Sok kísérlet történt Harry herceg elrablására

tálib katonai szolgálat katona Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kész tervei voltak a táliboknak Harry herceg elrablására, és sok konkrét kísérlet is történt a brit uralkodó unokáját övező biztonsági gyűrű áttörésére a herceg afganisztáni katonai szolgálata idején - mondta egy tálib parancsnok a szombati Daily Mirrornak.

A lapnak az afganisztáni Kunár tartomány tálib katonai parancsnoka, Kari Naszrullah kijelentette: Harry valószínűleg csak a "jó szerencséjének" köszönhette, hogy megmenekült, mert afganisztáni érkezésének pillanatától a tálib erők célkeresztjében volt. Harry - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki a negyedik a brit trónutódlási sorban - a brit hadsereg helikopterpilótájaként szolgál. Kétszer is megjárta az afganisztáni frontot, legutóbb tavaly, amikor nagy tűzerejű Apache támadó helikopterekkel vett részt harci bevetéseken.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Naszrullah a pakisztáni Pesavarban készült interjúban ugyanakkor kijelentette azt is, hogy Harry a tálibok szemében "közönséges katona volt, aki Amerikáért harcolt". "Amikor a maguk hercege idejött és Apache helikopterrel lőtte a mudzsahedeket (az iszlám szent háború katonáit), harcosaink nem viseltettek iránta különösebb rokonszenvvel" - fogalmazott a tálib parancsnok. Harry második afganisztáni szolgálatának idején a brit sajtó olyan értesüléseket közölt bennfentes katonai forrásokból, hogy a herceg tálib parancsnokok likvidálását célzó bevetéseken vett részt. Januári hazatérte után, a BBC-nek nyilatkozva Harry ilyen konkrétan nem erősítette meg ezt az értesülést. Arra az újságírói kérdésre ugyanakkor, hogy bevetései során ölt-e embert, Harry azt mondta, hogy "igen, ugyanúgy, mint sokan mások".


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.