12 ezer kilométer még autóval is sok - ám Hídvégi-Üstös Pál futva és biciklizve tette meg ezt a távot 5 hónap alatt, és holnap érkezik vissza erről az extrém útról Budapestre. Nem öncélúan vágott neki a hegyeknek, sivatagoknak, pusztáknak és tavaknak Közép-Ázsiában, hanem expedíciót vezetett.

A túlélési specialistát (aki pár éve már Afrikát is keresztül futotta) több váltásban turkológusok, biológusok, botanikusok, nyelvészek, geográfusok kísérték el, hogy összehasonlító kutatásokat végezzenek nagy magyar felfedezőink nyomán, és új információkkal szolgáljanak a Magyarországot is érzékenyen érintő, aktuális témában, mint például a fenntarthatóság vagy a klímaváltozás. A Közép-Ázsia Expedíció május 11-én indult el Budapestről, útvonala Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország, Irán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, majd visszafelé ismét Kazahsztán, Oroszország, Ukrajna, Románia. A teljes út 20 ezer kilométer hosszú volt, ebből 12 ezret saját fizikai erejét használva tett meg Hídvégi-Üstös Pál. A Közép-Ázsia Expedíció október 11-én, pénteken 13 órakor érkezik célba teljes felszereléssel 5 hónapos kalandozás után a Városligethez, a Szent István Gimnáziumba. Már Magyarországon, a cél felé tartva adott interjút a Life.hu-nak a túlélési specialista, az expedíció vezetője.

Forrás: Kalandakadémia Egyesület

- Mi volt a legextrémebb hely, kaland?

- Nagyon érdekes volt a nomádok között járni Kirgizisztánban. A térség nagy része főleg az olajnak, földgáznak köszönhetően nagyon fejlett, így nem lehet már megtapasztalni azt az életmódot, amit nagy felfedezőink - Vámbéry Ármin, Déchy Mór, Almásy György, Prinz Gyula -  láthattak 100-150 évvel ezelőtt. Azerbajdzsán igazi világváros, felhőkarcolókkal, rengeteg extrém, modern épülettel, olyan luxus benzinkutakkal, amit még a világon sehol nem láttam. Üzbegisztán kereskedővárosait (Szamarkandot, Bukharát) mára gyönyörűen rendbe tették, ezért itt a nyüzsgő keleti életformát már nem érezhettük át, talán csak az aranypiacon. Kirgizisztán ilyen szempontból teljesen más világ volt. Az emberek egy része jurtákban lakik, lovakat, birkát, jakokat tartanak. Már a tizenéves gyerekek is vadásznak, sokszor sólyommal. Teljesen a honfoglalás korában éreztük magunkat. Emellett itt engedtek legközelebb magukhoz, megvendégeltek kumisszal - erjesztett lótejjel -, mézzel, szeder- és áfonyalekvárral. Kumiszból körülbelül 30 litert ittam meg összesen, szokatlan, de nagyon laktató.

Forrás: Kalandakadémia Egyesület

Sport szempontból már Kelet-Törökország eléggé igénybe vett meredek hegyeivel. Iránban az 5671 méter magas magányos vulkán, a Damavand megmászása jelentett kihívást. Csak 10 percet tudtunk a csúcson tölteni a fojtogató kénes gázok miatt - életveszélyes ott lenni, erre külön figyelmeztettek minket. Kirgizisztánban négyezer méter magas hágókon keresztül jártam a Tien-san vonulatain hol bringával, hol lóval. Kazahsztánban pedig kötéltechnika segítségével másztuk meg a 4060 méter magas sziklás Amangaldit. Voltak fáradtság szempontjából is extrém helyzetek: tettem egy kerékpáros, sátras kitérőt Ukrajnából Erdélybe, Szentkatolnára, ekkor pihenés nélkül 360 kilométert tekertem 35 óra alatt, majd ugyanennyit szintén egyfolytában visszafelé. És persze a fáradtság mellett az sem esett jól, amikor a visszaúton nyakamba zúdult a hóesés. Persze hóval már nyáron is találkoztam Iránban a Damavandon, illetve Kirgizisztánban a Amangaldin, ahol a villámlást és mennydörgést nem zápor követte, hanem szurkáló havazás - alig láttunk tőle.

Forrás: Kalandakadémia Egyesület

Persze mindez csöppet sem vetette vissza az expedíció vezetőjét, Hidvégi-Üstös Pált, aki már több extrém kalandon van túl: 852 kilométert úszott a Tiszán, majd futott mellette 1000 km-t, és körülötte 2100 kilométert. 2012-ben megszervezte a térséget népszerűsítő Tiszavölgy Kalandtúrát 2000 ember részvételével. Ultramaratonokat futott a Szaharában. 2007-ben az Old Spice Afrika Expedíció keretében végigszelte Afrikát 12 500 kilométeren keresztül, három héten belül megmászta a fekete kontinens három legmagasabb hegyét, a Merut, a Kilimandzsárót és a Kenya-hegyet. Evezett az áradó Zambézin, a Níluson, 150 kilométert futott a Namíb sivatagban.

