A vizsgált élelmiszerek kétharmada több vitamint és antioxidánst tartalmazott fagyasztott állapotban, mint frissen - derül ki két kutatásból. A szakértők szerint a mirelit táplálék rákmegelőző hatású, emellett segíti a szem és az agy működését, továbbá a bőrre is jó hatással van.

A két egymástól független tanulmány eredményei alapján a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök egészségesebbek, legyen szó brokkoliról, sárgarépáról vagy áfonyáról. A vizsgált élelmiszerek kétharmada ugyanis több antioxidáns típusú tápanyagot tartalmazott - például C-vitamint, polifenolokat, antocianinokat, luteint és béta-karotint -, mint a friss változat.

Thinkstock

A szupermarketek zöldség- és gyümölcsosztályán vásárolt termékek ínycsiklandozónak tűnnek, ám sok helyen nedvesítő permet használatával érik el a látványra friss hatást. Az ezekhez kapcsolódó reklámkampány szerves része az üzenet, miszerint aki biztosítani akarja a családja egészséget, tegyen ilyet az asztalra. Ezzel szemben viszont az az igazság, hogy az ilyen forrásból származó élelmiszerek akár egyhónapos tárolási időn is túllehetnek, aztán pedig további napokon át várakoznak a hűtőszekrényben. Az idő múlásával minőségük romlani kezd, tápanyag-tartalmuk csökken, sőt: bizonyos leveles zöldségek és gyümölcsök akár el is veszíthetik némely összetevőjüket. A fagyasztott árunál azonban nem kell ettől a folyamattól tartani, hiszen a csomag tartalma rögtön szüretelés után a mélyhűtőbe kerül, ahol megőrzi a vitaminok és antioxidánsok nagy részét.


A két kutatócsoport, a Leatherhead Élelmiszerkutató Központ és a Chesteri Egyetem szakértői gárdája negyven tesztet végzett, hogy összehasonlítsa a fagyasztott termékek tápanyagtartalmát a frissekével. Az eredmények alapján a frissen szedett és fogyasztott változatok a legegészségesebbek, noha a fagyasztottak is jobbak az esetek kétharmadában, mint a boltban "frissként" eladottak. "Muszáj elvetnünk a feltételezést, miszerint a friss mindig egészségesebb a mirelitnél" - mondta dr. Rachel Burch, a Leatherhead Élelmiszerkutató Központ munkatársa.

Homoktövis: csodaszer a megfázások ellenhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131014-homoktovis-csodaszer-a-megfazasok-ellen.html Isteni leves, főzelék, köret brokkolibólhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131011-brokkolis-receptek-buday-peter-konyhajabol-brokkolifozelek-brokkolikremleves-parolt-brokkoli.html Öt lejárt élelmiszer, amit meg lehet ennihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131008-ot-lejart-elelmiszer-amit-meg-lehet-enni.html Szépülj szaunában!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131007-a-szaunazas-pozitiv-elettani-hatasai-szaunaillemtan.html Erősítsd fokhagymával az immunrendszered!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131002-erositsd-az-immunrendszered-fokhagymaval.html Egészséges diós finomságok őszi napokrahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131004-buday-peter-dios-receptjei-dios-sajtkrem-tejben-zabpehely-dioval-mazsolaval.html Készíts mennyei karalábélevest!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131003-stohr-greta-greta-konyhaja-kremes-karalabeleves.html