rúdtánc testmozgás bajnokság fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A néhány hete tartott Magyar Rúdtánc Bajnokság egyik legnagyobb meglepetése a jogászként dolgozó dr. Korona Petra volt, aki a bronzérem mellett a különdíjat is hazavihette. Petra három éve foglalkozik a rúdtánccal úgy, hogy kollégái jó darabig mit sem tudtak hobbijáról.

A 27 éves Petra három éve találkozott először ezzel a mozgásformával, és annak ellenére beleszeretett, hogy különösebben sosem volt oda a sportért. "Teljesen véletlenül csöppentem bele egy szülinapi partin előadott rúdtáncórába, ahol lenyűgözött a táncosnő tréner profizmusa, az óra edzésjellege, a másnapi izomláz... Később megvettem az első bérletemet is a rúdtáncórákra, azóta pedig el sem tudom képzelni az életemet a heti négy edzés nélkül. Semmiféle sportelőéletem nem volt, egészen a rúdtáncig a rendszeres testmozgásra sem tudtam rávenni magam. Volt olyan konditerembérletem, ami 2 alkalomra szólt, mégis használat nélkül járt le.

Fotó: Presinszky Ákos (Dollhouse)
Fotó: Presinszky Ákos (Dollhouse)

A rúdtánc azért vált egyből izgalmassá, mert óráról órára lehetett fejlődni, mindig volt valami apró sikerélmény: új elemek, vagy a régiek egyre szebb kivitelezése. Természetesen a profi táncos trénerek mozdulatai mindig óriási motivációs erővel bírtak, a pörgés-forgás pedig igazi játékká teszi az egészet. Függőséggé válik, mert mindig akad egy következő apró cél. Az csak a bónusz, hogy mennyire szépen és észrevétlenül formálja a testet."

Fotó: Presinszky Ákos (Dollhouse)
Fotó: Presinszky Ákos (Dollhouse)

Hála a rendszeres gyakorlásnak, Petra még a hátfájásától is elbúcsúzhatott, nem is beszélve a sikerélmények és a versenyzés okozta örömről. "Ennek a mozgásformának köszönhetem, hogy a gyerekkorom óta problémát jelentő gerincferdülésem mellett mára egyáltalán nem fáj a hátam. Mostanra pedig teljesen az életem alapvető részévé vált a rúdtánc - boldoggá, kiegyensúlyozottabbá, magabiztosabbá tesz. 2011-ben elindultam az első bajnokságon, 2013-ban pedig negyedik helyezést értem el az Amatőr Bajnokság haladó kategóriájában, illetve a közönség kedvence díjat is megkaptam a szavazatok alapján, ami óriási boldogság volt. Ez a siker adta a bátorságot ahhoz, hogy benevezzek életem első profi, országos versenyére. Nem hagyott nyugodni a gondolat, nem szerettem volna a közönség soraiban azon gondolkozni, hogy 'mi lett volna, ha?', így beneveztem. Heti 6 edzéssel készültem a versenyre.

Forrás: Dr. Korona Petra
Forrás: Dr. Korona Petra

Nagyon nehéz volt összeegyeztetni a felkészülést a munkával, ráadásul az utolsó héten ráestem a kezemre, és begyulladt a mandulám is. Az október 12-i versenyen mégis 3. helyezést értem el, amiről álmodni sem mertem! Emellett a Legjobb Rudas Trükkök különdíját is megkaptam, ami azt hiszem, a legtöbb rudas álma! A különdíjjal hatalmas lehetőséget nyertem: egy 3 hetes szerződést ajánlottak fel, amely szerint egy franciaországi turné gálaelőadásain léphetek fel. A versenyt követő éjszaka alig aludtam a boldogságtól!"

Így pörög a rúdon Bódi Sylvi



Fotó: Szűcs Gergő (Dollhouse)
Fotó: Szűcs Gergő (Dollhouse)

Mindezek ellenére Petra sokáig titkolta kollégái előtt, mivel is foglalkozik: tartott az előítéletektől. Családja és barátai viszont mindenben támogatják, Petra pedig bízik abban, hogy a kritikusok is rádöbbennek, komoly sportról van szó. "A közigazgatásban dolgozom, a kollégáim közül kevesen tudnak arról, mit sportolok. Már az egyetemi évfolyamtársaim részéről is értek negatív kritikák. Úgy gondolom, egy részük bővebb ismeretek hiányában, a többiek viszont rosszindulatból fakadóan gondolkodnak így. Az a tapasztalatom, hogy negatív kritikát azok fogalmaznak meg, akik nem ismerik jobban ezt a sportágat, illetve azok, akiknek 'nincs jobb dolguk', minthogy egy picit gonoszkodjanak. Most, hogy részt vehettem egy országos versenyen, ahol ilyen eredményt értem el, bízom abban, hogy a sportágat kevésbé ismerők körében is tisztán látszik a mögötte álló sportteljesítmény. A családom, barátaim viszont nagyon büszkék rám. Azt hiszem, korábban nem gondolták, hogy bármilyen sportban ilyen kitartó leszek. Mindannyian segítettek, amiben tudtak, pedig állandóan kimerülten értem haza, félig mindig a versenyen járt az eszem, izgultam - ezért nagyon hálás vagyok nekik. A nagyszüleim és a szüleim is mindig minden újdonságra kíváncsiak, amit tanulok. A szüleim ugyan fenntartásokkal érkeztek az első versenyre, de látták, ahogy alakulnak az izmok, és hogy valóban sportról van szó, azóta minden versenyen ott vannak. Az anyukám varrta minden fellépőruhámat és a mostani versenyre az estélyi ruhát is."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.