immunrendszer betegség orvosi pemetefű köhögés gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orvosi pemetefűből készült cukorkát és jellegzetes ízét szinte mindenki ismeri. Igazi őszi gyógynövényről van szó, ami sokat segíthet a náthás időszakokban.
Furcsa, de hasznos

Az orvosi pemetefű meglehetősen érdekes kinézetű növény, virága sem túl hangsúlyos, ám gyógyhatása annál inkább. Az évelő, utak, erdők, rétek mentén vadon is előforduló növényt évszázadok óta használjuk köhögésre és torokfájásra, illetve epebántalmakra - nem véletlenül készítenek belőle cukorkát. Maga a növény flavonoidokat, illóolajat és egy marrubiin nevű keserűanyagot is tartalmaz, kiválóan oldja a letapadt nyákot, hörghurut, meghűlés esetén nagyon jó szolgálatot tesz, ráadásul még méregtelenít is. Hatóanyagai serkentőleg hatnak az emésztőrendszerre, csökkentik a teltségérzetet, oldják az emésztési zavarokat vagy az epepangást.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Köptető - mellékhatások nélkül

Az orvosi pemetefüvet leggyakrabban mégis makacs köhögés vagy légúti gyulladás esetén alkalmazzák. Külsőleg is hatásos, nemcsak toroköblögetőként, de borogatásként is: a rosszul gyógyuló sebeket, fekélyeket is kiválóan kezeli. Jótékony hatásait állatkísérletekben is tesztelték, ahol gyulladásgátló, antioxidáns és vércukorszint-csökkentő hatására is fény derült. Nyugodtan fogyaszthatod a diétád alatt is, főleg akkor, ha enyhébb emésztési zavarokkal küzdesz. Megfelelő adagokban alkalmazva ráadásul nemigen számoltak be eddig mellékhatásokról, fogyasztását egyedül keserű íze nehezíti meg.

Így használd:

A teához, tinktúrához a növény felső, virágos hajtását használják, melyet kora nyáron lehet gyűjteni - később nem érdemes próbálkozni vele. Ha érzed, hogy kerülget a nátha, vagy már köhögsz is, akkor készíts egy csészényi teát belőle a megszokott módon, vagy keress egy doboznyi pemetefű-cukorkát. Ez utóbbi édes íze miatt hamar elfogy, ami már nem igaz a teára, amit inkább édesíts mézzel, vagy keverj más, jobb ízű gyógynövényekkel. Jótékony hatásai ellenére krónikus emésztési zavarokkal küzdőknek, várandós, szoptatós anyukáknak, gyomorfekéllyel küzdőknek nem ajánlott a pemetefűtea fogyasztása. A hernyók és a legyek sem szeretik: biokertészek régóta használnak pemetefű-forrázatot a fákon élő hernyók ellen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.