Az 50-80 ütem per perc sebességű popdalok hatékonyabb tanulásra ösztönzik az agyat. Katy Perry Firework című slágere például "emelkedett izgalmat idéz elő, ami serkenti a kreatív teljesítményt" - állítja dr. Emma Gray klinikai szakpszichológus, aki szerint fontos a megfelelő zene választása ilyen célra.

Kathy Perry serkenti a kreativitást

A következtetés nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy többek között Miley Cyrus vagy Justin Timberlake dalai is nyugtatják az elmét, ami hozzájárul a logikus gondolkodáshoz. Bár az 50 és 80 ütem per perc közötti sebességű szerzemények látszólag nem éppen az ellazulást célozzák, a tudósok eredményei alapján ezek segítik leginkább az agyat a tanulásban, valamint az új ismeretek elsajátításában.

Miley Cyrus a lassabb ütemű zenéjével a logikus gondolkodást segíti elő

Dr. Gray, a kognitív magatartásterápia szakértője úgy véli, hogy az érzelmes pop- és rockmelódiák kreativitást növelő hatása főleg a nyelv, az irodalom és a művészetek tanulásakor lehet hasznos. A pszichológus hozzátette, matematika esetében a klasszikus zene eredményesebbnek bizonyult.

Matekdolgozat felturbózására Beethoovent ajánlanak a kutatók

A kutatás során dr. Gray a Spotify zenei portált használta föl a megfelelő zenék kiválasztásához. Azok a diákok, akik 60-70 ütem per perc sebességű klasszikus zenét hallgattak tanulás közben, például Beethoven Für Elise-ét, 12 százalékkal jobban teljesítettek matematikadolgozatnál, tehát egy egész jeggyel jobbat kaptak. Dr. Gray szerint ez a bal agyféltekét stimulálta, ami a tárgyi tudásért felelős.

Justin Timberlake Mirrorsa javítja a frissen elsajátított anyag felhasználását

"A zene jó hatással van a tudatra, s a megfelelő dalok választásával tényleg eredményesebbé tehető a tanulás. A zenét hallgató fiatalok valóban jobban teljesítenek, mint azok, akik csöndben tanulnak" - tette hozzá dr. Gray.

Miért érdemes Gangnam Style-ra fogat mosni?http://www.life.hu/anyaskodj/20130227-zeneszamok-hatasara-a-gyerekek-szivesebben-es-hatekonyabban-mosnak-fogat.html Műspermákkal nemzenek utódot a jövőben a meddő férfiakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110809-muspermakkal-nemzenek-utodot-a-jovoben-a-meddo-ferfiaknak.html Így alakítod gondolataiddal a gyermeked sorsáthttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121204-az-edesanyja-felelmei-szorongasai-mely-nyomokat-hagynak-a-meg-meg.html Apró jelek, melyek tanulási zavarokról árulkodnak - Innen láthatod, ha fejlesztésre szorul a kicsihttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121015-apro-jelek-melyek-tanulasi-zavarokrol-arulkodnak-a-diszlexia-diszgrafia.html