Egy bostoni áruház csak olyan élelmiszereket fog árulni, amelyek szavatossága lejárt. Na de milyen ételeket lehet így megenni?

Csak az Egyesült Államokban az élelmiszerek 40 százalékát kidobják, részben a nem mindig egyértelmű címkék miatt, amelyek a "fogyaszthatóságot" vagy az "eltarthatóságot" jelölik egy bizonyos időpontig. E dátumok némelyike azonban nem a biztonságról szól - állítja Dana Gunders, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsának (NRDC) élelmiszeripari szakértője. A tanács legújabb jelentésében azt írta, hogy az élelmiszerek nagy része, amelyek a címke szerint romlottak, valójában teljesen ehetők. Doug Rauch, a sikeres amerikai Trader Joe's üzletlánc volt tulajdonosa a jövő év elején nyit meg egy olyan áruházat és éttermet, ahol lejárt szavatosságú élelmiszereket árulnak majd. Dana Gunderstől már azt is tudjuk, melyek ezek az élelmiszerek.

Forrás: Thinsktock

Tortillachips

A tortillachips még egy hónap után sem okoz gyomorrontást, bár ekkor már egy kissé avas lehet az íze. Ha viszont valaki légmentesen lezárt edényben tárolja, jelentősen megnövelheti az eltarthatóságát.

Joghurt

Gunders szerint a joghurtot akár hat héttel a szavatossága lejárta után is meg lehet enni. A szakértő maga is le szokta kaparni a penészt a tetejéről, és saját bevallása szerint még soha nem tapasztalt problémát.

Csoki

A csokoládé is sokáig eláll, bár levegő hatására fehér bevonat képződhet a felületén. Ez nem penész, hanem a felszínre emelkedett kristályosodott zsír, amit nyugodtan el lehet fogyasztani.

Forrás: Thinsktock

Tojás

A szakértő szerint az emberek többsége a tojást is sokkal hamarabb a szemétbe dobja, mint kellene, pedig 3-5 hétig ez is eltartható. Ennek feltétele azonban az, hogy 5 Celsius-fok alatti hőmérsékleten tároljuk, megelőzve ezzel a Salmonella enteritidis elszaporodását.

Tej

A tej is már jóval azelőtt rossz szagúvá és ízűvé válik, hogy gyomorrontást okozna. A szakértők azt javasolják, hogy ne hagyjuk szobahőmérsékleten a tejesdobozt, mert a levegőben lévő mikrobáktól megromlik a tej. Fogyasztás után gyorsan zárjuk vissza, és tegyük a hűtőszekrénybe, lehetőleg 2 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, ami meghosszabbíthatja az eltarthatóságát.

Szépülj szaunában!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131007-a-szaunazas-pozitiv-elettani-hatasai-szaunaillemtan.html Erősítsd fokhagymával az immunrendszered!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131002-erositsd-az-immunrendszered-fokhagymaval.html Egészséges diós finomságok őszi napokrahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131004-buday-peter-dios-receptjei-dios-sajtkrem-tejben-zabpehely-dioval-mazsolaval.html Készíts mennyei karalábélevest!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131003-stohr-greta-greta-konyhaja-kremes-karalabeleves.html Marjai Judit legnagyobb ellensége a cukorhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130924-marjai-judit-egykori-modell-fotos-legnagyobb-ellensege-a-cukor.html