A zalakarosi gyógyvízre 1962-ben bukkantak rá a térségben kőolaj után kutató szakemberek. 2307 méterről tör fel itt a forró, 96 Celsius-fokos víz, amelyet összetétele alapján az alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvizek közé sorolnak, és amelyben egyszerre van jelen a jód, a bróm, a kén és a fluor - ez utóbbi Európában viszonylag ritka jelenség. Ezeken az ásványokon kívül van még a vízben kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav és szabad szénsav is.

A zalakarosi gyógyvíz kiváló hatással van a kopásos ízületi  és porcbántalmakra, az ízületi és reumás fájdalmakra, a csontokkal kapcsolatos panaszokra, és a sérülések utáni rehabilitációt is képes gyorsítani. Az idült nőgyógyászati gyulladásokra is jól hat, de egyes idegrendszeri és légzőszervi betegségekre, például a felsőlégúti hurutokra is gyógyító hatást gyakorol. Egyes szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok és bőrbetegségek, például az ekcéma tüneteit is enyhíti. De nemcsak gyógyvizet, hanem termálvizet is találunk Zala megye közkedvelt fürdőcentrumában: az 53 Celsius-fokos, nátriumkloridos, hidrokarbonátos termálvíz, amelyet sok más fürdőben gyógyvízzé nyilvánítottak, itt elsősorban az élmény- és sportmedencékben, valamint a gyermekmedencékben használják.

Forrás: www.furdo-zalakaros.hu
A zalakarosi gyógyfürdő

A Life.hu tippje:
Ne tarts attól, hogy a gyerekek is termálvízben fürdenek: az élménymedencéket mindenütt korszerű szűrő- és vízforgató berendezésekkel szerelték fel.


Élmények a medencében

Nem csoda hát, hogy a fantasztikusan gazdag vízkészlet felfedezése után Zalakaros valóságos fürdőközponttá vált: az első gyógyfürdő építése 1964-ben kezdődött, és a következő év őszén már meg is nyílt az azóta többször is bővített és átépített Gránit Gyógyfürdő. Ma a gyógyfürdő Magyarország hatodik legnagyobb ilyen létesítménye, amely a wellness, a medical wellness és az orvosi szolgáltatások mellett a családdal érkezőknek is számos szolgáltatást nyújt. A beltéri élménymedence 10 különféle vízi attrakcióval, köztük vadvízi áramlatot imitáló sodrófolyosóval várja a felnőtteket és a nagyobb gyerekeket. Innen, ha egy kicsit jobb az idő, érdemes kiúszni a kültéri élménymedencébe is, vagy kipróbálni a fedett, illetve szabadtéri pezsgőfürdőket. A fekete lyuk csúszdához nem kell kifejezetten jó idő, hiszen a csúszda beltérből beltérbe érkezik, tehát akkor is kipróbálhatod, ha odakint épp esik az eső. Az időmérőn a szintidődet is követheted, vagy akár a család többi tagjával is versenyezhetsz. Ha viszont inkább nyugalomra vágysz, keresd fel a szaunablokkot néhány csendesebb perc reményében. Nemrég nyílt meg a fedett Vízipók-Csodapók gyerekbirodalom a medencékbe épített szigetekkel, közöttük átívelő hidakkal, vizes játszótérrel, vízi hintákkal, csúszdákkal. A gyermekrészleget a totyogó kortól felfelé minden gyerek használhatja, és minden korosztály talál is errefelé magának játékot. A piciket természetesen nem árt felügyelni, és úszópelenkában bevinni a vízbe. A családi szaunát mindössze 60-70 fokra fűtik fel, hogy a gyerekek is kipróbálhassák. Aki pedig nem szereti a szauna melegét, sóhomokozóban lélegezheti be a gyógyító, sós levegőt.

Thinkstock

A Life.hu tippje:
A kisebbek szórakozásáról egész évben szervezett programok és animátorok gondoskodnak.

Családbarát szállások

A legjobb zalakarosi hotelek egyébként saját medencékkel, stranddal, élmény- és gyógyfürdővel, valamint gyerekmedencékkel rendelkeznek. Így azok a családok is megtalálják számításukat, akik szívesebben sétálnak át köntösben a szállodai szobából a fürdőbe. Sőt, maga a gyógyfürdő is rendelkezik saját vendégházzal. Ám a kisebb szállodák és panziók is számítanak a családosokra, a legtöbb helyen alapfelszerelésnek számít a babaágy, az etetőszék. A fürdés utáni, esti szórakozásról a különféle utcai fesztiválok gondoskodnak, októberben például "Tök jó Zalakaroson" címmel rendeznek tökfesztivált a helység utcáin.

A Life.hu tippje:
A városnézésben a Zalakaros-szerte közlekedő kisvonat segít, amely komoly népszerűségnek örvend a gyerekek körében.

 

5 kevésbé ismert látnivaló Krétánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130919-szorakozas-utazas-program-5-kevesbe-ismert-latnivalo-kreta.html Rimini: sült gesztenye Fellinivelhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130917-fellini-rajongoknak-edes-elet-a-maestroval-rimini-sokkal-tobbrol.html Nem csak Tokajban finom a bor!http://www.life.hu/lifeutazas/20130913-utazas-program-nemcsak-tokajban-finom-a-bor.html Mesés kalandok a Zöld-foki-szigetekenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130912-szorakozas-utazas-program-egy-kulonleges-hely-boldogsagvadaszoknak-utazd-be.html Tarator és sopszka: bolgár piknik Plovdivbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130909-szorakozas-utazas-program-plovdiv.html