Speciális felszerelés

Az expedíciót egy speciális autó kísérte, mely a sportolót kísérő kutatók lakóautója és egyben iroda is volt. Sátrak, hálózsákok, a -10 és a +50 fok elviselésére alkalmas ruházat egészítette ki a felszerelést. Hídvégi-Üstös Pál nem közönséges kerékpárral teljesítette a távot, hanem egy magyar találmánnyal: egy lánc nélküli, zsinórmeghajtású kerékpárral, mely hegyen felfelé sokkal kényelmesebben hajtható. Ezen kívül több mint 1000 kilométert egy 120 éves velocipéd-másolattal tett meg - ez nagy látványosság volt mindenhol.

Forrás: Kalandakadémia Egyesület

- Érezte úgy, hogy nem bírja tovább?

- A legnagyobb sokk Azerbajdzsánban ért. Baku felé haladva öt hatalmas kaukázusi juhászkutya támadott meg, elestem a kerékpárral és úgy érzem, hogy a Jóisten mentett meg, hogy nem téptek ott helyben szét. Azonban ez az élmény erőt is adott arra, hogy folytassam, pedig sokszor nem volt könnyű. 50 fokos hőségben kerekezni sivatagon át egy kulacs vízzel, majd egy hét múlva havas hegycsúcson járni a kénbűzös vulkánon, Irán szent hegyén, a Damavandon, vagy éppen hóesésben kerekezni a 4000 méter magas Kirgiz hágókon, hetekig zuhogó esőben nyomni az orosz, ukrán pusztán keresztül... Elmondhatom, hogy az időjárásváltozás eléggé igénybe vett, de semmilyen komoly betegségem nem volt az út során, sőt volt, hogy én ápoltam a gyomorfertőzéstől szenvedő 6 fős expedíciós csapatot.

- Nagyjából ilyen helyzetekre, körülményekre számított, amikor nekiindult?

- Azt már a 2007-es Old Spice Afrika Expedíció alatt megtanultuk, hogy egy expedíciót lehet tervezni, de úgyis mindig minden változhat és változni is fog menet közben. Így igazán nem indultam pontos elképzeléssel a fejemben. Bár tudtuk, hogy volt szovjet utódállamokon fogunk áthaladni és emiatt nagy lesz a bürokrácia, a papír hatalma, de azért ennyi szervezési nehézségre mégsem számítottunk! Kötegnyi papírokat kellett a vízumokért kitölteni, és ekkor is csak a kapcsolatokon és a hónapokkal korábbi előkészítésen múlt, hogy 10-12 nap alatt hozzájutottunk az engedélyekhez. Az iráni választások teljesen borították az útvonaltervünket, mivel 1 hónapot csúszott a vízum és utána még 4 napot vesztegeltünk a határon, mert semmilyen közlekedési eszközünket, még a kerékpárokat sem akarták beengedni az országba. Üzbegisztánban csak a Külügyminisztériumnál regisztrált szállodákban szállhattunk meg, a vízumhoz le kellett adni, hogy melyik nap lépünk be az országba és napra pontosan mikor és hol leszünk majd. Azért értek kellemes meglepetések is, valamint azt tapasztaltam, hogy a sport nagyon sok ajtót megnyit. Kazahsztánban rengeteget dobott Magyarország elismertségén a programunk: azt mondták, ha egy kis magyar csapat ilyen kivételes teljesítményre képes, akkor érdemes odafigyelni arra a kis országra is, ahonnan érkeztek.

Forrás: Kalandakadémia Egyesület

Néhány érdekesség a Közép-Ázsia Expedíció útvonaláról:
Meglátogatták a kunokkal rokon népek, a krimi tatárok leszármazottait, II. Rákóczi Ferenc utolsó lakhelyét, régi kultúrterületeket, tea- és rizsvidékeket. Útjuk során felkeresték a ház méretű köveiről is híres, 5100 méter magas vulkanikus Ararát-hegyet. Iránban megvizsgálták az Urmia-tó sótűrő vegetációját, keresztül haladtak a történelmi Azerbajdzsán területén. A Kaszpi-tó mellett tanulmányozták a szubtrópusi vidéket, az Elburz-hegylánc kontinentális őserdőit, bükköseit. A világ legnagyobb iszapvulkánjai Baku környékén találhatók, ezeket is érintette az expedíció. A Közép-Ázsia Expedíció Kirgizisztánból 1000 darab, ősi fajtájú diófacsemetét hoz haza. A fákat iskolások, iskolák, közösségek nyerhetik meg, ha helyesen válaszolnak meg a térséggel és a fenntartható élettel kapcsolatos kérdéseket az expedíció honlapján.
Buddha nyomában Thaiföldönhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20130124-thaifold-utazas-buddha-nyomaban-a-tavolkeleten.html Ide ne utazz! - A világ legveszélyesebb városaihttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20121129-utazas-program-ide-ne-menj-kirandulni-a-vilag-legveszelyesebb-varosai.html 3 őszi gasztrokaland ínyenceknekhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20121030-szorakozas-utazas-program-erzeki-kalandozas-a-gasztronomia-birodalmaban-3.html Szeld a habokat vaporettón - Titkos úti célok Olaszországbanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120810-trieszt-maranello-murano-burano-torcello-cefalu-olaszorszag-titkos-uti.html