A természetes módszerekkel élő háziasszonyoknál nemcsak a konyhában, de a fürdőszobában is találni legalább egy liter ecetet: a felmosástól a vízkőoldáson át szinte mindenre használhatod.


Takarításhoz

Az ecet általános fertőtlenítő és vízkőoldó szer, tehát a takarítás minden fázisánál bevetheted. A felmosóvízbe téve ugyanúgy segít, mint a pult, az ajtó, vagy akár a redőny letörlésénél. A hűtő mosásánál se hagyd ki a vízből, hiszen szagtalanít és fertőtlenít egyszerre. Az elektromos gépeket kikapcsolt állapotban enyhén nedves ecetes-vizes ruhával töröld át, így néhány baktériumot is elpusztíthatsz.

Thinkstock

A Life.hu tippje:
Ablakmosásnál csillogó és csíkmentes lesz az üvegfelület, ha ecetes vizes ronggyal dörzsölöd - legközelebb próbáld ki a bolti szerek helyett.

Vízkőoldáshoz ideális

A lakásban idővel minden vizes helyiséget elcsúfít a vízkő, de az ecet rendszeres használatával minden tiszta és csillogó maradhat. A fürdőszobában a kádat, csapokat, csempét, vécét tömény ecettel súrold, ha szükséges, némi szódabikarbónával párosítva. Ugyanez igaz a konyhai csapra és mosogatótálcára is, amit gyakran csúfítanak el vízköves vízpöttyök. Ha a csaptelepek szűrői rendetlenkednek, egy éjszakára hagyd őket ecetben, másnapra nyoma sem lesz a vízkőnek. Ugyanezt a módszert az illemhelynél is bevetheted: egy éjszaka fél liter ecetben lerobbantja a vastag vízkőréteget is - ráadásul a kisebb dugulásokat is elhárítja.

A Life.hu tippje:
Ha a mosogató vagy mosdó lefolyójában találsz dugulást, ott szódabikarbónával vegyítve meglepően jól használhatod a kisebb eltömődéseknél.

Így használd a konyhában

Az ecet nemcsak a salátába való, hanem a konyha minden felületére. A hűtő mosásán kívül adhatsz belőle a mosogatószeredhez, letörölheted vele a gáztűzhelyet, önthetsz belőle a szemetes pucolásakor a vödörbe, megtisztíthatod a konyhapultot, a szekrényeket. Az ecet szagtalanító hatását műanyag dobozok és hagyma- vagy halszagú vágódeszkák esetén is kihasználhatod, ekkor áztasd be őket egy fél órára ecetes vízbe.

Thinkstock

A Life.hu tippje:
A citromos megoldás mellett az ecet a mikrót is kiválóan fertőtleníti.

A színesebb ruhákért

Szürkülőben vannak a ruháid, pedig márkás mosóport használsz? Itt az ideje, hogy ecet kerüljön a mosógépedbe. A hiedelemmel ellentétben semmiféle alkatrészt nem tesz tönkre, viszont alaposan kipucolja a vízkövet a gépből és a ruhák szálai közül egyaránt. Emiatt a színes ruhák élénkebb színben ragyognak, a fehérek pedig még fehérebbek lesznek. Az ecet mindeközben fertőtlenít is, így nyugodtan adj egy pohárnyit minden mosáshoz - a végén cseppet sem lesznek ecetszagúak a ruhák.

A Life.hu tippje:
Ha a ruhákban maradó foltokkal akad gondod, némi ecetes előáztatás sok esetben kihozza a szennyeződéseket.

Szépségápoláshoz

Ki gondolná, hogy az erős szagú ecet segíthet a szépségünk megőrzésében? Ennek ellenére valóban jól használhatod, például a hajmosásánál. Azok, akik a bioszappanos hajtisztítás hívei, minden hajmosást ecetes vagy citromos vizes öblítéssel zárnak, hiszen így lesz friss a hajuk. De a hagyományos sampon használata után is is kipróbálhatod az ecetes öblítővizet. Egy liternyi meleg vízhez egy evőkanálnyit adj, ezzel öblítsd le a hajad: az eredmény tiszta, puha, csillogó haj.

A Life.hu tippje:
Az ecetsav nem csak a hajadnál tehet jó szolgálatot: ha nem túl érzékeny a bőröd, akkor arctisztításnál is kipróbálhatod. Az almaecet megtisztítja és összehúzza a pórusokat, elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat. Persze ne töményen használd, elég, ha egy vattapamacsot ecetes vízbe mártasz, és azzal törlöd át az arcod.
Így spórolj jó előre a fűtéssel egy ősi módszerrel!http://www.life.hu/anyaskodj/20130917-sporolas-a-futessel-nagyon-hatekony-megoldas-a-cserepkalyha.html 5 spórolós tipp városlátogatáshozhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130721-szorakozas-utazas-program-5-sporolos-tipp-varoslatogatashoz.html Filléres spórolási tippek nagyanyáink tárházábólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130115-takaritas-es-mosas-filleres-sporolasi-tippek-nagyanyaink-tarhazabol.html