lándzsás útifű köhögés egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyirkos, szeles időben szinte mindenki megfázott, ami nemcsak orrfolyással, torokfájással, de olykor csillapíthatatlannak tűnő köhögéssel is jár. Napi pár csésze lándzsás útifűtea természetesen gyógyít ki belőle.
Mindenhol ott van, mégsem vesszük észre

A keskenylevelű vagy lándzsás útifű vidéken utak mentén, rétek, erdőszélek környékén szinte mindenhol megtalálható, így te is biztosan találkoztál már vele, csak nem voltál tisztában vele, milyen értékes kis növényről van szó. Hosszúkás levelei cser- és nyálkaanyagokat, C-vitamint, valamint iridoidokat tartalmaznak, melyek köhögés esetén segítenek felköhögni a váladékot. Mélius Juhász Péter ismert, 1500-as évek végéről származó Herbáriuma szerint a lándzsás útifű "a szájadat, torkodat gyógyítja, ha vizével mosod". Az útifüvet elsősorban a légzőszervi megbetegedések ellen használhatod, erős köhögés, szamárköhögés esetén, korábban pedig a tüdőtuberkulózisra is alkalmazták. A növény a tüdő mellett a vért is tisztítja, sok gyenge tüdejű, vérszegény, sápadt gyerek és felnőtt állapota javul tőle.

Thinkstock
Thinkstock

Sebekre és májproblémákra

A köhögés mellett a lándzsás útifű máj- és epebajok esetén is jó szolgálatot tesz, magjának epekőképződés-gátló hatást is tulajdonítanak. A növény még a méregtelenítésben is jól jöhet: segíti a kórokozók és a salakanyagok távozását. Kúraszerűen használva csökkenti a gyakori megbetegedések számát, főleg kakukkfűvel párosítva. Nehezen gyógyuló vagy friss sebek gyógyításánál is elsőrangú, évszázadok óta kezelik vele a csatákban szerzett sebektől kezdve a gyerekek horzsolásait. Friss levelét régen egyszerűen szétmorzsolták az ujjaik között, és darázscsípésre, kígyó- vagy más állat harapására kenték. Nehezen gyógyuló sebek esetén is felgyorsítja a regenerációt.

Így használd:

A szárított növényből könnyen teát készíthetsz, ha egy teáskanálnyi fűre egy bögre forró vizet öntesz, és lefedve állni hagyod tíz percig. Ihatod önmagában, vagy fele-fele arányban kakukkfűvel is: ez a növény is segít a köhögés legyőzésében. Ha tea helyett szirupban vennéd magadhoz, akkor nem muszáj a patikába rohannod, mert házilag is elkészítheted. Ehhez két maréknyi gyógynövényt le kell darálnod, majd a péphez harminc deka nádcukrot és negyed kiló mézet adnod. Gyenge tűzön egy pici víz hozzáadásával folyamatosan keverve főzd meg, míg sűrű masszát nem kapsz. Ha elkészült, öntsd melegen sötét üvegekbe, és lezárva tárold a hűtőszekrényben. Mielőtt azonban akár a gyerkőcön kipróbálnád, mindenképpen kérd ki a gyerekorvos tanácsát, szoptatós és várandós anyukák pedig inkább ne, vagy csak kis mértékben fogyasszák az útifüvet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.