomak: a borongós őszi-téli reggeliknél már a színükkel is jókedvre derítenek. A szilva főzésénél a szebb szemeket tedd egy zacskóban kimagozva a fagyasztóba: jól jönnek majd a szilvás gombóchoz. Az őszibarackot nem feltétlenül érdemes mélyhűteni, mert ízét és állagát is leveszti kiolvadva, a körtével azonban óvatosan már próbálkozhatsz.

Forrás: Thinkstock

Szörp és házi gyümölcslé

Ha még elcsípsz a piacon vagy az otthoni bokrokon néhány szem kései málnát, szedret vagy ribizlit, akkor nemcsak lekvárt főzhetsz belőle, de finom szörpöt is. Ha a cukor miatt aggódsz, akkor a lekvárokhoz hasonlóan xilittel is készítheted, így a vonalaidra is vigyázol. Az igazán egészséges módszer azonban a száz százalékos gyümölcslé készítése: ezt bármilyen épp érő gyümölcsből elkészítheted egy gyümölcscentrifuga segítségével. A friss gyümölcslevet érdemes már elkészültekor iszogatni, hiszen úgy a legfinomabb, de ha felgőzölöd és egy kis természetes tartósítószert teszel bele, akkor jó pár üvegnyi házi gyümölcslevet kaphatsz a méregdrága és visszahígított bolti változat helyett. A megmaradó vitamintartalom segít a fertőzések ellen, a finom íz pedig egész télen ébren tarthatja a nyarat.

A maradék uborka és cukkini

A korai uborka már rég leérett, de a másodvetés épp most kínálja a legszebb zöldségeket. Hámozás után vékonyra szeletelve mehet a mélyhűtőbe későbbi uborkasaláta alapanyagaként, de az ecetes vagy kovászos változatokat is mindenképpen próbáld ki - nem kell majd savanyúságot venned télen. Az utolsó érett cukkiniket se hagyd veszni: lereszelve főzelékalapnak, karikázva, bepanírozva rántott cukkininek teheted el a mélyhűtőbe.

Száríts fűszernövényeket!

Még a nagy esők előtt szedd le és szárítsd meg a fűszer- és gyógynövényeket! A petrezselyem, a kakukkfű, a zsálya, az oregánó, a bazsalikom, a kapor, a rozmaring mind szárítható, ahogy a levendula, a körömvirág vagy épp a kamillavirág is - nézz utána, melyik gyógy- és fűszernövényt lehet még késő nyáron is leszedni, eltenni. Árnyas, szellős helyen fellógatva, vagy tálcára terítve szépen megszáradnak, s lemorzsolva már csak dekoratív üvegekbe kell tenned őket.

Forrás: Thinkstock

Az aszalás szépségei

Az egyik legősibb tartósító eljárás, mely ma már a modern aszaló gépek segítségével nem is nehéz feladat. A boltokban kapható aszalt gyümölcsök, melyek a telet segítenek megédesíteni, meglehetősen drágák, és nem mentesek a tartósítószerektől sem. Ezzel szemben a házi aszalt szilva, alma, őszibarack vagy körte megfelelően tárolva adalékanyagmentes, és ugyanolyan finom. Ha van otthon mogyoró, dió vagy mandula, akkor házi diákcsemegét is készíthetsz.

Tipp:
Jó tudni, hogy nemcsak gyümölcsöket, de zöldségeket is megszáríthatsz, legyen szó akár paradicsomról, akár sárgarépáról - az aszalógépen meg van adva, mennyi ideig és hogyan teheted a legjobb állag eléréséhez.

Forrás: [origo]Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Aludj egy jót a macskagyökér segítségévelhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130828-gyogynoveny-aludj-egy-jot-a-macskagyoker-segitsegevel.html Fehér, barna, méregdrága - Milyen cukrot használj?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-cukrok-feher-cukor-vagy-barna-cukor-a-jobb-illetve-nadcukor.html Műételeken élünk - Jó ez nekünk?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-mueteleken-elunk-zakcskos-levesek-allattenyesztes-porbol-keszult-etelek.html Gyógyít és szépít: fogyassz nyers ételeket!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-nyers-etelek-gyogyito-hatasa-egeszseges-eletmod.html Egészséges vasárnapi ebéd: tényleg drágább?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-etkezes-es-eletmod-vasarnapi-ebed-egeszsegesen-tenyleg-dragabb.html