A brokkoli nemcsak finom, de vitaminokban is gazdag. Sok benne a C- és a K-vitamin, a magnézium, kalcium, cink és vas. Emellett kutatások kimutatták, hogy jótékony hatású többféle rákbetegség és az áttétképződés megelőzésében. Alacsony kalóriatartalma miatt is érdemes beiktatni az étrendedbe. A számtalan brokkolis recept közül kiválasztottuk három kedvencünket Buday Péter konyhájából, de ha még több finomságra vágysz, kattints ide, és válogass kedvedre!

1. Brokkolifőzelék Graham-liszttel (225 kalória/fő)

Hozzávalók 1 személyre:
1 g só
250 g brokkoli
2 g petrezselyemzöld
7 g olaj
0,06 g feketebors
16 g Graham-liszt
100 g tej, 1,5%-os

Így készítsd el:
Mosd meg a brokkolit, szedd rózsáira és annyi vízben, amennyi ellepi, tedd fel főni. Ízesítsd sóval, őrölt borssal, vágott petrezselyemmel. Az olajon pirítsd világosra a lisztet. Hagyd, hogy kihűljön, és engedd fel tejjel. Amikor a brokkoli megpuhult, keverd bele a lisztes tejet. Forrald fel, és ha szükséges, utólag ízesítsd. Ha mirelit brokkolit használsz, a főzési idő lényegesen lerövidül.

Forrás: Thinkstock

2. Brokkolikrémleves (146 kalória/fő)

Hozzávalók 1 személyre:
1 g só
10 dkg brokkoli
10 g petrezselyemgyökér
10 g vöröshagyma
2 g petrezselyemzöld
0,1 g feketebors
8 g búzaliszt
0,03 g szerecsendió
50 g főzőtejszín

Így készítsd el:
A megtisztított, feldarabolt brokkolit annyi zöldségalaplében, amennyi ellepi, főzd puhára, majd ízesítsd sóval, borssal. A brokkoli negyedét tedd félre, a többit a főzőlével együtt turmixold össze. Ha szükséges, önts még hozzá vizet. A lisztet keverd el a tejszínnel, majd a brokkolihoz hozzámelegítve sűrítsd be a levest. Amikor felforr, tedd bele a félretett egész brokkolirózsákat, forrald össze, és melegen tálald.

Forrás: Thinkstock

3. Párolt brokkoli (131 kalória/fő)

Hozzávalók 1 személyre:
1 g só
250 g brokkoli
8 g olaj
10 g ecet, 20%-os

Így készítsd el:
A brokkolit szedd rózsáira, és alaposan mosd meg. Futtasd meg az olajon, ízesítsd sóval, kevés vizet és ecetet önts alá. Kis lángon, néhányszor megkeverve párold. Vigyázz, hogy ne párold túl, mert akkor az apró rózsák szétesnek. Különösen igaz ez, ha fagyasztott brokkolit használsz. Az ecet azért kell hozzá, hogy a szép, élénkzöld színét megőrizze. Húsok, halak mellé köretnek tökéletes, de ha diétázol, magában is fogyaszthatod.

Szeresd a padlizsánt! Íme három isteni recepthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130926-padlizsanos-receptek-padlizsankrem-szicilai-padlizsansalata-ropogos-grill-karaj-paradicsomos-padlizsannal.html 3 könnyű cukkinis recepthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130807-cukkinis-receptek.html Különleges szőlős receptekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130829-recept-szolovel-szololepuding-pulykaragu-szolovel.html