Mit szólnál egy pár napos pihenéshez a gyönyörű Alsó-Ausztriában, a Weinviertel borvidék szívében? A bámulatos természeti környezet, a kulturális látnivalók és a kulináris csemegék lépten-nyomon ámulatba ejtenek, és az őszhöz kapcsolódóan izgalmas élményekben lehet részed.

Weinviertel - ahol a jó bor születik

Alsó-Ausztria északkeleti régiója híres termékének köszönheti a nevét: Weinviertel, azaz a "Bornegyed". A lágyan hullámzó szőlődombok és a lombos erdők festői kontrasztja évek óta vonzza a kerékpárosokat, a túrázókat, és azokat, akik halmozni szeretnék az élvezeteket. A térség a történelmi és kulturális örökség mellett bővelkedik természeti kincsekben is, és itt található Ausztria legnagyobb pincelabirintusa, valamint a Thaya völgye Nemzeti Park. A helyi pincészetek állítják elő az osztrák borok egyharmadát, és Weinviertel több mint 16.000 hektár szőlőültetvényének köszönhetően Ausztria legnagyobb borvidéke. Ha kíváncsi vagy e zamatos nedű készítésének kulisszatitkaira, járd végig a tipikus, félig a földbe süllyesztett présházakat, ahol végigkóstolhatod az egész repertoárt. A régió számos kulturális nevezetességnek ad otthont, és a paloták, kastélyok, illetve történelmi épületek mellett olyan látnivalókkal büszkélkedhet, mint a Maissau-i "Ametiszt Világ", a Leiser Berge Természetvédelmi Park és a March-Thaya-Auen, ami egy igazi madárparadicsom.

Forrás: Thinkstock

Hasznos oldalak: http://www.weinviertel.at/de/?tt=WEINV_R24&id=105508

A Life.hu tippje:
A bájos borvidék tökéletes díszletül szolgál az aktív pihenéshez, és aligha létezhet kellemesebb kikapcsolódás, mint bringával bejárni a szőlőültetvényekkel borított dimbes-dombos tájakat.

A festői városka újra visszacsábít

A Weinviertel régió ékszerdoboza Retz, mely mediterrán atmoszférája, csodálatos környezete és művészettörténeti érdekességei miatt kihagyhatatlan célpont. Ha felfedezőutad a főtéren kezded - mely az ország legnagyobb és legszebb piactere -, bizonyára el leszel ragadtatva az impozáns reneszánsz épületektől, melyek közül a Sgraffito ház és a Verderberhaus egyszerűen ámulatba ejtő. Ez utóbbinak rendkívül különleges az architektúrája. Érdemes időt szánnod a városházára is, melynek rokokó stílusú kápolnája kiválóan illusztrálja a kereskedőváros jólétét. A bornak Retzben évszázados hagyománya van, különösen a Zöldveltelini, a Pinot Blanc és az Olaszrizling fajták népszerűek. A helyi üzletekben és borozókban pedig be is szerezheted ezeket a finomságokat. A tárlatvezetés Közép-Európa egyik legnagyobb történelmi borospincéjében valóban felejthetetlen élmény. A festői szépségű városközpont alatt, négy emelet mélységben húzódik a Retz-i Élménypince, és az ősi alagutakat járva minden érdekes részletet megtudhatsz a város borkereskedelméről. A látogatás időtartama kb. 1-1/2  óra, a belépőjegy ára 9,50 euró/fő.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:
Indulj északnyugat felé, ahol megcsodálhatod Ausztria egyetlen működőképes szélmalmát, mely a város szimbóluma.

Gyönyörködj a töklámpások fényében

Retzer Land híres szőlő- és töktermelő régió Alsó-Ausztriában, amely minden évszakban tökéletes úti cél, ám különösen ősszel tárja fel előtted izgalmas arcát. A térség konyhakultúrája rendkívül változatos, ahol minőségi alapanyagokból készítik a helyi specialitásokat, és szezononként ízletes, friss ételkülönlegességek kerülnek az éttermek asztalaira. Érdemes az utazást október végére időzíteni, ekkor ünneplik Retzben a világ legnagyobb bogyóját, és nem csupán mennyei finomságokat készítenek belőle, hanem izgalmas dekorációkat is. A régió legnagyobb gourmet-fesztiválja ("Kürbisfest im Retzer Land") az óvárosban zajlik, ahol minden a sütőtök, vagy ahogyan a helyiek becézik, a "Bluza" körül forog. Az utcákon megnézheted a tökből faragott szobrokat, megkóstolhatod a sütőtökből készült gasztronómiai remekműveket, és mindehhez a hangulatos hátteret a töklámpások ragyogó fényei biztosítják.

Forrás: www.kuerbisfest.at

A programsorozat időpontja: 2013. október 25-27.
Bővebb infó: http://www.kuerbisfest.at/kuerbisfest/default.asp

A Life.hu tippje:
Ha szeretnéd felfedezni a borospincék titokzatos világát, látogass el a puritán szépségű Zellerndorfba. A "Maulavern" közel 90 pincészetével az egyik legrégibb és legszebb pincesor Weinviertelben, ahol október 26-án a "Kürbisfest"-hez kapcsolódóan remek programok várnak. Az extra vendégszeretet és a régióra jellemző lakberendezési tárgyak adják a "Genießerzimmer"-ek különleges varázsát, ahol valóban úgy fogod magad érezni, mintha otthon lennél.


Lisszabon: Európa egyik legélhetőbb fővárosahttp://www.life.hu/lifeutazas/20131018-kultura-es-utazas-lisszabon-europa-egyik-legelhetobb-fovarosa.html Járd végig a leghíresebb alpesi utat!http://www.life.hu/lifeutazas/20131015-a-nyugalom-szigete-europa-sziveben-jard-vegig-a-leghiresebb.html Magyarország kedvenc állatkertjei és vadasparkjaihttp://www.life.hu/lifeutazas/20131008-utazas-allatkertek-vadasparkok-budapesti-allat-es-novenykert-budakeszi-vadaspark-nyiregyhazi.html Irány a tenger! 3 csodás üdülőhely Törökországbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131008-utazas-szorakozas-3-tuti-udulohely-torokorszagban.html 5 kihagyhatatlan látnivaló Münchenbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130930-utazas-szorakozas-5-kihagyhatatlan-latnivalo-munchenben-oktoberfest-marienplatz-olympiapark.html